Komentáře
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářePetr Havel: Nejde jen o kapry – současné Vánoce se stále více vzdalují od někdejších tradic
20 komentářů
Uživatel_5892612
Najlepšia bola hláška menších detí o čom je vlastne ten sviatok . Vianoce sú sviatkom darčekov !
našinec
Co se týče jídla, tak zde panuje plno mýtu. Dle některých je 24. 12. postní den a proto vodní živočich - Kapr. Jenže tomu odporuje druhé tvrzení, že se v tomto držíme židovské víry, kde nový den začíná první hvězdou na obloze, což by značilo první nepostní den. Zkrátka, křesťané si v tomto odporují a proto čiňte, jak je vašemu srdci milé.
@našinec Nič si neodporuje, len tvoja znalosť Biblie je ako pohľad z " rýchliku " ! Vieš o tom prd ...
našinec
USA se podařilo dost to, co se nepovedlo SSSR - nahradit Ježíška Mikulášem. Jenom nerozumím moderním rodinám, kde Mikuláš naděluje v prosinci 2x - na Mikuláše a na Vánoce. Z výše patrného je však vidět, že naši předkové si uměli zimu užít a tak oproti zbytku světa na vánoce naděluje dárky Ježíšek a přípravu na vánoce děti zažívají na Mikuláše. Jinde si musí vystačit jen s Mikulášem na vánoce.
Alois Rudý
Souhlasím s doporučením Lipavského zrušit vánoce a ušetřené finanční prostředky využít na nákup munice pro Ukrajinu. Já tedy nic nedám, ale pohodu místo vánočního shonu vítám. Jinak k vánočním rybě, nejlepší je pět "kapříků" na stole. 😉
kosmos kosmos
Grilovaný kapr nejlepší mňamka široko daleko 👍to že mladí mají huby na spařený jetel je jisté tak ať si pochutnají na rybím mletým lisovaným tyfusu 🤣👍
jan Vebr
Pane Havle, polévka z rybí hlavy a vnitřností, pak salát s rybím řízkem: podávám hlášení u nás je vše v pořádku! Pitomé novinky k nám nedoléhají.
Jóža Oltec
Vánoce se v tržním prostředí za posledních cca 30-40 let hodně zkomercializovaly, někde dřív, někde později...Santa nahradil ježíška neb ten je pro prodej produktů jako symbol nepříliš použitelný - v Česku sice někteří vedou proti Santovi boj ale ten je předem prohraný... Stačí se podívat po Evropě kde všude je na Vánce k vidění dědula a bílým vousem který metamorfoval z St. Nicholase jako Otec Vánoc.
@Jóža Oltec
Z Vánoc se staly komerční svátky, nechci se dotknout věřících, kterých zejména v Čechách je velmi málo. Z původních pohanských svátků slunovratu se staly svátky církevní, po válce se přešlo na Dědu Mráze a následně na Santa Clause. Ovšem ten duchovní rozměr se cestou nějak vytratil.
Z Vánoc se staly komerční svátky, nechci se dotknout věřících, kterých zejména v Čechách je velmi málo. Z původních pohanských svátků slunovratu se staly svátky církevní, po válce se přešlo na Dědu Mráze a následně na Santa Clause. Ovšem ten duchovní rozměr se cestou nějak vytratil.
Uživatel_5734171
Jsem rybář. Takže:
1. Kapr je nepůvodní druh. K nám se dostal z Asie, podobně jako třeba amur. Jsou země (Austrálie), kde se kapr považuje za škodnou a pokud ho někdo chytí, hodí ho naštvaný do křoví. Sladkovodní ryby nejí většina Evropy.
2. Je zásadní rozdíl mezi kaprem a kaprem. Kapr z čisté řeky má jinou chuť, než kapr ze zabahněného rybníka. Kapr z revíru, kde je správná skladba ryb a kde má kapr přirozenou stravu, má jinou chuť, než kapr z revíru, kde je jen kapr a je krmen uměle. Atd. Prostě není kapr jako kapr.
3. Je obrovský rozdíl mezi tím, když chytnu kapra a čerstvého ho upravíme a mezi tím, co se koupí zmražené v obchodě. Stejně tak je rozdíl v úpravě. Když udělám čerstvého kapra nebo amura na grilu se zeleninou, olizují si prsty i odpůrci ryb.
4. Nehrajme si na umělé tradice. Něco, co trvá s bídou 100 let, není žádná tradice, není to žádný "odkaz předků". Pojídání kapra na Vánoce ani žádná tradice být nemohla. Před 100 lety nebyly ledničky či mrazáky, kapr není v zimě aktivní, chytit ho v prosinci na zamrznutém revíru není tudíž snadné. Prodej kapra ze sádek se začal prosazovat až po válce.
1. Kapr je nepůvodní druh. K nám se dostal z Asie, podobně jako třeba amur. Jsou země (Austrálie), kde se kapr považuje za škodnou a pokud ho někdo chytí, hodí ho naštvaný do křoví. Sladkovodní ryby nejí většina Evropy.
2. Je zásadní rozdíl mezi kaprem a kaprem. Kapr z čisté řeky má jinou chuť, než kapr ze zabahněného rybníka. Kapr z revíru, kde je správná skladba ryb a kde má kapr přirozenou stravu, má jinou chuť, než kapr z revíru, kde je jen kapr a je krmen uměle. Atd. Prostě není kapr jako kapr.
3. Je obrovský rozdíl mezi tím, když chytnu kapra a čerstvého ho upravíme a mezi tím, co se koupí zmražené v obchodě. Stejně tak je rozdíl v úpravě. Když udělám čerstvého kapra nebo amura na grilu se zeleninou, olizují si prsty i odpůrci ryb.
4. Nehrajme si na umělé tradice. Něco, co trvá s bídou 100 let, není žádná tradice, není to žádný "odkaz předků". Pojídání kapra na Vánoce ani žádná tradice být nemohla. Před 100 lety nebyly ledničky či mrazáky, kapr není v zimě aktivní, chytit ho v prosinci na zamrznutém revíru není tudíž snadné. Prodej kapra ze sádek se začal prosazovat až po válce.
@Uživatel_5734171 Je to tak, kaprování na vánoce je záležitost posledních cca 80 let. Dřív se s tím krmila např. čeleď a k Vánocům byly jiné pochutiny. Kapr není celkově příliš kvalitní ryba, to se snaží prosazovat hlavně rybníkáři.
@Jóža Oltec
Kapr je v podstatě taková slepice nebo prase. Ochotně žere, dá se chovat snadno, rychle roste. Proto také rybníkářská lobby prosazuje jeho konzumaci a je podporována dotacemi ministerstva. Jsou ryby, které jsou nesrovnatelně lepší k jídlu, ale protože jsou náročnější na "výrobu" a tudíž dražší, tak takovou podporu nemají.
Osobně mám tento žebříček:
1. Okoun. Velcí okouni jsou skvělí jak pro lov, tak na jídlo. Okoun na kmíně a na másle je dobrota přeukrutná.
2. Candát. Na lov nic moc, candát jde z vody jako kus dřeva, ale na jídlo skvělý.
3. Štika. Na lov jedna z nejlepších ryb, bojovat s osmikilovou štikou je zážitek na celý život. Na zelenině super.
4. Amur. Platí úplně totéž, co o štice. Jak lov, tak úprava. Amur jde nejprve ochotně ke břehu, ale pak se "zblázní" a táhne jak lokomotiva. Strašně rád je chytám po západu slunce z hladiny na rohlík, tzv. na mlaskačku.
5. Kapr, lín a další bílá ryba. Kapr je na lov super, není snadné ho na přírodním revíru chytit. Člověk musí zkoušet, co ten den chce. Na umělých revírech, kde je naučený na krmení na jednom místě, to je nuda. Velký lín je na jídlo dobrá ryba, stejně jako velcí cejni.
Pak jsou ryby, které člověk chytí jednou za pár let, jako mtřeba úhoři. Uzený úhoř je skvělý, stejně jako uzená sumec. Suverénně nejhorší ryba na jídlo je bolen. Na lov skvělý, málokomu se velkého bolena podaří ulovit, ale na jídlo tragédie. Letos jsme jich na soutoku Lužnice a Vltavy chytili 15, zkusili jsme jich pár sníst, ale hrůza hrůzoucí. Je to jak když člověk do blátivého kapra vysype jehly... Ale chytání super...)))
Kapr je v podstatě taková slepice nebo prase. Ochotně žere, dá se chovat snadno, rychle roste. Proto také rybníkářská lobby prosazuje jeho konzumaci a je podporována dotacemi ministerstva. Jsou ryby, které jsou nesrovnatelně lepší k jídlu, ale protože jsou náročnější na "výrobu" a tudíž dražší, tak takovou podporu nemají.
Osobně mám tento žebříček:
1. Okoun. Velcí okouni jsou skvělí jak pro lov, tak na jídlo. Okoun na kmíně a na másle je dobrota přeukrutná.
2. Candát. Na lov nic moc, candát jde z vody jako kus dřeva, ale na jídlo skvělý.
3. Štika. Na lov jedna z nejlepších ryb, bojovat s osmikilovou štikou je zážitek na celý život. Na zelenině super.
4. Amur. Platí úplně totéž, co o štice. Jak lov, tak úprava. Amur jde nejprve ochotně ke břehu, ale pak se "zblázní" a táhne jak lokomotiva. Strašně rád je chytám po západu slunce z hladiny na rohlík, tzv. na mlaskačku.
5. Kapr, lín a další bílá ryba. Kapr je na lov super, není snadné ho na přírodním revíru chytit. Člověk musí zkoušet, co ten den chce. Na umělých revírech, kde je naučený na krmení na jednom místě, to je nuda. Velký lín je na jídlo dobrá ryba, stejně jako velcí cejni.
Pak jsou ryby, které člověk chytí jednou za pár let, jako mtřeba úhoři. Uzený úhoř je skvělý, stejně jako uzená sumec. Suverénně nejhorší ryba na jídlo je bolen. Na lov skvělý, málokomu se velkého bolena podaří ulovit, ale na jídlo tragédie. Letos jsme jich na soutoku Lužnice a Vltavy chytili 15, zkusili jsme jich pár sníst, ale hrůza hrůzoucí. Je to jak když člověk do blátivého kapra vysype jehly... Ale chytání super...)))
@Uživatel_5734171 Blahoslavení chudí duchem, neboť oni jsou přesvědčeni o své neomylnosti... aneb větší kravinu jsem za posledních 300 let nečetl.
Tomáš Fanta
Dobrý den, pane odborníku.
Vezmu to odzadu. Špatná vizitka společnosti? Naše "zvyky" ohledně polévky z rybích hlav a vnitřností, určiteho druhu cukroví apod. jsou jen lokální záležitosti. BTW naše rybí polévka se v jedné celosvětové anketě o nejnechutnější jídla umístila dost vysoko (mě chutná) ...
Ale celkově jde o to, že naše společnost ateistů nemusí a ani by neměla vánoce slavit vůbec. Jde o odklon od víry jako takové. Před 200 lety nevěřil v boha málokdo.
Takže ať si ateisté slaví co chtějí a jak chtějí. Souhlasím, že je to zejména byznys a volno v práci. Ale naříkat nad odklonem od tradic je směšné. A to i proto, že pro věřící menšinu (která používá mozek, aby pochopila, že nic se neudělá samo - ve smyslu, že nic se samo nestvoří, nevyvine apod.) není v bibli nikde nic o vánocích. Máme si připomínat smrt (oběť) Ježíše (tedy velikonoce). Přeji hezké mudrování.
Tomáš Fanta
Vezmu to odzadu. Špatná vizitka společnosti? Naše "zvyky" ohledně polévky z rybích hlav a vnitřností, určiteho druhu cukroví apod. jsou jen lokální záležitosti. BTW naše rybí polévka se v jedné celosvětové anketě o nejnechutnější jídla umístila dost vysoko (mě chutná) ...
Ale celkově jde o to, že naše společnost ateistů nemusí a ani by neměla vánoce slavit vůbec. Jde o odklon od víry jako takové. Před 200 lety nevěřil v boha málokdo.
Takže ať si ateisté slaví co chtějí a jak chtějí. Souhlasím, že je to zejména byznys a volno v práci. Ale naříkat nad odklonem od tradic je směšné. A to i proto, že pro věřící menšinu (která používá mozek, aby pochopila, že nic se neudělá samo - ve smyslu, že nic se samo nestvoří, nevyvine apod.) není v bibli nikde nic o vánocích. Máme si připomínat smrt (oběť) Ježíše (tedy velikonoce). Přeji hezké mudrování.
Tomáš Fanta
reproman
Kapra nežeru protože ryby smrděj.
@reproman
Tak napište "ryby nežeru". Chytřejší to nebude, ale snad to bude pravda.
Tak napište "ryby nežeru". Chytřejší to nebude, ale snad to bude pravda.
@kanar356 Odpovídám na otázku kladenou v článku - proč lidi opouštějí na Vánoce kapra. Kapra nežeru nikoli proto, že nectím tradice, ale protože ryby smrděj. Je to zjednodušený souhrn mých důvodů proč nejím ryby. Nechutnají mi, nevoní mi. Nikdy mi ryby nechutnaly, z rybí polívky (ideálně s rybím spermatem) je mi na blití. Nežeru kapra, jakožto rybu, právě z tohoto důvodu. Kdyby kapr běhal po lese, napsal bych totéž o zvěřině. Kdyby rostl na záhonech, tak o brukvovité zelenině.
Mám to rozebrat více do šířky?
Drůbež žeru, kromě kachny. Jako kanár byste se měl mít na pozoru.
Mám to rozebrat více do šířky?
Drůbež žeru, kromě kachny. Jako kanár byste se měl mít na pozoru.
A důvod, santa. Kam se podíváš santa , americké koledy , santa. Každý debil si oblíkne Kulicha santy . Lidí se proberte žijeme v Česku a tady odjakživa dává dárky Ježíšek!
Santu ať si nechají v po.raný americe