Komentáře

Zpět na článek

Znamená bezhotovostní společnost existenci bez života? Švédský průzkum naznačuje odpověď

11 komentářů

Jan Maděra
Přece nikdo(vlády), nemůže nikoho nutit, aby svěřil své peníze třetí ososbě (bankám), tudíž podnikatelskému subjektu, který má za jediný cíl, vydělat na Vašich penězích. Svět opravdu blázní.
Petr Cermak
Také nám rád bezhotovostní platby ale zároveň pokud budou jedinou alternativou tak se jedná o bezpečnostní riziko. V případě blackout nebo i jen výpadku telco operátora nastává prakticky konec světa a obrovská část společnosti během několika dnů prakticky "odumře". Nikdo nemá doma zásoby na více dnů... Přitom blackout není žádné sci-fi ale reálný důsledek třeba konfliktu jako na Ukrajině. Nemyslím že by na Ukrajině dnes někdo spoléhal jen na bezhotovostní platby když je proud k dispozici jen několik hodin denně. Ale nejde jen o válku, stačí se podívat co se dělo nedávno v Dánsku, když zkolabovala na den síť mobilního operátora http­s://cp­hpos­t.dk­/2024-11-28/news/round-up/massive-outage-disrupts-tdc-mobile-services-emergency-calls-affected/
Jiří Basler
Kartou, resp. mobilem platím na 99,9% už přes 15 let. Nežiju na vesnici, říkám předem. Ani banky ani Albert (kam chodím denně na nákupy) mně neposílají personalizované nabídky. V jedné z největších bank jsem 8 let pracoval a celkem přesně vím, co si o klientovi, resp. jeho transakční historii, ukládají... Až naplno začne placení přes QR kódy, nejsem proti. Poplatky za použití karty karetním společnostem a také bankám, považui za zbytečně vysoké - ale v inflaci se to schová, bohužel.
Ať si každý platí čím chce.
Jestliže jakékoliv restaurační zařízení nebere karty, je jich v okolí dost, co je berou.
Za větší hrozbu považuji AI v nedůkladnější podobě (za pár let) a podvody na Internetu.
Až bude blackout, budou hotové peníze taky na nic, všechno zboží je na EANy, ceníky v obchdech se netisknou a nikdo nemá záložní generátory. Nemocnice snad, doufejme...
epr3
Bezhotovostní i hotovostní platby mají své výhody i nevýhody. Ta bezhotovostní má ale ďábelskou nadstavbu v podobě digitální měny. Pokud by někdy byla uvedena v život, postupně z nás všech udělá nevolníky, nebo spíš otroky...
http­s://bl­og.id­nes.cz­/vla­dimir­stas­tny/di­gital­ni-mena-a-jeji-netusene-moznosti.Bg23030795
Petr Cermak
@epr3 centrální digitální měna (CBDC) není totéž co decentralizovaná cryptocurrency jako třeba bitcoin a s bezhotovostní platbou (v normální méně) má společné jen to že probíhá online a vyžaduje další technický prostředek pro provedení transakce (karta, mobil,PC), zatímco transakce v konvenční fyzické měně může proběhnout " z ruky do ruky" tedy kompletně off-line
Alois Rudý
Řešení je prosté. Ten kdo si nemůže dovolit bezhotovostní platbu a prokáže to, tedy u nás Romové, bezdomovci a Ukrajinci, bude mít vše potřebné zadarmo.😉
Libor Krajíček
Bezhotovostní platby - dobrý sluha, ale zlý pán. Právo občana platit oběma způsoby musí být garantované a státními orgány vymahatelné.
kosmos kosmos
Švédsko.me vůbec nezajímá a já mám rád cash 👍pro . mě za mě ať si každý platí třeba mobilem nebo prstenem 👎ve firmě jde většina plateb přes banku ale hotovost je hotovost 👍jak píšou v článku pří
platbě bezhotovostně i tobě vědí všechno -kde jsi, kolík a komu platíš a kolík jsi od určité osoby dostal 👎a prachy v ruce ti vydělaji peníze více než na nějakém účtu 👍🤣
tst77
"Silní jsou stále silnější, zatímco slabí dále slábnou; to je pravý opak toho, co od sebe civilizovaná společnost žádá"
Opravdu chceme aby silní zeslábli ? Z věty plyne, že "civilizovaná společnost" žádá všichni mějte stejně
Viliček
Mluvíte o smluvní svobodě? Jinými slovy, je na podnikatelích (včetně například bank), zda budou hotovost přijímat. Ale Nár. Banka emituje zákonné platidlo. Platné peníze. Takže neni možné je odmítat. Odmítání hotovosti je diskriminace, likvidující svobodu volby.
Uživatel_5881848
@Viliček