Komentáře
Zpět na článek
Proč nás víc fascinují novodobí tyrani (Hitler, Stalin) než ti z dávné historie (Napoleon, Caesar)?
27 komentářů
michal102
Mluvíte o vzdělání a genialitě vojevůdců, zdá se mi i s obdivem, jako by to byli jemní a ušlechtilí lidé. Ve skutečnosti pro jejich osobní ambice, nenasytnost, touhu po moci.. zemřeli a trpěli tisíce lidí, kteří se ničím neprovinili. Vedli výbojné války, jejihž účelem bylo přivlastnit si cizí území s jejich bohatstvím, bez ohledu na zlo které to způsobí. Zdá se vám to opravdu tak ušlechtilé a obdivuhodné?
michal102
Domníváte se, že toto bylo hlavním motivem útočení aspoň jediného ze zmíněných "hrdinů" ?
michal102
Vidím, že se na právo, spravedlnost, lidskost i utočnou válku, udíváme každý jinak.
vavrjan
Psát o porovnáních těchto vůdců je stejně blbé jako psát o velkých činech našich dnešních politiků. Prostě blábol. Ale okurková sezóna není a je mnoho námětů o čem psát.
atreides
jsem přesvědčen že pro některé národy může být i "poroba" vysvobozením a záchranou před sebezničením. i toto z dějin přece známe.))))
atreides
tak fiml jsem bohudík neviděl, a o tom že by Alexandr byl nějaká stvůra žádné dobové prameny nemluví. trošičkuhlouběji nastudovat toto téma by Vám jistě prospělo.
okuk
Pods*** byla ale stejná. Pouze prostředky byly jiné, ale zda byly tak lidumilné jak píšete, o tom chybí objektivní svědectví.
Přeji pěkný den.