Komentáře

Zpět na článek

Má smysl posílat do Somálska humanitární pomoc?

25 komentářů

vilma69
Ja osobne mam spis problem s tim, ze je nam v Evrope/USA vnocovan pohled - lide v Africe umiraji hlady. Vypada to, ze brzy v Africe nikdo nebude zit. Situace je ale opacna. Za poslednich 10 let (mozne to neni uplne presny casovy udaj) se pocet obyvatel afriky zdvojnasobil. Duvodem je predevsim zrejme pomoc z Evropy/USA.

Posilanim jidla pouze zvetsujeme problem. Pokud chceme opravdu pomahat meli bychom spis rozvijet lokalni zemedelstvi a vyrobu jidla. Je samozrejme mnohem lepsi business kupovat 'zapadni jidlo' a posilat ho do Afriky.

Opravdu umime jako zapadni kultura yslet pouze kratkodobe?
vonamula
naprosto souhlasím. v Africe se člověk narodí pod palmou, celý život pod ní leží a pod ní taky pojde. snaha o zlepšení, pokus o práci nebo o vzdělání žádný. Tak proč jim pod tu palmu posílat žrádlo na stříbře.
sendyman
dál komentovat:
torinese
JXD napsal konečně to, co si hodně z nás myslí už dávno - Afrika je černá díra, kde mizí veškerá humanitární pomoc rozkradená a stejně se k potřebným nedostane. Jestliže Afričané navíc útočí na humanitární pracovníky, mají smůlu - nikdo soudný kvůli nim nebude přece riskovat život a oni chcípnou hlady. Pomoc se naučili brát jako nějakou samozřejmost a neprojevují za ni ani minimální vděčnost. Velikým zážitkem pro mne byl dokumentární film, v němž se pachtí několik altruistických naivních bělochů s kopáním studny a černoši se zájmem přihlíží, aniž by projevili zájem přiložit ruku k dílu. V současné době se potýká Evropa s nezaměstnaností, v jižních státech už upadá do bídy poměrně velké procento lidí ,kteří se stávají bezdomovci. Je načase, abychom začali pomáhat těm, kteří žijí v naší bezprostřední blízkosti nebo na našem kontinentu - potřebných tady bude čím dál, tím víc. Nač jezdit až do Afriky.
von.rammstein
souhlasím do posledního písmena
suchyptak
Už jsem vám tento týden tady psal, že jste nějak moc levicoví, což bych od vás nečekal, vymýšlíte zde kde jaké nápady, otevřete se komentářům k vlastní práci, možná jsem hledal špatně, ale nenašel jsem kontakt, kde vám napíši něco jako, ... začínáte mne srát s tou liberálností, ***te teď s komoušama nebo co?!!
suchyptak
... v tom vytečkovaném má být š..u..k..á--t--e
suchyptak
Sem napište váš vzkaz!
maravesan
Tohle je uvažování člověka, který si myslí, že svět je černobílý a nedokáže dohlédnout dál než na špičku svého nosu..........

J.V.
aznom
Tak tady zauvažuj ty, co vidíš svět barevně a dohlídneš až za špičku nosu ty chytráku.