Zprávy
pooch.ledog
jednou padem na hubu jsme my, co jsme v tom delali vedeli uz od 90.let. Po kratke dobe vzepeti k lepsimu se provozovatele, ale i nekteri zamestnanci podniku vratili zpet k sizeni kde se dalo. Na co kupovat kvalitnejsi surovinu, kdyz to zakaznik prd pozna a ja na tom mam vetsi vejvar.....
K tomu si prictete jak upadla v ocich naroda manualni prace - nase dite je genius tak prece nebude delat rukama a kdyz uz obor, tak s maturitou. Kdepak ucit ho hlavne makat. K tomu kult ditete kdy nesmite frackovi nic rict, financovani skol dle poctu studentu ci ucnu, nadbytek nekterych skol a jejich zoufala snaha si udrzet job. Tudiz nikdo neni vyhozen i kdyby na uceni kalel sebevic. Toleruje se uplne vsecko, jen neprijit o zaky. Vy, jako jeho mistr ci sefkuchar takovymu ucni nemuzete absolutne nic prikazat, pokud se mu delat nechce, nedela, nechodi, ale skola ho podrzi. A rodic taky neb se v nem vesmes nekriticky vidi.
Ucit ty decka kvalitne nema v podstate kdo. Stari fachmani uz vymreli a nebo sli delat radsi neco jinyho. Kdo by se taky hrnul do prace za mizerny plat, kdyz navic vite, ze ty decka k praci proste nedonutite, ze je to ani nezajima, az na vyjimky. Vim moc dobre o cem mluvim. Byt kucharem je u nas hanba. Neni na co byt hrdy, tak se to bere. Pritom je to povolani na jaky blb nestaci.
K tomu pridejte zaplavu polotovaru - naco bysme se s tim klohnili od piky, kdyz to staci jen nasypat a rozmychat....kdyz se poprve objevila jiska v prasku, myslela jsem, ze takova blbost nemuze jaktezivo uspet. A vidite to. Tak se stalo, ze prumerny kuchar proste neumi uvarit zgruntu, neumi poradne chytit nuz, neovlada zakladni techniky. Prispela k tomu i hygiena ktera nastolila nesmyslny teror. Zmeny byly potreba, zasly vsak az do absurdna.
Jinde existuje system, kdy je ucen hlavne v praci, ma radnou smlouvu, plati pro nej firemni pravidla, skolu navstivi obcas, pripadne prijde odborny instruktor za nim a prozkousi ho. A funguje to. Ucen je spravne motivovan a veden profesion
K tomu si prictete jak upadla v ocich naroda manualni prace - nase dite je genius tak prece nebude delat rukama a kdyz uz obor, tak s maturitou. Kdepak ucit ho hlavne makat. K tomu kult ditete kdy nesmite frackovi nic rict, financovani skol dle poctu studentu ci ucnu, nadbytek nekterych skol a jejich zoufala snaha si udrzet job. Tudiz nikdo neni vyhozen i kdyby na uceni kalel sebevic. Toleruje se uplne vsecko, jen neprijit o zaky. Vy, jako jeho mistr ci sefkuchar takovymu ucni nemuzete absolutne nic prikazat, pokud se mu delat nechce, nedela, nechodi, ale skola ho podrzi. A rodic taky neb se v nem vesmes nekriticky vidi.
Ucit ty decka kvalitne nema v podstate kdo. Stari fachmani uz vymreli a nebo sli delat radsi neco jinyho. Kdo by se taky hrnul do prace za mizerny plat, kdyz navic vite, ze ty decka k praci proste nedonutite, ze je to ani nezajima, az na vyjimky. Vim moc dobre o cem mluvim. Byt kucharem je u nas hanba. Neni na co byt hrdy, tak se to bere. Pritom je to povolani na jaky blb nestaci.
K tomu pridejte zaplavu polotovaru - naco bysme se s tim klohnili od piky, kdyz to staci jen nasypat a rozmychat....kdyz se poprve objevila jiska v prasku, myslela jsem, ze takova blbost nemuze jaktezivo uspet. A vidite to. Tak se stalo, ze prumerny kuchar proste neumi uvarit zgruntu, neumi poradne chytit nuz, neovlada zakladni techniky. Prispela k tomu i hygiena ktera nastolila nesmyslny teror. Zmeny byly potreba, zasly vsak az do absurdna.
Jinde existuje system, kdy je ucen hlavne v praci, ma radnou smlouvu, plati pro nej firemni pravidla, skolu navstivi obcas, pripadne prijde odborny instruktor za nim a prozkousi ho. A funguje to. Ucen je spravne motivovan a veden profesion
sedlakjura
před panem šéfkuchařem, ale při všem tom shonu si asi neuvědomuje, že také on a jemu podobní mohou za docela hroznou úroveň učňovského školství. Kde se to má pak ten synek naučit, když Mistři jako "mišelín" a jemu podobní, si neuvědomují, že učni nejsou pouze levná pracovní síla, ale do té jejich kuchyně se přišli především něco naučit.
Musi se pri teto prilezitosti ale primenout taky to, jak spatne na tom jsou cesti zemedelci, jak obtizny je u nas delat to co v zemich zapadni Evropy nikdy nevymizelo ( i kdyz i tam uz to neni tak jak kdysi). To vse s prispenim naseho statu, protoze kdo asi tak nastolil tak vyhodny podminky pro dovoz levnyho suntu ze zahranici, na ukor domaci produkce...to taky sehralo svou roli.Tak kde pak chcete brat kvalitni lokalni produkci. Pak jsme vsecky stesky nad kvalitou surovin smesne.
Temhle dvema kucharum preju, aby je prace dal bavila. Vim, jaka je to drina a jak tezko se v tomhle oboru neceho dosahne. Bravo.
Musela jsem se ale zasmat jejich rade, ze zamestnanec ma tlacit na pana majitele, aby kupoval lepsi suroviny. Tak to bych moc rada videla, jak to probiha v praxi....neb opet vim o cem mluvim. Jsou mezi provozovateli lide, kteri skutecne nekoupi kdejaky sunt a daji si i poradit, ale troufnu si rici, ze je jich mensina. Ale abych provozovatele porad jen nekritizovala, musi se popravde rict, ze uzivit se dneska timhle kseftem je kumst. V takove ekonomicke situaci tezko muzete cekat, ze budou lidi, provozovatele i zakaznici schopni vic utracet. A obavam se, ze bude jen hur.