Komentáře

Zpět na článek

Jak dlouho ještě se budeme zabíjet národními blafy?

1 komentář

pooch.ledog
Jak se muze nekomu libit Pohlreich. Vypada a chova se jako vymasteny vulgarni tydyt. I kdyby stokrat mluvil pravdu. Navic ty jeho predstavy. Neco je dobre, ale taky si casto plete prostredi. U nas se nektere veci nedaji zavadet, nejsme zvykli a jime jinak. Navic kupni sila obyvatel je v porovnani s jinymi zememi mensi. Pokud skutecne zil a dokonce i varil nekde venku, mel by to vedet. Zakladem by melo byt aby se vsecko, co se dela, varilo z dobrych surovin a zgruntu. Nebo to stalo min, kdyz uz je to z polotovaru. Z tech se v tech slavnych zapadackych podnicich dnes vari taky a ne zrovna malo. Zalezi ovsem na tom, jaky ten polotovar je. I vicehvezdickove hotely napr. bezne kupuji predmrazene dorty a pecivo, ktere jen dodelavaji. Taky je vetsi diferenciace. Je jasne, ze v pubu se dostane jen neco, za min penez a nebude to mozna vse udelane zgruntu. Kdezto kdyz jdu do znackove restaurace vim, ze to bude delane vic na miru (ovsem i zde polotovary jsou, to si nedelejme iluze). Jen v tech opravdu spickovych podnicich dnes maji treba ty cukrare a delaji vse od piky. Za to ovsem zaplatite podstatne vic.

Upadajici znalosti a dovednost kucharu je vysledek idiotskeho systemu kdy budouci kuchtik studuje vse mozne jen ne sam obor. Plus ty polotovary, ktere se tak rozsirily protoze tim padem nemusite mit tolik personalu. Delat vse poctive je totiz zdlouhave a v mnoha pripadech i drazsi. Takze kdo za tuto situaci muze??? Asi ti, kterym ty podniky patri. V zavesu za nimi ctene publikum, ktere malo vydela a neni ochotno utracet vic nez je treba. Ostatne u nas ani ti, co penize maji, nejsou zrovna rozhazovacni co se gurmanstvi tyce, ze ano.

Je uplne zbytecny si tu stezovat jaka je to bida. Napravit by se to dalo jen tim, ze budeme vic utracet a tvrde vyzadovat kvalitu. Na to nemame ani penize, ani cas. Musim ovsem rict, ze jsem v poslednich letech u nas na zadny vysloveny prusvih nenarazila. Asi mam stesti ze se vzdy strefim do dobreho podniku.