Komentáře

Zpět na článek

Ruda z Ostravy: Automat na protestsongy

5 komentářů

pooch.ledog
Prislo mi to vcera mailem, jeden znamy to vystrachal nekne na nejake debate na netu, pry snad na Psu ci kde. Plne se s tim ztotoznuji. Amnestie takove rozsahu jsou v repertoaru spise diktatur nez demokracii. Nevim, kdo to tak sepsal ale je to pasak. Vyjadril to naprosto presne.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amnestie předně hrubě zasahuje do nezávislosti justice, do zákonodárnému systému který se opírá o parlamentní a senátní demokratické zástupce volené občany státu. Z vůle jednoho ústavního činitele, prezidenta, po pochybné poradě s třemi málo fundovanými osobami, dochází k porušení systému zákonných práv a povinností. Prezident vybaven pravomocí, která je spíše slabinou ústavy, amnestuje několik trestných činů najednou, což je blízké spíše diktátorům, než demokratickým společnostem. Ze dne na den, o své blahovůli, ruší trestní rozhodnutí nezávislých soudců, ba dokonce zastavuje řízení soudů probíhajících. Chová se tím jako monarcha, pohrdaje společenským míněním, odbornými názory právních znalců, nezávislostí soudců, neboli celkově právem.

Komu amnestie prezidenta vyhovuje a komu ne, není až tak podstatné, jako fakt, že prezident se staví nad společnost, které má sloužit a ne ji ovládat. Není totiž monarcha pro své poddané, ale jeden z pilířů jistící demokratický systém. Že našel slabinu ústavy neomlouvá skutečnost porušení základního principu zastupitelské demokracie. Pokud by amnestoval jen jedno porušení zákona pro nemožnost zákon zrušit v jeho bezúčelnosti, pak by se rozhodně nesetkal s kritikou ve společnosti. Jenže on šmahem amnestoval porušení hned několika zákonů, zdůvodnil to výročím státu a potřeby blahosklonnosti k viníkům, zasáhl dokonce do dosud soudy nedořešených žalob a postavil se tak nad společnost do role nejmocnějšího ze všech. Ústava mu to sice umožňuje, ale nikdo nemůže po společnosti chtít, aby s ním názorově souzněla. Ono to už není ani o politice, jako spí
pooch.ledog
Ono to už není ani o politice, jako spíš o uzurpování moci.

S ústavou pod paží má společnost v paži! A my máme držet hubu?!

-------------------------------------------------------------------------------------

pardon, nedotisklo se to tam cele.
torinese
Souhlasím,ale nechápu,proč už dávno nezměnili zákon? Amnestie tohoto typu zcela boří důvěru občanů v demokracii a spravedlnost(a to už to i tak má naš justice s pověstí nahnuté).
Já to říkám už delší dobu,že máme nakročeno k diktaturce a pravděpodobně nikoliv rudé!
Těmhle hochům se totiž od válu odejít nechce a jsou schopni pro své další setrvání ve vládě angažovat i kriminálníky.
Klaus mě v poslední době silně lezl na nervy ,ale něco podobného jsem tedy nečekala. Opravdu v tom není možné nevidět osobní motivaci.Zdůvodnění Bruselem kulhá na obě nohy, Jakl lhal jako když tiskne a právníci jeho lež lehce vyvrátili. A Klausovy kecy o tom, že se snažil pomoci prvotrestaným,kdy vyleze z lochu 95 procent recidivistů, je tak směšné.
Taky hned druhý den zavraždili ti amnestovaní několik lidí, průser je ale hlavně to,že ujdou trestu pachatelé závažné ekonomické kriminality z 90.let-ti byli také motivem amnestie.
A okradení se nedomohou náhrady škody-v trestním řízení to možné nebude a v civilním de facto taky ne.

Jo, podívejte se na poslední díl 168 hodin! Je to prča. Hned v první reportáži pláče protřelá kriminálnice,že nechce na svobodu. Prý se nadře, nežli toho nakrade za 75 tisíc,aby mohla zpátky.
torinese
Mám ho plné zuby, stejně jako toho blonďatého blba z televizních reklam, co si hraje na velkého vtipálka. Ale amnestie není kritizována "populisticky", slečno redaktorko, nýbrž zcela oprávněně.
Kdyby vás za barákem někdo zmermomocnil,asi byste mluvila jinak(i když-kdo ví).
pooch.ledog
Ja tyhle ''songy'' neposloucham. Dovede me otravit, kdyz u nas nekam prijdu, chci se normalne bavit a najde se nekdo kdo ma potrebu mi neco takovyho bleskove dohledat na netu s tim ze ''ty jo, toto je fakt dobry, no ne, to si poslechni, ten to dobre rekl/ten jim to aspon nandal'' apod. To by me slak trefil kdyz musim pretrpet nez podobne individuum, neschopne solidniho projevu, dozpiva/dopinda ten svuj zazracny vytvor. Na druhe strane to povazuji za lepsi dil te svobody co jsme si v 89. vytocili klici. Driv by takovy ''umelec'' musel pred komisi. Dneska si konecne kazdy muze skladat a zpivat (temer) co chce. Neurazi me to, i kdyz nechapu, co na techto ''umelcich'' lidi maji.

Co se tyka amnestie mam na to stejny nazor jako vy. Nechapu proc se to stalo. Jak znamo, Klause nemam rada a to ze zcela jasnych duvodu, ktery tu ted ale neni treba vyjmenovavat. Nicmene libilo se mi na nem aspon to, ze si tak rikajic drzel lajnu. Proti amnestiim mel vzdy odpor. A ted najednou tohle, proc? V takove siri. Chapala bych neco mensiho, ale cim vic se dozvidam koho vseho se to bude tykat, tim vic si rikam ze Klausovi bud totalne bouchlo na komore (asi vekem) a nebo je v tom neco jinyho. Nesnasim takove ty spiklenecke teorie ale tady mi proste neco notne smrdi. Nehlede k tomu, ze jeho slavna amnestie me zase poskodila osobne, jak uz jsem tu jednou psala. Mam vazne silny pocit, ze u nas je to zabity, ze se tam clovek nemuze dockat zadne spravedlnosti, zato ho kazdy rad fofrem potopi kdyz nedejboze nekde neudela neco uplne spravne. Oni se maji lumpove vsude celkem dobre, jenze u nas nejak vic.