Komentáře

Zpět na článek

Stát je bolševik

45 komentářů

andread.
Skvělý článek. Souhlasím úplně se vším.
Super napsané! Je vidět, že článek napsal člověk, kterému makroekonomie a její zákonitosti hodně říkají. Tak, jak jsou ekonomické mechanismy v článku popsané, to ve skutečnosti také funguje. A je to základním učivem všech ekonomických vysokých škol na světě.
fakov
Nevím, jestli to myslíte vážně, ale když někdo napřed napíše, že stát neumí zacházet s penězi a zbytečně rozhazuje a o pár vět dál, že stát by měl masivně investovat, aby se zažehnala krize (a kde má na ty investice brát?!), pak mi jako vzdělaný makroekonom nepřipadá.
fakov
a čím hloupější titulek, tím větší diskuse...
vratislav
Sem napište váš vzkaz!
Božínku. Který blázen sem dostal tohodle "šlechtice a vzdělance"?
To bude asi recese.
cartouche66
Nejde o recesi, pouze tezi plnou protimluvů! Například tento základní: "Zářným příkladem dokonale nezdařených investic v řadách triliónů dolarů jsou gigantické hydroelektrárny, rozeseté takřka po celé zeměkouli … Jedná se snad o největší investiční omyl všech dob…. Vodní elektrárny neprodukovaly ani třetinu toho, co se od nich očekávalo. Jsou často poruchové, což vyžaduje další finanční náklady. Závěr byl jednoznačný: investice vložené do těchto projektů se nikdy nevrátí. O nějakém zisku nemůže být ani zmínka. Pokud by astronomické sumy za tyto a další nedomyšlené projekty byly investovány do sociálních sfér jednotlivých zemí, podařilo by se nám jednou provždy vymýtit chudobu na celé zeměkouli. ... Překonání krize naopak vyžaduje masívní investice, a nikoli úspory. Je nutné rychle eliminovat nezaměstnanost, a tím rapidně zvýšit kupní sílu obyvatelstva. Nejedná se o nic nového. Ve 30. letech to v USA s úspěchem praktikoval Franklin Delano Roosevelt (v podobě souboru ekonomických a sociálních reforem New Deal) a v 60. letech John F. Kennedy (viz pojem New Frontier v jeho slavné řeči). Stát nemá propouštět, nýbrž rozšiřovat pracovní příležitosti v nevýrobních sférách (služby), a to tím pádem sám u sebe. " Tedy čím jiným proslul New deal krom stavby dálnic než výstvbou velkých vodních děl na řece Colorado v Nevadě a Arizoně jako byl Bolder dam?
Krom toho podezírat stát ze zlých úmyslů a hlouposti v duchu leninských hesel je blud, neb stát jako organizace vždy plní zakázku panující třídy! A tomu sloužilo i budování oněch gigantických vodních děl, o jejichž negativních dopadech na přírodu a pomyslné neefektivnosti se v době jejich výstaby nikdo seriozně neuvtžovall, neb třeba nedostatek pitné vody byl považován za absurdní! Naopak! Za posledních stolet lidé po celém světě stavěli přehrady, aby ovládli záplavy a zapřáhli do práce vodu a energii velkých řek. Dnes vytvářejí přehrady 20% světové elektrické energie a zajišťují potřebnou vodu pro města a zavlažování!
cartouche66
Autor naopak ponechává bez povšimnutí jinou věc - totiž zbrojení!Ve světě se loni vydalo na armády 1,2 bilionu dolarů, tedy zhruba pětadvacetinásobek ročního rozpočtu ČR. V čele států, které dávají na zbrojení nejvíc, se s přehledem drží USA. Spolu s Ruskem dominují také mezinárodnímu obchodu se zbraněmi. Za posledních deset let vzrostly výdaje o 37 %. Lídrem vojenských výdajů jsou suverénně Spojené státy. Ročně vydají na armádu a zbrojení 529 miliard dolarů, což je téměř stejně, kolik utratí zbylé země dohromady, a téměř desetkrát víc, než kolik investuje druhá Velká Británie. Přitom jen málo by stačilo, aby byl vymýcen hlad na Zemi – asi padesát miliard dolarů ročně. Toto číslo představuje jen zlomek peněz vydávaných každoročně na zbrojení!
pismenacislice
Souhlasím s jedinu tezí z tohoto článku: Úspory bez návazných reforem jsou cestou do pekla. Ale masivní půjčky peněz do systému na tzv. rozhýbání ekonomiky jsou přímo dálnicí do pekel. Představa, že lze navrátit poptávku do hodnot kolem roku 2007, je jen bohapustým výmyslem.

Poptávka "předkrizového" období byla založena na parametrech chybně fungující ekonomiky, která fungovala jen díky dluhům. A to teď nemluvím jen o státním dluhu, ale i o dlucích domácností. Stav, kdy někdo chce napumpovat další prostředky do systému (z půjčených peněz), nelze nazvat nijak jinak než jako hašení ohně benzínem. Euro-americká ekonomika se jednoduše bude muset přizpůsobit SKUTEČNÉMU stavu trhu - a to bez úspor a reforem nepůjde. Ano, bude to bolet, bude to nepříjemné, ale holt je to daň za to, jak jsme se chovali v veřejným financím v předchozích obdobích.

Protože mě živí reality, tak to budu demonstrovat na příkladu realitního trhu, kterému rozumím nejvíce:

Teď většina developerů a realitek brečí do novin, že poptávka po realitách pořád výrazněji nestoupá - ale to jsou přesně ty plané řeči, co mned vytáčejí. Situace na realitním trhu se prostě změnila - a jen blbec by očekával, že se poptávka zase vrátí do původních čísel. Troufám si totiž říct, že český realitní trh žádnou opravdovou a špatnou krizí netrpí - pouze se zracionalizoval - např. banky už nepůjčí každému, nad bankovními odhadci začaly opravdovsky fungovat supervize, takže už se neůjčuje např. milion na dům v hodnotě pětseti tisíc... Ale hlavně kupující se začali chovat racionálněji, už nekoupí každou blbost a více přemýšlejí o vztahu investice vs. jejich přijmy dnes a v budoucnosti. A také vím to, že ti, co na toto nezareagovali a neres­truk­tura­lizo­vali firmu - tak ti už také krachli.
sikelel
1) Souhlas, protože mechanismus současné finanční krize byl asi tento: existence křehkého hypotečního systému v USA (za hypotéku můžete ručit i budoucím majetkem- systém zavedený jako sociální výdobytek pro americké vojáky bojující ve druhé světové válce, postupně se tento výdobytek rozšiřuje pro všechny, v případě neschopnosti splácet hypotéku může člověk prostě jen vrátit nemovitost (i nepostavenou) a tím se zbavit všech závazků) → stav, kdy na hypotéku dosáhne každý → tento systém funguje několik desetiletí, díky několikerým státním subvencím zažehnáno několik menších hypotéčních krizí →v roce 2005 byl FED nucen zvýšit úrokovou míru, čímž se zdražily hypotéky → lidé nejsou schopni splácet, podle zákona odstupují od smluv → banky drží ohromné množství neprodejných domů → banky se snaží bezcenné hypotéční papíry prodat → prodávají je v rámci finančních produktů (nebo-li takové pěkné balíčky, do kterých se dalo od všeho trochu, např. státní dluhopisy, dluhopisy velkých firem, akcie, komodity a plus samozřejmě taky trochu toxických hypotéčních aktiv) → tyto „výhodné“ a velmi dobře úročené finanční produkty se přes burzy prodaly do celého světa, např. islandským bankám → Amerika prodala svoji krizi hypotéčního trhu do celého světa → ještě dnes nikdo neví, kdo kolik bezcenných papírů drží, banky si nedůvěřují, investoři se bojí investovat → krize s klasickými projevy a důsledky, tj. vyplavuje se všechno toxické, co bylo dosud schováno pod závojem „ekonomického růstu“, zejména neudržitelné státní finance, banky se bojí půjčovat, soukromé podniky nedosahují na úvěry a krachují, lidé se bojí utrácet atd. 2) Co tedy bylo příčinou krize? Mechanismus, kdy si lidé mohly koupit věci, aniž by byla jistota, že je někdy zaplatí, neboli život na dluh. Řešení Berwida-Buquoye? Dát lidem možnost utrácet další peníze.
kuciek
"kdo má, nechť má více, a kdo nemá, tomu bude odebráno i to málo, co má"
cartouche66
... čili abychom byli přesní: Koncentrace a akumulace kapitálu vede k rostoucímu zbídačování stále početnějších mas proletariátu světa ...