Život a styl
Přihlásit pro přidání komentáře
politic
0
Pratele, to jak personal hovori (off record) o dementnich pacientech, je jen spickou ledovce celeho fenomenu dozivani a umirani v nemocnicnich zarizenich v nasi spolecnosti a jeho redukovani jen na nejnutnejsi fyzickou peci (jelikoz na vic nejsou prostredky). V situaci, kdy houfne odkladame, nebo jsme nuceni odkladat, nase dlouhodobe nemocne do pretizenych zarizeni, jimz casto chybi personal a prostedky, zni pozadavek maximalne kvalitni pece jako jesitne placnuti do vody. LDN je stresove prostredi, nedivte se, ze jsou tam zamestnanci pretizeni a vyhoreli. Zkuste se starat o svého vlastniho demenci stizeneho imobilniho otce nebo matku a garantuji vam, ze uz po par tydnech se budete citit podobne. Nas soucasny hodnotovy system je zalozen na honbe za krasou a uspechem a reklamni nesmrtelnosti filmoveho platna a vytesnuje vse, co se do tohoto vzorce idealniho stesti nehodi, vcetne lidi, kteří umiraji s demenci a vyhoreleho personalu, který nemá dostatek systemove podpory k vyssi kvalite sve prace. Zdravotnikum je třeba pomoci a na peci o sve nemocne se pokud možno co nejvice aktivne spolucastnit. Pokud chcete jit dále, piste svým poslancum, spolupracujte s nemocnicemi, v nichž někdo z vasi rodiny travil sve poslední dny, na navrzich (třeba i pro pozdejsi legislativni zmenu), jak by se daly věci resit. Podejte zdravotnikum pomocnou ruku. Az tam budete pravidelne dochazet za svymi rodici, tak pravdepodobne objektivne uznate (stejne jako pan Doležal), že to, jak se za zavrenymi dvermi konkretni lide neprofesionalne vyjadrovali o pacientech, je asi ta nejmene podstatna věc, ze všech nedostatku, kterymi tato zarizeni dnes trpi. V takove situaci bych doporucoval zajit za managementem a probrat to nikoli formou prime stiznosti na konkretni osobu, ale jako konstruktivni vytku. Kopnout si do radoveho vojaka v poli, nad kterym si vsichni umyli ruce a jenz dostal befelem zvitezit v predem napul prohrane bitve, dovede každý.
sedlakjura
z účastníků příběhu, od mladofrontového novináře, až po paní kembridž skou studentku, má v něčem pravdu a každý se, v určité fázi, zachoval, jak blbeček. Novinář z MF měl jasno a zostudil nemocnici protože to malinko přefoukl. Ale znáte to. Chtěl by být někdy tak dobrý a uznávaný jako JXD a ví že v novinách je třeba poněkud přefukovot. Kdo by to jinak četl, že.
JXD měl jasno, i když se do zákulisí vlastně nedostal a informace nadějného novináře vlastně ověřit nemohl. Snaží se vcítit do situace perzonálu a pochopit příčiny jisté otupělosti, ale rozhodně přece nikde důrazně nezaznělo, že by se podobný přístup nemělstávat normou a konečně, že by se člověk měl chovat slušně i tehdy, kdy ho někdo nevidí a nesleduje. Na druhé straně, ne každý ironik a sprosťák je hajzl a ne každý, kdo se chová způsoby vybranými, anděl.
Paní studentaka-doktorka má prakticky ve všem pravdu. Ale jestli si myslí, že se zachovala lépe než ten personál, když se pokusila oplatit pro názornost, stejnou mincí, tak se, alespoň v mých očích, škaredě spletla. V mých očích sice není Mengele, ale jenom hloupá husa, i když studuje na Cambridge.
JXD se zachoval jak rozrušená prvnička a ne jako starý, zkušený harcovník. Nu což. To někdy mladé ženy, ze starých mužů, dovedou udělat i větší blbce.
JXD měl jasno, i když se do zákulisí vlastně nedostal a informace nadějného novináře vlastně ověřit nemohl. Snaží se vcítit do situace perzonálu a pochopit příčiny jisté otupělosti, ale rozhodně přece nikde důrazně nezaznělo, že by se podobný přístup nemělstávat normou a konečně, že by se člověk měl chovat slušně i tehdy, kdy ho někdo nevidí a nesleduje. Na druhé straně, ne každý ironik a sprosťák je hajzl a ne každý, kdo se chová způsoby vybranými, anděl.
Paní studentaka-doktorka má prakticky ve všem pravdu. Ale jestli si myslí, že se zachovala lépe než ten personál, když se pokusila oplatit pro názornost, stejnou mincí, tak se, alespoň v mých očích, škaredě spletla. V mých očích sice není Mengele, ale jenom hloupá husa, i když studuje na Cambridge.
JXD se zachoval jak rozrušená prvnička a ne jako starý, zkušený harcovník. Nu což. To někdy mladé ženy, ze starých mužů, dovedou udělat i větší blbce.
Sedlačisko, co jako myslíte tím, co by se "nemělo stávat normou"? To jako myslíte ty interní nelichotivé rozhovory? Nemyslíte, že právě takovéto vypuštění páry může být naopak pro všechny strany prospěšné?! Každý, kdo pracuje s lidmi, ví, že to není žádný med - a o práci zdravotních sester to platí trojnásob.
My třeba od jisté doby pořádáme firemní pijatiky, kde zdrbneme všechny naše problémové klienty a všechny pošahané úředníky a politiky, se kterými musíme jdenat - a to nám právě dává sílu čelit všem magorům světa - a to slušně a s úsměvem na rtech. Není to sice nic morálně úžasného, ale pořád je to lepší, než když jednou někdo vybouchne a pošle nějakého klienta do ***e... Toť ovšem můj názor.
My třeba od jisté doby pořádáme firemní pijatiky, kde zdrbneme všechny naše problémové klienty a všechny pošahané úředníky a politiky, se kterými musíme jdenat - a to nám právě dává sílu čelit všem magorům světa - a to slušně a s úsměvem na rtech. Není to sice nic morálně úžasného, ale pořád je to lepší, než když jednou někdo vybouchne a pošle nějakého klienta do ***e... Toť ovšem můj názor.
Myslel jsem tím, že podobné situace s "odpuštěním páry", jsou pochopitelné a jsem přesvědčen, že jsou často i pro dobro věci samotné. Ale nemělo by se zapomínat, že ideál je opravdu někde jinde. Možná je nám to těžko pochopitelné, ale jsou lidi, kteří tu potřebu vypouštění páry nemají. Chovají se slušně i v zákulisí a dělají svou práci dobře. Tak by to mělo být vyžadováno i při přípravě na tato povolání a to by mělo být jakousi normou. Nemyslím si, že by se třeba měla ta otupělost a upoštění páry vyučovat na školách, při přípravě, jako jedno se správných řešení. Správně je bt empatický a chovat se za všech okolností slušně. Ne všem se to vždy daří. Mně teda rozhodně.... ne.
queen_bee
matka jxd se musí v hrobě obracet co tady o ní veřejně šíří její synáček. Je to k pláči... že mu to není trapné
oldboy
V pořádku, pokud jste smířen s tím, že jste hulvátský magor s vychováním řeznického psa, klidně tak i nadále vaše klienty titulujte.
Děkuji Vám za povolení, že si můžu v soukromí mluvit, jak chci. Ale nebojte, určitě se v budoucnu najde nějaký "chytrák", který bude chtít regulovat i soukromé myšlenky a slova.
elenadivecka
Děkuji Vám.Víte ono to začína za těmi zavřenými dveřmi, a končí smíchem z dobrého vtipu který si personál vypráví nad umírajiocím člověkem.On už přece nic nevníma a stejně zemře a vezme si to sebou do hrobu,tak o co jde,ne? Že je to nečí matka,otec,že ten človíček byl fyzik,vědec, dorý zedník ale i lékař a mněl svůj život ,koho by to zajímalo?Měl si umřít doma a neotravovat v nemocnici.Jemu už stejně nikdo nepomůže,je starý,k ničemu,no možná ta jeho penzička by se na něco a někomu ještě hodila.Cinismus?Ne dle některých reakcí v této diskusi zcela normální úsudek.Proč se zabývat pacientem jinak, než z medicínského hlediska.Je jednoduché uříznout nohu osmičce.... než panu Novákovi.Proto dejme pacientum čísla,nejlépe by bylo vás/pacienty/ očipovat a používat čtečku=zjednodušení práce,identifikace,platby pro pojištovnu,statistické údaje.Hlavně že to přežijete,píchnem vám předpisově injekci,uřízeme nohu lege artis,dle standardů a předpisů a všichni budeme spokojeni že jsme skvělý zdravotnicí bez empatie,zájmu o pacienta- pacient je jenom diagnóza- a ty jsou předci vedené pod číselnými kódy.Když si toto přeje veřejnost,tak jim to dejme.
pismenacislice
Teď jsme úspěšně dokončili jeden takový zapeklitý obchod. A musím říct, že klient, kterého se to týkalo, se nikdy nedozvěděl, že jsme o něm interně mluvili jako o "hulvátském magorovi, který vlastně neví, co chce". A tak to má být. Proč o tom píšu? Protože já - v pozici klienta - taky očekávám, že se se mnou bude jednat korektně a hlavě profesionálně. Takže mě je jedno, jestli by o mně někdo mluvil jako o "noze na čtyřce", za důležité bych považoval to, že mi tu nohu dobře vyléčí.
Paní (či slečna) je naivní týpek, sama uvidí, jak se bude chovat po prvním roce samostatné praxe.
p.s. Vadí snad někomu z vás, že jako host v restauraci jste pro personál v kuchyni jen "guláš na šestce"? Mně ne, mě zajímá jen chuť a cena guláše a to, jak se chová sevírka přímo v komunikaci se mnou (jak mi říká v kuchyni - to je mi fuk)
Paní (či slečna) je naivní týpek, sama uvidí, jak se bude chovat po prvním roce samostatné praxe.
p.s. Vadí snad někomu z vás, že jako host v restauraci jste pro personál v kuchyni jen "guláš na šestce"? Mně ne, mě zajímá jen chuť a cena guláše a to, jak se chová sevírka přímo v komunikaci se mnou (jak mi říká v kuchyni - to je mi fuk)
To bude asi tím,že dveře do kuchyně nejsou otevřeny.V nemocnivći je to jinak,dveře na lékarnu jsou neustále otevřené,a až se Vám stane,že v nich budete stát a sestra bude o vás mluvit jako o noze na čtyřce,které právě myla zadělaný zadek a u toho si všimla vašeho mužství ,a bude rozebírat to vaše námdobíčko ns koleginěmi,proto že se domníva že tam nejste/ co nevidím není/,tak mi věřte že vaše lhostejnost bude ta tam.