Fotogalerie
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeObří skládka v Tichém oceánu. Kdysi krásný ostrov je dnes totálně zničený plastovým odpadem
1 komentář
Uživatel_5734171
0
Tohle je v podstatě práce dvou generací. Strašidelný pohled. Ten problém je v tom, že pořád ten odpad produkujeme. V mládí jsem měl jednu igelitku a tu jsem používal asi 5 let. Byla to nějaká reklamní taška, už ani nevím, co na ní bylo, protože po dvou letech ten nápis vyšisoval. Dnes je všechno jednorázové, každá blbost je zabalena do spousty plastů. Kdyby lidé alespoň odpad třídili, to by měl být základ. Řešení je prosté. Dramaticky zdražit netříděný odpad. Protože já doma vytřídím v podstatě všechno. Plasty, papíry, hliníkové obaly a co je možné, tak na kompost. Odpadu mám pak jednu tašku za dva měsíce, v podstatě by mi stačilo vyvážet popelnici jednou za rok. Další řešení je dramaticky zvýšit daň na obaly, které se nedají recyklovat. Někteří výrobci třeba kombinují materiály, které v podstatě nelze doma od sebe oddělit. A dělají to většinou výrobci luxusního zboží. Parfémy za tisíce, ve skleněné dóze s kovovými a plastovými díly. O.K: když to neumíte jinak, tak daň 100 procent. Možná to pak dokážete. A všechny tyhle daně pak použít na vyčištění těch miliard tun odpadu v mořích a na pobřeží... Asi by nebyl problém postavit plovoucí recyklační továrnu pro tyto účely... Dalo by to práci tamním obyvatelům, win-win strategie... Tyhle plasty se totiž rozkládají přirozenou cestou asi tak 100-1000 let... Ta dóza od parfému několik tisíc let...