Život a styl

Zpět na článek

Český fotbal za komunismu: Milujte Spartu jako stranu a vládu!

55 komentářů

baci
Ke Spartě-měl jsem babičku ,která vyrůstala v Praze-jednou jsem sledoval na černobílé televizi derby Sparta Slavia babička se ptala "kdo to hraje řakljsem že je to derby"babička se zamyslela a pravila Jiříčku doufám,že nefandíš Spartě-Sparta byla vždycky vládní klub/ myslela dobu před válkou/Slavia to byl nobl klub a nejhorší lůza Jiříčku byla Viktorka Žižkov
karel79
Článek celkem stupidní, ale v jádru pravdivý. Dodnes s naprostou pravidelností novinářská obec , komentující sportovní klání vše porovnává se Spartou . Titulky: " mužstvo XY vyhrálo důležitý duel s YZ, a dostalo se tak před Spartu. Všechna mužstva fotbalové i hokejové ligy jsou vlastně jen stafáží pro pražské miláčky ( jejichž hra mimochodem stojí za velké ***) !
sendyman

Prej "Hošánci rudý ...." Antikomunista Slávista, s plným sklepem Rudýho Práva!
mrcasek
takhle se ztrapnit ani jiřina švorcová v dnešní době není k smíchu víc než tento slabší jedinec s tužkou v ruce. připomíná mi to obrázky z ranného dětství, u kterých se marně snažím dopátrat, co jsem těmi čmáranicemi vlastně chtěl říci. omlouvám si to svým věkem 4-6 let. čím si omluvíte vaši rozumovou nezralost vy, pane tesaři ?
archivar
O tom, jak slávisté z Nového Města p. S. jako jediní ve městě přišli se zdravicí pro jednání městské konference KSČ a jak bojovali proti americkému imperialismu heslem : DNES SLÁVISTA MÁ SVOU VÍRU, SPORTEM, PRACÍ SLOUŽIT MÍRU!
http­://i54­.tiny­pic.co­m/xbn1­ae.jpg
Zdroj : Zpravodaj TJ Slavia IPS Praha, leden 1984, strana 7
archivar
Tady je malý důkaz z roku 1963 o tom, jak komfortní podmínky měl "vládní" klub Sparta Praha, toho času nuceně přejmenován na Spartak Sokolovo :
http­://i55­.tiny­pic.co­m/21c9­hmp.jpg
Předposlední odstavec, ve kterém klub prosí diváky o pomoc se zajišťováním prostého ubytování pro hráče Sparty...
Zdroj : program k utkání Spartak Sokolovo - TŽ Třinec 19.10.1963.
reddwarf
A ty jsi asi šáša co v dětství nechodil do školy na češtinu a místo toho sbíral novinové výtisky Rudého, kde bolševik oslavuje svoji milovanou bolševickou Spartu. Tohle kdyby si o Spartě řekl před mým dědou, který seděl v 50. letech z politických důvodů 2 roky v krimu, tak by o tebe ty disidente přerazil hůl a tím by to asi neskončilo! O tom jak byla Sparta za bolševika protěžovaná svědčí, jak to výše uvádíš, její úspěšnost! Jasně! Co třeba trochu čísel! 1919-1948 vyhrála Sparta tuším 9 titulů, ve 30. letech byla nejlepší tým na kontinentu, mezitím 1939-1945 vyhrála Slavia 5 titulů (podle tvé teorie by měla být tedy nacistická-hanbou bych se musel stydět, kdybych něco takového tvrdil o Slavii, které si vážím). Pokračujme v číslech! V letech 1949-1984-tedy v období nejtužšího komunismu-vyhrála Sparta nespočet titulů! Celkem jich bylo ty troubo 4(slovy čtyři)!!! Už to stačí člověku, který má zdravý úsudek k tomu, aby smetl vaše ubrečené, ničím nepodložené fráze o protěžované Spartě ze stolu! V době normalizace hrála Sparta dokonce druhou ligu! To je vizitka protěžovaného klubu? To, že Sparta začala koncem 80. let vyhrávat a pokračuje v tom až doteď, což znamená, že ji nerozhodil ani nástup nenáviděné demokracie, přisuzuji tomu, že se trenérovi Ježkovi podařilo přivést fantastickou mladou generaci fotbalistů v podobě Haška, Skuhravého, Straky, Bielika, Chovance, Grigy atd., kteří potom tvořili základ úspěšné reprezentace na MS v Itálii v r. 1990. Pokud vím, tak Slavia hrála za komunistů taky chvíli druhou ligu, ale také měla možnost několikrát ligu vyhrát.Třeba v sezóně 1965-66 ji stačilo v posledním kole udělat doma bod s Interem Bratislava, ale tradičně se slávistický tým sesype a prohraje 0:1! To, že nebyla Slavia disidentským týmem potvrzují níže uvedené odkazy Archiváře 66, i to že byla tradičním účastníkem 1. ligy! Myslím, že komunisti dokázali s třídním nepřítelem zatočit mnohem důrazněji!!! Ještě jedna rada! Lež neobhajuj lží, protože pak jsi za hlupáka!
geza
Tak jo,pošli další,když tento se nepovedl,čekáme.
tomas33
Je mi teprve 23let, ale takový nesmysl jsem již dlouho nečetl..pane Tesař, to jste byl ve stavu společenské unavenosti? Vždyť ten článek nemá hlavu ani patu - utkání o kterém se datumově zmiňujete se nikdy nehrálo, úprava textu neodpovídá dané době, atd. Nemohu se Vás nezeptat: "a kontrolu faktů ze dvou nezávislých zdrojů jste jako provedl?". Neskutečným způsobem jste naletěl a váš článek je nepřesný a plný nepravd. Jsem zvědavý zda uznáte svoji chybu a připojíte k ní omluvu
pejsy
Nechci vás vytrhovat u vaší radosti z toho , že jste objevili podfuk a tudíš sparta není bolševická , ale mám doma plný sklep výtizků rudého práva , kde je minimálně 30 takových a ještě horších článků vychvalujcí zkorodovanou spartu a zatracujcá Slavii . Propaganda je tam v každém řádku . A když nemáte nikdo důkazi a umíte se navzájem pouze obvinovat , tak se stačí podívat , který klub za totáče byl nejúspěšnější " Sparta ! A proč ?? I debil ví , že tenkrát mohl být úspěšný jen ten , kdo držel basu s režimem ! Ale to jsem odbočil . Závěr je , že důkazů je spousty ! Podívejte se na půdy a do sklepů i do těch vlatních vy rudý ***e ! A pak se vám teprv udělá rudo ! SMRT SPARTĚ . SKS 4ever !!! Drřim palce pane Tesaři . Jednou jste naletěl , ale můj sklep by vám jako materiáli pro miliony článků mohl stačit . ozvěte se . Držim pěsti ! Navždy Slavia