Archív
Zpět na článek
První věta románu je nejdůležitější věta románu. Přečtěte si ty nejlepší
43 komentářů
pan_cau
Když jedy začínaly zabírat, byli jsme na okraji pouště někde poblíž Barstowu.
galaxyz
"Jistě, jsme na místě. Poznala to i po těch letech. Povědomý sklon silnice, zpomalení a pak stoupání zatáčkami, vjemy prostoru a pohybu zasunuté po třicet let v její mysli oživilo letmé propojení ve vnímání pohybu a náklonu".
tripl
Sem napište váš vzkaz!Kurth Voneguth,Snídaně šampiónů:Vy jste v jádru dobrý člověk,***!
reemo
"V hajzlu jsem,"pomyslí si Zajda Munro ve chvilce jasnozřivosti příznačné pro ty, kdo mají brzy zemřít.
jachymc
Je to tedy lehký prohřešek proti pravidlům - nejedná se o větu, ale první odstavec:
"Řikaj mu Flanďák poněvač dycky chodí v černym. V černym saku, a v tenkejch trubkách. Jednou ho někdo vidí a povidá. "Vole co seš furt v černym. Jako flanďák. Ty seš teda flanďák za všechny drobný vole." Vod tý doby mu teda řikaj Flanďák.
"Řikaj mu Flanďák poněvač dycky chodí v černym. V černym saku, a v tenkejch trubkách. Jednou ho někdo vidí a povidá. "Vole co seš furt v černym. Jako flanďák. Ty seš teda flanďák za všechny drobný vole." Vod tý doby mu teda řikaj Flanďák.
vonrammstein
Nemyslel. On u toho vůbec moc nemyslel. Ale o evangelia nejde, jde o Genesis.
vonrammstein
Hm. Máte v tom krapet bordel. Čtvrtá kniha Bible je čtvrtá kniha Mojžíšova-Numeri. Ta ovšem ničím takovým nezačíná. Citovaná věta je skutečně první větou první knihy-Genesis. Záleží ovšem na překladu. Kralický překladatelský paskvil to formuluje jinak. Ke škodě věci.
sendyman
Asi evangelium jste myslel, ne? No nic, panekaplane, jen, že jste se trošku minul povoláním, nemyslíte? Myslím, že TOHLE byste vědět měl...
Ale jinak dobrý počteníčko, ten román; jakže jste říkal, že se jmenuje? Bible? Ten autor je mi nějakej povědomej!
Ale jinak dobrý počteníčko, ten román; jakže jste říkal, že se jmenuje? Bible? Ten autor je mi nějakej povědomej!
(Nespokojeně zavrtěl zadkem na zadní sedačce drábiše a pokusil se vyhlídnout přes hustou mlhu ven. Jeho pohyb vytočil fotříka k novým litaniím.)