Komentáře

Zpět na článek

Ženy se bojí krize v porodnicích. Jsou odcházející lékaři spokojeni?

25 komentářů

majerm
budou tady: http://sos-zdravotnictvi.cz/ , můžete je postřílet
egozaj
Nesouhlasím s formou protestu lékařů. Nicméně bych jen upozornil na to, že deset milionů lidí vydírá lékaře již desítky let v čele s našimi "politiky". Všichni mají právo na stávku, jen lékaři ne. A kde byli ti kritici, když si naše politická špička úředníků přerozdělovala a stále to činí nemalé peníze. Kde byli když si jiná moc - soudnictví - uzákonila své platy? A ať mi někdo řekne míru odpovědnosti své práce, pokud něco " pokazí". Já vám řeknu co se stane - řeknu to slušně - nic. Protože až na výjimky nejde o zdraví a o život.Občas se připomíná Hippokratova přísaha - doporučiji zvláště těm, kteří ji v argumentaci používají, tak ať si ji konečně přečtou. Tam je totiž též zmínka o odměně za vykonanou práci. V daném dnešním problému však nejde jen o peníze, jde především o impotenci (hlavně chtěnou) všech, kdo třímají moc. Je to divný, ale těm tkzv. politikům vskutku jde jen o co nejdéle trvající koryta a přísun peněz - jak překvapivé. Že by šlo zase jen o peníze?
sirien
Já bych se spíš inspiroval filmem V jako Vendeta. Uspokojení by bylo větší, morální ponaučení pro další generaci politiků velmi jasné, ztráta na inteligenci národa relativně minimální...
sirien
Míval jsem jednoho, druhého jsem zdědil po před rokem a půl zesnulém otčímovi
Ti moji jsou také zvyklí, že je tahám po hospodách... každopádně mám jezevčíky už nějakých šestnáct let a víc než hospodští mazáci to jsou do jednoho vychcaný malý zákeřký a samo-rozmazlený potvory

Ono na jednu stranu je fakt blbá doba chtít po státu peníze, na druhou stranu - peníze jsou jen jeden ze třinácti podle mě velmi smysluplných požadavků, oni už na ty změny ve svém oboru čekají dvacet let a těch 21 ministrů co se ve zdravotnictví vystřídalo jim žádnou změnu nikdy nepřineslo (když to zkusili, hned byli nahrazeni). A co mají dělat? Čekat další tři nebo čtyři roky, až se protočí ekonomický cyklus a budeme prokazatelně v dlouhodobé hospodářské prograsi? Politici budou tvrdit, že nejsou prachy, protože se napravují škody způsobené recesí. Počkat šest až osm let na vrchol hospodářské progrese? Politici budou tvrdit, že není správná doba, protože zrovna teď na železnici... a EU... a pak taky ten problém v zemědělství...a navíc lidé zase budou tvrdit "kdyť sme na tom teď dobře, tak co ty doktoři sakra chtěj" a za deset let tu už zase bude počátek hospodářské recese...

Ono nevím nevím, jestli na takovýhle požadavek je vůbec jakákoliv doba "vhodná". Vždycky je něco.
jostom
Zveřejnit jména a adresy lékařů vyhrožujícím smrtí občanům této země.Z hlediska vyššího principu mravního není potrestání zabijáka v bílém pláští trestním činem.
sendyman
Jasně, ale to už jsem řekl na začátku, že souhlasím. Jen mi vadí, že to chtějí HNED a právě TEĎ, ale to bychom se dostali na začátek debaty!

Jezevčíci jsou fajn, znám jich asi 8 - samí hospodští mazáci!
Zajímavý je, že máte dva - já znám taky jen jednoho "samotáře". O zbytek se dělí 2 lidi!
sirien
Já mám dva vlastní psy (jezevčíky), takže ten doktorčin je tak trochu navíc do party

Jistě, zatímco jsou lékaři v té práci, tak si sem tam zdřímnou (zvlášť když mají pohotovost a tak), nicméně upřímně - mít dohromady šest hodin spánku ve třech přerušovaných blocích, kdy nejdelší z nich má tři a půl hodiny... to je spíš fyziologické minimum než odpočinek

Ono to přirozeně nebude TAK děsivé jak to třeba na první pohled vypadá, ale přiznejme si, že to rozhodně není vpořádku - jak systémově, tak vůči těm lékařům.
sendyman
Tu anestezioložku Vám závidím, fakt!
O svoji čubu jsem přišel (žije, ale přišel jsem o ni, jako o všechno ostatní), tady psa mít nemůžu a strašně mi chybí, tak bych vzal zavděk takovou sousedkou!
sendyman
No NEFUNGUJE!!!
Prej: "Zbývá vám ještě 2000 znaků"... Ale já to tušil, tak jsem si to před odesláním zkopíroval! (smích).
...nefungují ani ti pitomí smajlíci.
Funguje tu vůbec něco?

No vida, už fungujou. I když se mi neumisťují na první pokus vedle sebe, ale pro změnu pod sebe...
Fakt by mě zajímalo, jesli RX bude někdy zajímat názor svých čtenářů a zákazníků (předpokládám, že většina z nás si nadále alespoň občas RX kupuje v trafice, i když mnozí, podle jejich prohlášení, zrušili předplatné...) na úroveň jejich webu...
sendyman
Snad jsem to prsknul správně, aby to bylo alespoň v řadě, když už líp to nejde...
Trošku se míjíme...
Nejde o to, že bych s Vámi nesouhlasil a popíral Vámi uvedená čísla, jen celou věc vidím trošku z jiného úhlu.
Pracovat STANDARDNĚ a TRVALE na 162% je příliš stachanovské, tomu se zdráhám uvěřit.
Připusťme si, že jsou v tom započítáni i ti "sekundáři" , či jen prostý spánek...
Druhá věc je, zdali to tak skutečně MUSÍ být. Osobně (a z vlastní zkušenosti) jsem přesvědčen, že jsou chvíle, kdy člověk alespoň může, když už nemusí, říct NE. A to zejména v případě tak výlučného, "nedostatkového" a hlavně ZODPOVĚDNÉHO povolání, jako je kvalifikovaný a kvalitní lékař. Nemusí to být nutně jen lékař, ale bavíme se o nich a jako případný pacient je "chci" VŠECHNY považovat za "kvalitní", i když, bohužel, zkušenosti mám i jiné, a to s trvalým následkem...
Což, na druhou stranu, může přímo souviset s dalším aspektem, ke kterému se dostanu záhy.
Při "Vašich" počtech mi vychází výplata okolo 70.000. To není nezajímavá suma.
Naskýtá se otázka, jestli oni si to tak trochu nezavinili sami - přibíráním úvazků - při snaze o co nejlepší výplatu, až to přesáhlo únosnou mez...
Hodil by se konkrétní příklad z vlastní zkušenosti, ale není tu na to prostor (a zejména vůle), takže jen krátce: přesně tohle moje dlouhodobé chování odnesla i má vlastní rodina a v důsledku, samozřejmě, jsem si to vyžral nejvíc já.
Ale zpátky: nemyslím si, že chirurg, kterému jsem se dostal pod ruku, musel být nutně fušer.
Mohl být jen přepracovaný, unavený a nedůsledný... Znám práci (i víc souběžných prací) navíc ve snaze o lepší konto a vím, že to nejde dělat dlouhodobě a stoprocentně. Případné následky však v mém případě nebyly devastující vzhledem k okolí. V případě lékaře to tak však být může a to je krajně nezodpovědné...
No, tohle je na dlooooouhou debatičku, ale spíš u piva. A taky jsem chtěl párkrát použít smajlík, aby Vám bylo jasné, že ne všechno myslím úplně "smrtelne" vážně, ale už mi nef