Komentáře
Přihlásit pro přidání komentáře
promirul
0
Sem napište váš vzkaz!Vaše reportáže jsou podobné reportážím bývalých bolševiků.Střílí se na lidi a samozřejmě to byli policisté,kdo někoho zabili,i když není vidět uniforma.Vůbec se nedivím,že tzv. Mubarakova policie chce vyčistit Káhiru od zahraničních novinářů.Kdo jednostranně a neobjektivně seznamuje cizinu s děním v Egyptě,ten tam nemá co dělat a je třeba ho vyhnat.Pokud vyhrají ti v ulicích,dočkáme se dalšího Iránu,dalšího Libanonu či ukázkové Sýrie.Jsem zvědav,jestli potom tito reportéři projeví své skutečné poslání,destabilizovat země,které jsou proamerické.
Palopetro
0
Dám Vám dobrou radu.Už nechlastejte!
Palopetro
si mohl myslet,že dav vyžene prezidenta vládnoucího 30 let bez násilností,které ke každé "revoluci" patří.Není nic demokratického na tom,že se nějaký vládce drží u moci tak dlouho,ale upřímně si myslím,že toto zlo bylo po léta pro ostatní svět dobrem.Co přijde po změnách ,které v Egyptě nepochybně nastanou si neumím ani domyslet.Jen pro ilustraci:stačí uzavřít na pár týdnů Suezský průplav pro mezisnárodní dopravu a okamžitě se změní k horšímu všechny atributy světového obchodování.A to jen proto,že muslimové v této části světa chtějí ve jménu alaha zavést nové "pořádky" v Egyptě.
To je pravda, i když s Vaší poslední větou se dá samozřejmě polemizovat!
Egypt mi přišel - a nezastírám, že k mému překvapení - k islámu velmi vlažný. V čase muezzinova svolávání z minaretu k večerní motlitbě jsem neviděl jediného Egypťana padnout na pověstný kobereček, natož zástupy, spěchající k mešitě.
Je ale zajímavé, že v zemích, kde samotný islám hraje větší roli v běžném životě obyvatel, se můžeme setkat i s větší tolerancí (tím nemyslím obecně, ta i v Egyptě byla dobrá, myslím spíš výskyt militantních skupin) k jiným kulturám, či ke konzumnímu (západnímu) způsobu života.
Řekl bych, že je to takřka přímo úměrné ke vzdálenosti od Izraele. A jsme zase u té politiky...
Egypt mi přišel - a nezastírám, že k mému překvapení - k islámu velmi vlažný. V čase muezzinova svolávání z minaretu k večerní motlitbě jsem neviděl jediného Egypťana padnout na pověstný kobereček, natož zástupy, spěchající k mešitě.
Je ale zajímavé, že v zemích, kde samotný islám hraje větší roli v běžném životě obyvatel, se můžeme setkat i s větší tolerancí (tím nemyslím obecně, ta i v Egyptě byla dobrá, myslím spíš výskyt militantních skupin) k jiným kulturám, či ke konzumnímu (západnímu) způsobu života.
Řekl bych, že je to takřka přímo úměrné ke vzdálenosti od Izraele. A jsme zase u té politiky...
Nemůžou uzavřít Suez. Země by skoro okamžitě ekonomicky zkolabovala.
Samozřejmě! To je logika normálně uvažujícího občana.
Stejně, jako logika stejně normálně uvažujícího občana říkala: nemůžou svrhnout vládu, která se snaží (jakžtakž) o potřebné ekonomické reformy, navíc v době úspěšného a respektovaného předsednictví Evropě, zvlášť, když sami nemají alternativu...
Stejně, jako logika stejně normálně uvažujícího občana říkala: nemůžou svrhnout vládu, která se snaží (jakžtakž) o potřebné ekonomické reformy, navíc v době úspěšného a respektovaného předsednictví Evropě, zvlášť, když sami nemají alternativu...
Já jsem normálně uvažující občan. Už teď prodělává Egypt stamiliony dolarů denně jenom tím, že nefungujou banky, burzy, lidi si místo práce rozbíjejí hlavy v ulicích. Už nějaké reatingové agentury spočítaly, že ten deficit budou dohánět desítky let. Kdyby uzavřeli Suez, stanou se z toho stovky. Se zoufalou zhovadilostí socdem a Paroubka jmenovitě bych to nesrovnával.
To není zapotřebí. Není nad vlastní zkušenost. Ať si vychutnají důsledky revoluce. Ty jsou stejné vždycky a všude.
Máte samozřejmě pravdu,ale v situaci,kdy jablkem sváru je patrně zejména současná orientace prezidenta na umírněné vztahy s Izraelem a jeho přáteli, mi dělá velké potíže považovat dění v současném Egyptě za ryze ekonomického charakteru.A jak víme z historie,při podobných státních převratech se na nějakou tu ekonomuckou újmu moc nehledí.Hlavně,když se zasadí nějaká ta rána ekonomickému bussinesu světa.