Ivana Jelínková
Ivana Jelínková|Ivana Jelínková
Věk: 35 let
Povolání: pedagog a ICT koordinátor ve speciální základní škole
Bydliště: Poděbrady/Nymburk
Jak obědvá: Jako většina zaměstnaných, v týdnu na pracovišti. V mém případě to je malá školní jídelna s dováženými obědy z velké školy. Což je také důvod mé přihlášky. Chci ukázat, co všechno se dá ještě v současném "zdravém školství" vidět na talíři. O víkendech se snažíme s rodinou vařit v kombinaci česká kuchyně ve zdravém kabátě.
Radka Hozmanová|Názor ředitelky Evropské školy feng shui Radky Hozmanové
Celkový dojem ze všech pokrmů ze školní jídelny je vodnatý, vyzařuje málo energie. Podpořím snahu vyloučit bílou mouku, která okyseluje naši krev a vytváří stejný efekt jako bílá mouka v našem těle.
Okyselení (jinovost) způsobuje únavu a kvalita krve pak je živnou půdou pro další infekce, nebo náchylnost k nemocem. Doporučím vám na zahušťování zeleninových směsí používejte škrob kuzu. Má zásaditý charakter a je velkým lékem pro naše střeva. Lze z něj vytvořit i omáčku na zahuštění k masům, smaženým, např. zeleninovým karbanátkům.
Zkuste přidat do jídelníčku kvalitní polysacharidy, jako je dobrá, kvalitní rýže, i celozrnná, neboť má v sobě vlákninu a další vitamíny. Začleňte celozrnné těstoviny, jáhly i bulgur – ten již znáte- ( na sladko i na slano se zeleninou).
Na soustředění je výborná jangová pohanka, zejména v zimním období. Používejte různé druhy zelenin, různě upravené – vláknité typu dřeva, mající více aktivizující a čistící charakter. Kulaté druhy zase jsou více relaxační, zklidňující a obsahují více potřebných minerálů.
Doporučuji polévky, ať husté v období chladné zimy, tak i lehké zeleninové vývary zahuštěné i červenou čočkou. Nezapomeňte na luštěniny, je to dobrý zdroj síly a vitality, podporujete tím ledviny a močový měchýř. Vše připravujte na kvalitních panenských bio olejích (sezamový, slunečnicový, příležitostně olivový - je však těžší).
Ochucujte mořskou solí (má organické minerály), i tak jen minimálně, spíše se naučte používat organickou sóju obsahující enzymy, takže vaše trávení nebude líné. Začleňte minerály v podobě chutně upavených mořských řas. Pomáhají zklidňovat po náročných situacích ve škole. Zkuste miso polévku a banča čaj na odkyselování krve.
Monika Divišová|Názor výživové poradkyně Moniky Divišové
- Pro Ivanu pochvala za domácí dobroty – bulgur, zelenina, omáčka bez mouky – vypadá to, že dbá na pestrost, lehkost a vyváženost připravovaných jídel. Opět by se hodilo více čerstvé zeleniny.
- Pohled na školní jídelnu mě, jako odborníka, uvádí do rozpaků nebo možná až k pláči. Díky dlouholeté praxi nutričního poradenství a osobní práci s klienty se denně setkávám s lidmi, kteří už si uvědomují, že jídlem mohou předejít spoustě zdravotních problémů. Kde jinde bychom měli začít se zdravou výživou, než ve školní jídelně?
- Pokud děti konzumují jídla s vysokým obsahem cukru (koblihy, kakao, nudle s mákem) dochází takzvaně k výkyvům hladiny krevního cukru. Prakticky to znamená, že se snižuje schopnost soustředění, hyperaktivita, snižuje se imunita a v neposlední řadě je velmi zatížená slinivka, což zvyšuje riziko cukrovky. O velké energetické hodnotě takových jídel a jejich souvislosti s obezitou ani nemluvím.