Jak číst návrh státního rozpočtu

Jak číst návrh státního rozpočtu Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Pavel Páral: A tak si tady hospodaříme... Jak číst návrh státního rozpočtu na příští rok?

Pavel Páral

Fotbalu a státnímu rozpočtu rozumí v Česku snad každý. Alespoň to tak vypadá každé září, když finišují přípravy nejdůležitějšího ekonomického zákona roku. Letos jsou vášně o to větší, o co ministr financí Zbyněk Stanjura připravil média, opozici a celou veřejnost o prázdninách, když pozměnil zákon a nezveřejnil první nástřel příjmů a výdajů už na konci června, jak bývalo zvykem. Počkal až na poslední minuty zákonného termínu v sobotu 31. srpna před půlnocí.

Nutno říci, že návrh rozpočtu nadšení nevzbudil. A reakce jsou vcelku obvyklé. Příjemcům erárních peněz tam chybějí miliardy a pro všechny je schodek ve výši 230 miliard projevem rozpočtové neschopnosti konsolidovat a dát hospodaření státní kasy trochu do kupy. Ta suma je opravdu vysoká na rok, kdy se nečekají žádné mimořádné výdaje, a naopak nastartovaný hospodářský růst ve výši 2,7 procenta by měl nasypat pěknou hromádku daní. Navíc má dál platit windfall tax, daň z neočekávaných zisků, kterou už fakticky odvádí jen ČEZ a jsou jí tak trestáni jeho privátní minoritní akcionáři, jimž je tímto způsobem krácena dividenda.

Pokrok je mírný, ale viditelný

Kritiky je opravdu hodně a někdy je až trochu přitažená za vlasy. Objektivně totiž je zcela nepochybné, že tato vláda předá příští rok svým nástupcům veřejné finance v podstatně lepším stavu, než je přebrala. Zkusme proto udělat výjimečně ministru financí Stanjurovi advokáta a podívat se na ta čísla trochu hlouběji.

Především meziroční snížení deficitu z 252 miliard na 230 je třeba korigovat o vymazání triku s investicemi do dopravy. V letošním roce si totiž Státní fond dopravní infrastruktury půjčoval osmnáct miliard především od Evropské investiční banky mimo rozpočet, což snižovalo deficit, který by tak normálně činil 270 miliard místo 252. Letos už je to bez triku 230, takže snížení je ve skutečnosti celkem o čtyřicet miliard, což už přece jen vypadá lépe.

A když potom porovnáváme čerstvý rozpočet třeba s těmi covidovými z let 2020 a 2021 či s tím válečným v roce 2022, nemůžeme přehlížet, že nám tu proběhla inflace, takže tehdejší miliarda má výrazně větší hodnotu než ta pro příští rok. Ekonom Petr Bartoň ze společnosti Datarun tak spočítal, že těch 230 miliard deficitu v letošních cenách je v cenách roku 2020 jen 167 miliard, tedy podstatně méně než polovina tehdejšího schodku 367 miliard. Z nich byla placena samozřejmě i covidová pomoc občanům a ekonomice. Jenže peníze šly i na jiné a trvalé výdaje, s nimiž se nyní musí vláda popasovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!