Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: koláž Michal Kořán

Nový žebříček českých miliardářů. V první desítce je šest uprchlíků z Ukrajiny, kteří vydělali na dávkách

Dominik Landsman

Před nedávnem časopis Euro zveřejnil aktuální žebříček českých miliardářů, který však podle všeho nezohlednil velmi štědré dávky, jimiž vláda Petra Fialy bombarduje uprchlíky z Ukrajiny.

Upozornění: Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.

Nejnovější žebříček, který tradičně vydal časopis Forbes, už s těmito lidmi počítá a do první desítky nejbohatších českých miliardářů zařadil rovnou šest uprchlíků z Ukrajiny, kteří zbohatli díky dávkám.

„Před válkou jsem žila v Donbasu. Můj muž odešel na frontu bojovat a já se synem, kterému je sedm let, jsme utekli do České republiky. Tady jsem požádala o dávky a musím přiznat, že jsem byla dost zaskočená jejich štědrostí,“ vypráví paní Marija Usakovová, kterou žebříček Forbesu zařadil na druhé místo v seznamu nejbohatších českých miliardářů.

„Zažádala jsem jenom o příspěvek na bydlení a na školní pomůcky mého syna, který nastoupil tady, v České republice, do druhé třídy. Mělo se jednat o necelých sedm tisíc korun měsíčně. Místo této částky mi však od vlády přišel z nějakého důvodu majoritní podíl ve společnosti ČEZ, spousta vládních dluhopisů a několik miliard v hotovosti plus asi padesát nemovitostí. Navíc se někde na ministerstvu dozvěděli, že syn má rád Mašinku Tomáše, takže na něho vláda převedla České dráhy. Musím říct, že Česká republika je velmi štědrá, a já osobně ji chválím, kudy chodím,“ prozradila miliardářka Marija Usakovová.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat