Šéfgrafik Michal Kořán a jeho šumavská houbová polévka
V příloze Reflexu Excellent, vložené do aktuálního čísla Reflexu, vám na ploše deseti stran představujeme redaktory Reflexu a jejich kulinářské umění. Obrazový materiál ilustrující kuchařské pokusy našich kolegů doprovázejí na www.reflex.cz také tyto videoreportáže z přípravy jídel. V dnešním díle uvaří šéf grafiků Michal Kořán šumavskou houbovou polévku.
Michal Kořán vaří, jen když musí, ale na tuhle „kulajdu bez kopru a bez vajíčka“ nedá on ani jeho rodina dopustit: je rychlá, laciná, snadná, výživná, a především výtečná. Michal, známý milovníkům ambientní hudby z elektronického dua Kora et le Mechanix, má kořeny po obou rodičích na Šumavě, odkud bukovnická polévka pochází. Rychle si tu voňavou dobrotu uvařte, dokud trvá letošní houbová sezona!
Recept: Bukovnická polévka
Ingredience – 4 porce
4 brambory (jeden na osobu), nakrájené na kostičky
3 lžíce sušených hub (nejlépe hříbky)
1 větší cibule, nadrobno nakrájená
sůl
kmín
3 bobkové listy
6 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
kousek tvrdé chlebové kůrky, rozdrobený
150 ml zakysané smetany
1 lžíce hladké mouky
Postup
Do středně velkého hrnce natočíme tři litry vody, do ní namočíme houby. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Přidáme do hrnce nadrobno pokrájenou cibuli, ochutíme kořením a přisypeme trochu na kousíčky nakrájené kůrky (opravdu jen symbolicky). Jakmile houby změknou, zapneme sporák. Když jsou brambory tak akorát, rozmícháme lžíci hladké mouky v zakysané smetaně a za stálého míchání přidáme směs do polévky. Deset minut povaříme, odstavíme, necháme 15–20 minut rozležet. Polévku po dovaření nepřikrýváme pokličkou, zřídla by.
Jak Vaří redakce Reflexu? V příloze Excellent, která je součastí aktuálního Reflexu najdete zajímavý experiment.