Grandiózní székelský guláš Karla Steigerwalda, politického komentátora Reflexu
Dramatik a publicista Karel Steigerwald umí báječně vařit, a taky umí žít – k jeho fenomenálnímu guláši náš natáčecí tým vypil několik láhví šest let odleželého moravského červeného. Příloha Reflexu Excellent, která se celá věnuje gastronomii a pánskému vaření, vyšla ve čtvrtek, 24. září, a vy v ní mimo jiné najdete obrazový materiál o kuchyňských zvycích a kuchařských schopnostech sedmi statečných mužů Reflexu. Na www.reflex.cz najdete videoreportáže z tohoto gastronomického projektu – a zde je u šestý v pořadí.
Doyen české publicistiky Karel Steigerwald a jeho manželka, herečka Národního divadla a pedagožka DAMU Eva Salzmannová, nás uvítali ve svém překrásném domě ve Vonoklasech a zapálili v nás vášeň pro maďarskou kuchyni. Zapomeňte ovšem na segedín – uvařte si raději původní székelský guláš, z nějž byl segedín později jaksi derivován. Náš politický komentátor pochází ze staré lesnické rodiny a maso si umí vychutnat i nakoupit; nešetřte ani vy na kvalitě vepřového, které použijete, a obraťte se na farmáře raději než na anonymní velkochov.
Recept:Székely Gulyás
Ingredience – 8 porcí
600 g vepřového plecka
200 g špeku
3 polévkové lžíce sádla
2 velké cibule, nahrubo nakrájené
4 vrchovaté lžíce papriky na guláš
1 stroužek česneku, utřený
800 g kyselého zelí, nejlíp domácího
8 vrchovatých polévkových lžic kysané smetany
feferonky nebo beraní rohy k podávání
Postup
Vepřové maso nakrájíme na kostky o hraně asi dva centimetry. Do hrnce se silným dnem nalijeme sádlo, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme dozlatova. Přidáme osolené maso a papriku, pak feferonku a utřený česnek a dusíme asi hodinu. Přidáme pokrájené zelí a provaříme. Servírujeme se lžící kysané smetany, s proužky nebo „hřebínky“ vypraženého špeku a v doprovodu maďarské těstoviny tarhoně.