Video placeholder
Ze seriálu Tučňák
Ze seriálu Tučňák
Ze seriálu Tučňák
Ze seriálu Tučňák
Ze seriálu Tučňák
8 Fotogalerie

Válka gangů, humor a správná dávka násilí. Nový seriál Tučňák je v žánru superhrdinů vítanou novinkou

Adam Hošek

Na streamovací platformu MAX přichází nový seriál z produkce HBO – Tučňák s Colinem Farrellem v hlavní roli. V prvních pěti minutách nám sdělí, že navazuje na film Batman z roku 2022, a víc vědět nepotřebujeme. Kulhající gangster Oswald Cobblepot nás po pomalejším začátku provede Gothamem svižným tempem. Nový pohled na podsvětí slavného superhrdinského města, společně s novými postavami, nás hned v první epizodě naladí na správný mafiánský biják.

Na psaní a režii seriálu spolupracoval Matt Reeves, který má na svědomí zmíněný film Batman (2022). V čem režisér, který je v superhrdinském žánru relativním nováčkem, vyniká, je tempo. Ve své DC prvotině neztrácel čas s tím, že Bruci Waynovi, jak stejně víme, zemřeli rodiče. Životní příběh Oswalda Cobblepota, gentlemana z bohaté rodiny a nenáviděného kvůli vzhledu, skončil taky někde v koši. A to je dobře. Tučňák alias Oz je kluk z ghetta, který si buduje svou vlastní cestu na vrchol gothamského podsvětí. Ze všeho se vymluví a do hlavy mu nikdo nevidí, včetně diváka.

Fialové maserati a zlaté zuby

Jestli něco Ozovi nechybí, tak extravagance. I když byl vždycky mezi mafiánskými rodinami jen jako tučňák mezi kosatkami, je jasné, že chce být vidět. Napovídá tomu jeho fialové maserati se zlatými koly, fialový oblek či zlaté zuby. I jeho rádobynenápadné volvo má disky, které připomínají autíčka hot wheels.

I když si Tučňák vybírá výrazné oblečení a způsoby dopravy, při jednání s velkými mafiánskými rodinami mluví opatrně a se skloněnou hlavou. To všechno se skládá do jeho charakteristiky: Oz chce být vidět, ale není. Do toho je poměrně impulzivní a zastřelit někoho jen kvůli poznámkám o svém vzhledu mu nedělá problém. I přes svou výbušnou povahu se ale Tučňák dokáže vypořádat s nečekanou a nebezpečnou situací s chladnou hlavou.

Abychom si o Ozovi nemysleli jen špatné, přijde na scénu Vic, kluk z ulice, kterému záplava smetla dům. Tučňák si ho vezme pod křídla a ukazuje mu, jak to v podsvětí chodí. Dynamika těchhle dvou postav je úžasná – pokaždé, když spolu konverzují, víte, že se alespoň uchechtnete. Oz se možná snaží být vzorem, ale na Vicovi je někdy vidět jeho vnitřní morální rozpor a strach z toho, že nemá jinou možnost, než být Tučňákův řidič a trochu poskok.

Nových postav seriál představí celou řadu, ale ne tolik, abychom v nich ztratili přehled. Mimo Vica poznáme i Ozovu matku a hlavy gothamských mafiánských rodin, Sofiu Carminovou čerstvě propuštěnou z blázince a Salvatora Maroniho. Každá postava má svou funkci, nikdo není navíc nebo jen výplň, a když je potřeba, tempo seriálu trochu zpomalí, abychom se s postavami blíž seznámili a pochopili jejich motivace.

Děj se točí kolem nové drogy, která má do města dorazit: záplavy, které se odehrály na konci celovečerního filmu, totiž zničily zásobu „kapek“, ilegální substance, již doteď Tučňák v Gothamu distribuoval. V seriálu se můžeme těšit na boj o moc ve městě mezi dvěma hlavními rodinami, do něhož Tučňák zasahuje. S ostatními hraje jako s figurkami na šachovnici a na konci úvodní epizody pořád nemáte tušení, co má za lubem. Zvraty jsou rychlé, překvapující a neohrané.

Gotham bez deště a plný odpadků

V Tučňákovi dostáváme na „batmanovské“ město nový pohled. Vidíme ho v noci, přes den, v dešti i bez deště. Podíváme se na místa, kam bychom se s Batmanem pravděpodobně nikdy nedostali, třeba do veřejné dopravy nebo na předměstí. Na rozdíl od temného rytíře Tučňák funguje i přes den, takže vidíme, jak metropole vypadá i s modrou oblohou. Scény, kdy se Oz dívá na východ slunce na šrotišti nebo kdy pije s Vicem ledovou tříšť před sámoškou, mají kouzlo, které fiktivnímu městu přidává na životnosti.

Zároveň poznáváme, v jak otřesném stavu Gotham je a v čem jeho obyvatelé musejí žít. Na ulicích jsou hromady odpadků a sutiny z nedávných povodní. K atmosféře přispívají neustálé poznámky o nedávné tragédii, stejně jako vysílání rádiových stanic, které kritizují městskou politiku. Společně s Ozem a Vicem projíždíme nejchudší části města a následně s mafiánskými rodinami naopak ty nejvíc nóbl.

Válka gangů bez superhrdinů

A protože každý seriál z vesmíru Batmana potřebuje blázna, zde se téhle role ujala Cristin Miliotiová jako Sofie Carminová. Její šílenství se projevuje tiky v obličeji jako cukání koutku úst nebo přivírání oka, když je podrážděná. Zároveň sledujeme, jak se vyrovnává s předsudky své rodiny či veřejnosti. Colin Farrell v hlavní roli je jednoduše skvělý: jeho gestikulace, zvedání obočí nebo olizování rtů postavě dodávají osobitost, kterou jsme u Tučňáka ještě neviděli.

Je příjemné překvapení, že se seriál bude skutečně soustředit na podsvětí města bez maskovaného ochránce. Nemusíte mít rádi Batmana ani superhrdiny, aby vás seriál bavil; strhne vás prostě tím, že je mafiánskou podívanou s atmosféru devadesátkových gangsterek. Svižné tempo, trefný humor, trocha brutality a zvraty, které přicházejí stejně rychle jako nečekaně, jsou zárukou diváckého zážitku. Každý dialog přispívá k ději, jako by každá věta byla dílek skládačky, i malý detail může mít v příběhu zásadní roli . Což se o ohraných seriálech z produkce Marvelu tvrdit nedá.