Video placeholder

Forrest Gump slaví třicátiny. Všimli jste si při sledování těchto skrytých filmařských detailů a vtípků?

Jiří Holubec

Před třiceti lety měl v českých kinech premiéru Forrest Gump. Z podceňovaného snímku se stal jeden z nejoblíbenějších filmů v historii. Získal šest Oscarů a je proslulý spoustou skrytých odkazů, filmařských vtípků a hříček. Pojďme si připomenout deset nejzajímavějších.

Když přišel Forrest Gump na podzim roku 1994 do kin, nikdo nemohl tušit, co se kolem něj strhne. Film o prostoduchém, ale dobrosrdečném mládenci, který se proplétá poválečnou érou Spojených států, natočil režisér Robert Zemeckis podle stejnojmenného románu Winstona Grooma. Producentka Wendy Finermanová chtěla Forrestův příběh zfilmovat hned poté, co si knihu přečetla. Hollywoodská studia ale měla dojem, že po Rain Manovi se už téma autistických hrdinů vyčerpalo, a práce na předprodukci zabrala Finermanové celých devět let.

Hned během premiérového víkendu bylo jasné, že se zrodil hit. Forrest Gump dokázal v tržbách držet krok s Disneyovským velehitem Lví král a sbíral všechny ceny, které mu přišly do cesty. Do Oscarového klání vstupoval se třinácti nominacemi snad v nejnabitějším ročníku v historii. Jeho konkurenty byly filmy jako Vykoupení z věznice Shawshank, Pulp Fiction, Ed Wood nebo Čtyři svatby a pohřeb. Forrest Gump si přesto odnesl šest zlatých sošek – za nejlepší film, režii, adaptovaný scénář, nejlepšího herce v hlavní roli, střih a vizuální efekty. V podstatě všichni představitelé hlavních rolí vděčí Forrestu Gumpovi za své současné kariéry – film odstartoval úspěch Toma Hankse, Sally Fielddové, Mykelti Williamsona a Haley Joel Osmenta. Tom Hanks, který se v roli Forresta setká s několika prezidenty, se navíc v roce 2016 setkal s opravdovým. Barack Obama mu jako jednomu z mála herců udělil nejvyšší civilní vyznamenání USA – Prezidentskou medaili svobody.

Forrest Gump si všechnu slávu a ceny zaslouží. Je učebnicovou ukázkou promyšlené a láskyplné filmařiny, která se odráží ve spoustě drobných detailů a skrytých hříček, které jeho tvůrci do děje zakomponovali. Až se na Forresta budete dívat příště, dávejte na ně pozor.

Pokračování 2 / 11

Holčičku, která nenechá Forresta sednout v autobuse, hraje Hanksova dcera

Z filmu Forrest Gump

Ve scéně, kdy se malý Forrest ve školním autobuse poprvé setká s Jenny, si nejprve chce sednout vedle rusovlasé pihaté holčičky. Ta mu ale chladně odmítne uvolnit místo. Nemilosrdnou spolužačku hraje dcera Toma Hankse Elizabeth. Na rozdíl od Hanksových synů Colina a Cheta se nevěnuje herectví a drží se stranou zájmu médií. Malá scéna ve Forrestu Gumpovi je jedna ze dvou rolí, ve kterých se kdy objevila. A ještě jedna drobnost – Elizabeth je dnes o tři roky starší než byl při natáčení filmu její tatínek Tom.

Pokračování 3 / 11

Elvise Presleyho namluvil Kurt Russell

Z filmu Forrest Gump

Forrest ve svém příběhu ovlivňuje dějiny Spojených států a inspiruje slavné osobnosti. Jako první přichází na řadu Elvis Presley, který od Forresta odkouká své proslulé taneční pohyby. Zpěváka ve filmu hraje herec Peter Dobson, hlas ale postavě propůjčil Kurt Russell. Požádal ho o to sám Robert Zemeckis, který je velký fanoušek Russelova výkonu v životopisném televizním filmu Elvis z roku 1979 (režíroval ho John Carpenter).

Pokračování 4 / 11

Forrest má na všech fotografiích zavřené oči, při pingpongu naopak ani nemrkne

Z filmu Forrest Gump

Film obsahuje několik vtípků, které se prolínají celým dějem. Jedním z nich je, že Forrest má na všech fotografiích zavřené oči. Nedokázal je otevřít při focení s prezidenty, a má je zavřené dokonce i na kartonové figuríně propagující jeho pingpongovou kariéru. Během hry naopak drží oči neustále otevřené a ani jednou nemrkne. Drží se totiž rady svého kolegy, který mu prozradil, že nikdy nesmí spustit oči z míčku.

Pokračování 5 / 11

Pingpongový míček je jedním z mnoha „neviditelných“ speciálních efektů

Z filmu Forrest Gump

Oscar za herectví a režii se u Forresta Gumpa dal očekávat. Ocenění za speciální efekty bylo ale pro mnohé překvapením, protože jsou udělané tak citlivě, že si jich ve filmu ani nevšimnete. Digitální triky odmazaly poručíku Danovi nohy, vpravily Forresta do archivních televizních záběrů, postaraly se o let ikonického peříčka a udělaly z Toma Hankse mistra stolního tenisu. Při natáčení Hanks prováděl údery pálkou bez míčku, a aby držel přesný rytmus, měl mimo záběr puštěný metronom. Celuloidový míček byl pak do záběrů přidán v postprodukci. Na počátku 90. let šlo o úctyhodný výkon, který spolykal nemalou část rozpočtu. Vyplatilo se to, protože trik nejde rozpoznat ani dnes.

Pokračování 6 / 11

Forrest – fotbalista má jako jediný na hřišti čistý dres

Z filmu Forrest Gump

Pingpong není jediný sport, ve kterém Forrest vyniká. Určitě víte, že od malička neustále běhal a svou rychlost zužitkoval na univerzitě, kterou prošel díky fotbalovému stipendiu. Jeho rychlost dokazuje drobný detail – při scénách z fotbalových zápasů má Forrest jako jediný z hráčů čistý a blátem neposkvrněný dres. Jednoduše proto, že ho nikdy nikdo nedokázal doběhnout.

Pokračování 7 / 11

V záběrech z běhu napříč USA zastupoval Hankse jeho bratr

Z filmu Forrest Gump

Záliba v běhu se prolíná celým filmem a Forrest stráví celkem tři roky, dva měsíce, čtrnáct dní a šestnáct hodin na cestách napříč Spojenými státy. Scény z běhu se natáčely na skutečných lokacích (místo, kde se Forrest nakonec zastavil, si můžete najít na mapách pod heslem: „Forrest Gump Point“).  Aby filmaři neztráceli čas cestováním, pořizoval záběry tým pomocného režiséra a Toma Hankse v záběrech zastupuje jeho bratr Jim. Tomovi je až neuvěřitelně podobný a v dlouhých vlasech a s plnovousem je od něj k nerozeznání. Bratrská podoba není jen vizuální – Jim má podobný i hlas a za Toma zaskakuje při dabingu postavy Woodyho v krátkých skečích a počítačových hrách o Příběhu hraček.

Pokračování 8 / 11

Bubbu měl hrát Dave Chapelle

Z filmu Forrest Gump

V roli Forrestova kamaráda Bubby si dnes nedokážeme představit nikoho jiného než Mykelti Williamsona. Na seznamu kandidátů jeho jméno ovšem figurovalo hodně nízko. Producenti s nabídkou nejprve oslovili rappera Ice Cuba, herce Davida Alana Griera, a dokonce i komika Davea Chapella. Chapelle se později svěřil, že odmítnutí role lituje. V komedii Undercover Brother ale jeho postava Bratra Konspirátora prohlásí, že Bubba byl hloupý, že se nechal tak rychle zabít.

Pokračování 9 / 11

Nápisy na helmách vypovídají o charakteru vojáků.

Z filmu Forrest Gump

Ve scénách z Vietnamu má každá postava na helmě nápis, který nějak reflektuje její charakter. V původní kinoverzi nejsou příliš zřetelné a diváci si je mohli přečíst až v obnovené 4K podobě na Blue Ray discích. Bubbovu helmu zdobí nápis: „Radši bych šel na krevety“ (I'd rather be shrimpin'). Na Forrestově si můžete přečíst: „G(NMI)F 2/47“. Znamená to: „Gump (nemá druhé křestní jméno) Forrest. Druhý batalion / 47. pěší regiment.“ Forrest byl zkrátka vzorný voják a neměl zapotřebí psát na helmu ironické nápisy.

Pokračování 10 / 11

Protiválečného protestu se účastnilo jen pár stovek lidí

Z filmu Forrest Gump

Zaplnit prostor u Lincolnova památníku se jen tak někomu nepodaří (často ani inaugurovaným prezidentům). Rozpočet nedovolil filmařům najmout desetitisíce statistů a museli si vystačit s patnácti stovkami. Při natáčení davových scén je podle přesného plánu přemisťovali do různých sektorů, záběry pak digitálně sesadili dohromady v postprodukci a prázdná místa v pozadí doplnili digitálně vytvořenými postavami. Jestli vás zajímá, co Forrest řekl do vypnutého mikrofonu, tak je to údajně: „Někdy, když lidé odletí do Vietnamu, tak se domů k mámě vrátí bez nohou. Někdy se nevrátí vůbec. A to je pak zlé. To je vše, co k tomu můžu říct.“

Pokračování 11 / 11

Na co zemřela Jenny?

Z filmu Forrest Gump

Forrestův příběh začíná v 50. letech a končí v 80. letech (možná jste si toho nevšimli, ale vždy, kdy v ději dojde ke skoku v čase, má na sobě Forrest modrobílou košili). Závěr třicetileté ságy předznamenává smrt Forrestovy lásky Jenny. Ve filmu není přesně řečeno, na jakou nemoc zemřela. Vzniklo kolem toho mnoho teorií a dodnes nepadl přesný verdikt. Autor předlohy Winston Groom v pokračování románu napsal, že šlo o žloutenku typu C. Ta byla objevena až v roce 1989 a lékaři tedy skutečně u Jenny nenašli žádný tehdy známý virus. Autor scénáře Eric Roth ale v rozhovoru v roce 2019 prohlásil, že v jeho verzi Jenny zemřela na AIDS, který v 80. letech v USA spustil obrovskou epidemii.