Bílá mrkev, kukuřice jako tráva. Jak vypadaly plodiny před šlechtěním
Jeden by si myslel, že ovoce a zelenina jsou dílem přírody. Původně samozřejmě ano. Nicméně ta podoba, v jaké známe broskve, melouny nebo třeba mrkev dnes, je výsledkem působení lidské činnosti. Konkrétně šlechtění. Jak vypadaly jednotlivé druhy ovoce a zeleniny předtím, než se jich dotkla ruka člověka?
Mrkev
Předchůdkyně dnešní betakarotenové bomby byla vizuálně dost odlišná. Jestli něco připomínala, daleko nejspíš to byl divoký křen. Úplně původně rostla v oblasti Afghánistánu a Pákistánu, do Evropy se snad dostala někdy ve 12. století. Tehdy ale ještě převažovaly odrůdy zbarvené do fialova a do žluta. Podle dost rozšířené a oblíbené teorie docílili pro mrkev dnes tak charakteristické oranžové barvy v 17. století šlechtěním velmi stylově Holanďané. Podle jiných, méně líbivých teorií, oranžová mrkev existovala už před nizozemským vlasteneckým zásahem, jen postupem času získávala na popularitě a na odbytu.
Lilek
Asijského původu je i další zelenina – lilek, jinak taky baklažán. I ten vypadal před několika staletími diametrálně jinak: spíše jako žluté slepičí vejce. V dřívějších dobách se také netěšil kdovíjaké oblibě, změna nastala až v momentě, kdy se začal tepelně upravovat.
Kukuřice
Zatímco dnes se z kukuřice dělá pop-corn, používáme ji jako přílohu nebo si pochutnáváme na pečeném klasu potřeném máslem, původně ji v oblasti Peru využívali čistě k výrobě mouky. Co do objemu byla kukuřice tak pětinová a místo sytě žluté barvy svítila hráškově zelenou.
Banán
Lehce stravitelné ovoce, co výrazně napomáhá snížit stres a emoční napětí, je podle některých vědců starý více než 10 000 let. Jisté jeho odrůdy se prokazatelně vyskytovaly už 8 000 let př. n. l. na území Papuy Nové Guiney. A podle písemných záznamů si na nich pochutnával Alexandr Veliký v Indii. Oproti těm původním jsou dnešní banány kromě jiného i podstatně výživnější.
Meloun
Dalším matadorem je meloun – pěstovali ho už před 4000 lety v Persii a Egyptě. Přes jihovýchodní Indii se v 15. stol. dostal do Evropy a Španělé ho pak převezli až do „Nového světa“, do Ameriky. I tak ale poměrně dlouhou dobu melouny sloužily spíše jako exotická okrasa.
Broskev
Dost radikální proměnou prošly pod rukama lidí i broskve. Původní byly daleko menší, vodnatější a s méně intenzivní chutí i barvou. Navíc pecka tvořila téměř polovinu plodu. V Číně, odkud broskve pochází, symbolizují dlouhověkost. Po právu – jsou zdrojem řady vitamínů i minerálů a díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení.