Luxus v oblacích: Takhle to vypadalo, když ještě létání nepřipomínalo jízdu ve vagónu s dobytkem
V současné době je létání levnější, bezpečnější a rychlejší než v minulosti. Přesto všechno je ale méně příjemné. Letecké společnosti se v rámci úspor snaží do každého stroje doslova nacpat co největší počet cestujících a nabídnout pokud možno co nejskromnější palubní servis.
V minulosti, kdy cestování vzduchem nebylo zdaleka tak dostupné jako dnes, se naopak aerolinky snažily svým zákazníkům nabídnout na palubě letadla co možná největší luxus a pohodlí. A to nejen ve vyšších třídách.
Nebylo výjimkou, že cestující dostávali na palubě jídlo, které právě uvařil šéfkuchař z čerstvých surovin a které bylo již zahrnuto v ceně letenky. V současné době je na většině letů servírováno jídlo pouze ohřáté, často však pouze malý studený snack a i ten v případě nízkonákladových letů bývá za příplatek.
V rámci pohodlí mohli pasažéři na palubě využít bar s pestrou nabídkou nápojů. No, a pokud se po jeho návštěvě cítili poněkud unaveni, mohli v případě dlouhých letů využít i připravenou postel. V současné době toto pohodlí najdete pouze u několika málo společností, a to ještě jenom v nejvyšších třídách a za hodně velký příplatek.