Video placeholder

Hodina dějepichu: Jak se dá takticky použít blackface a proč se nemá na děti mluvit?

Jan Studnička
Jan Studnička , Tereza Kujová

Vyrazili jsme s Hodinou dějepichu na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a při takových příležitostech vždy mluvíme o filmu nebo historii filmu. Tentokrát jsme se rozhodli pojmout to trochu jinak a řekli si, že vám představíme historické příběhy, z nichž by byl fenomenální film, ale bohužel ještě neexistuje. Že dáme filmařům nějaké ty tipy!

A máme pro vás hned dva příběhy! Ten první je fantastickou zápletkou pro nějaký hororový šlák ve stylu Vymítače ďábla nebo osmdesátkového Stephena Kinga. Týká se totiž dětí. Povíme si o jednom hrůzostrašném experimentu, který měl u dětí odhalit, jestli náhodou nezačnou mluvit nějakým prastarým mrtvým jazykem, a co je možná nejpodivnější, v historii se tento experiment opakoval hned čtyřikrát!

Náš druhý příběh je naproti tomu námětem pro černou komedii a týká se poměrně brutální, ale bohužel zapomenuté války. Války Československa proti Maďarsku. Přitom je to pouze něco málo přes sto let, kdy se tento konflikt odehrál. Má ale všechno, co by solidní HODNĚ černá komedie měla mít. Kulomety z první světové, pancéřové vlaky, Slovensko… a blackface.