Tullamore D.E.W. Honey obsahuje med právě od českých včel

Tullamore D.E.W. Honey obsahuje med právě od českých včel Zdroj: Filip Strakoš

Martin Dědek včelaří v Českém ráji
Martin Dědek včelaří v Českém ráji
Tullamore D.E.W. Honey obsahuje med právě od českých včel
Tullamore D.E.W. Honey obsahuje med právě od českých včel
Tullamore D.E.W. Honey obsahuje med právě od českých včel
5 Fotogalerie

Tajemství českého medu? V Irsku vědí své a přidávají ho do svého národního nápoje.

Jitka Menclová

Věděli jste, že v České republice včelaří nejvíce lidí na světě? Tedy počítáno na jednoho obyvatele. Je jich bezmála 60 tisíc a chovají dohromady něco kolem 600 tisíc včelstev. Většina z nich je organizována v Českém svazu včelařů. A právě tento fakt přesvědčil čelního výrobce irské whiskey, aby se český med stal součástí jejich prémiového výrobku. 

Tullamore D.E.W. Original  je nejoblíbenější whiskey (ano, správně se píše whiskey – a to v případě americké nebo irské obdoby třeba skotské whisky) v České republice. Ročně se jí tu prodá nejvíce ze všech druhů tohoto nápoje na trhu. Asi i proto se v irském městečku rozhodli, že do medové varianty svého tradičního nápoje, který se zde vyrábí už od roku 1829, použijí právě český med. A spojení těchto dvou unikátních chutí rozšířilo okruh jejich zákazníků mezi ženy a mladší spotřebitele, kteří preferují sladší chuť. Samozřejmě těch, kterým už bylo 18. A jaké je tajemství českého medu?

Co Čech, to včelař

První zmínky o chovu včel v českých zemích se objevují ve starých kronikách z 10. století, kdy se za vlády krále Boleslava II. za med z přináležejících dvorů přiznávaly desátky. Postupem století pak vznikaly různé formace včelařů a zpracovatelů včelích produktů, tj. cechy i sdružení. „Za první republiky dokonce včelař, pokud byl účasten nějakého soudního jednání, nemusel přísahat na bibli, tak jako ostatní. Předpokládalo se totiž automaticky, že takový člověk nebude křivě svědčit nebo vypovídat. Souviselo to se stavovskou ctí,“ říká Martin Dědek, který své včely chová u svého penzionu v Mladostově v Českém ráji a jako koníčku se včelaření věnuje už 10 let. Na jeho zahradě najdete deset včelstev, která Martin ochotně svým hostům ukazuje a také o nich rád vypráví.  Samotné včelaření je podle něj velmi složitá disciplína, trochu prý až taková věda. Neexistuje totiž žádný 100% návod na to, jak to dělat jedině správně – dalo by se říct, že kolik včelařů, tolik názorů. Včelaření se ale v posledních letech u nás začíná věnovat čím dál více lidí, a to nejen na venkově, ale i ve městech.

Superpotravina. Dobrý do džungle i do whiskey

Ten pravý a kvalitní med je zároveň superpotravinou – obsahuje mnoho prospěšných látek, které posilují obranyschopnost. Je prý i jedinou potravinou, která má v sobě všechno, aby dovolila člověku přežít. „Je prokázané, že díky tomu, že med v sobě obsahuje mnoho látek, jako jsou enzymy, vitamíny, minerály i voda, stačí lžička medu na den, abyste udrželi svůj bazální metabolismus a nezemřeli. Takže když jedu někam do džungle, beru si med s sebou,“ směje se Martin, který rád a často cestuje po světě.

Co je v medu tak vzácného? „Včela, která do úlu přinese nektar z květu, což je vlastně glukóza s fruktózou, ho předtím nechá projít svým tělem a přidává k němu výměšek svých hltanových žláz. To jsou enzymy, které ty jednoduché cukry rozštěpí. Když pak tento koktejl na česle v úle předá mladým včelkám, ony tento proces zopakují. Takhle se to děje pět až šestkrát. A právě tenhle postup se nedá nahradit ničím jiným,“ doplňuje Dědek. Když med v úle takzvaně dozraje, má de facto neomezenou životnost. Jsou známé i případy, kdy med našli ve starých egyptských hrobkách.

Med se kromě své surové podoby používá i do různého pečiva, z nichž je u nás asi nejoblíbenější perník. Kvašením se z něj vyrábí i oblíbená medovina. Tradičně tvoří i součást různých alkoholů; podle toho, v jaké jste zrovna zemi. V Evropě se nejčastěji přidává do slivovice nebo do whisky či zmíněné whiskey. Tullamore D.E.W. Honey si dnes kromě několika evropských zemí můžete koupit i v USA nebo v Jihoafrické republice. Vždy bude na etiketě napsáno, že je v ní czech honey, tedy český med. Oproti klasické podobě má o trochu méně alkoholu – 35%. Je vhodný i do různých koktejlů. Zkuste si jí namíchat jen tak se zázvorovou limonádou nebo zvolit něco složitějšího – třeba s ledem a lesním ovocem.