Pochoutková mapa: Podívejte se, odkud pocházejí nejznámější francouzské sýry
Francouzský prezident Charles de Gaulle v roce 1962 prohlásil: „Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246 druhů sýra?“ Tento jeho bonmot byl pak mnohokrát citován, jenže ve skutečnosti je celkový počet francouzských sýrů odhadován dnes na téměř jeden tisíc. Odkud ale pocházejí ty nejslavnější, jako brie, camembert nebo roquefort, na to se můžete podívat v přiložené mapě.
V současnosti je z celkového množství většinou popisováno 350 až 450 různých druhů francouzských sýrů, které spadají do osmi kategorií. Z nich je pak 56 klasifikováno jako „Appellation d’origine contrôlée“ (AOC), což znamená „Označení původu zboží“. Je to registrované ochranné značení, které garantuje podle francouzského zákona tradiční původ sýrů.
Z mapy, již vyrobil web Vinepair, pak zjistíte, že například „camembert“ pochází ze severu země, z Normandie. Zatímco roquefort (rokfór), který se má vyrábět zásadně z ovčího mléka, má svůj domov na jihu země galského kohouta.
A odkud jsou ostatní francouzské lahůdky? Podívejte se na mapu:
Mapa 40 nejslavnějších francouzských sýrů |