Na F.O.O.D. pikniku budete moct ochutnat i můj vlastnoručně upečený quiche. Ten rozhodně stojí za to, alespoň se to říká.

Na F.O.O.D. pikniku budete moct ochutnat i můj vlastnoručně upečený quiche. Ten rozhodně stojí za to, alespoň se to říká. Zdroj: Johana Střížková

Piknik pro 21. století: Lovecká kratochvíle se proměnila v trend. Jíst venku je sexy

Darina Křivánková

Ano, tohle není malá, ale velká domů, jde totiž o velkou věc. Jako šéfredaktor časopisu o jídle člověk nedělá jen ten časopis a jen to jídlo, kterým je třeba časák naplnit, ale třeba i megapiknik pro tisíce lidí. A to už je výzva: neděle, 2. září, pražská Ladronka.

Na takový megapiknik máte samozřejmě tým, někdo musí dát dohromady stovku prodejců nejlepšího street foodu a všemožných dobrot. A taky zajistit pro akci partnery, protože každá sranda něco stojí. A všechno to vykomunikovat… Na vás pak už jen zbudou takové ty filozofické drobnosti, jako třeba co takový piknik vůbec historicky obnáší a proč ho v dnešní době dělat. Přeháním jen trochu.

Stačí vzít přátele a přijít

Každopádně pravdou je, že na F.O.O.D. pikniku budete moci ochutnat produkty od sto třiceti „farmářů“, což je náš interní výraz pro výrobce nejrůznějších dobrot. A pro prvních 800 zájemců jsou připravené piknikové koše plné produktů od našich partnerů. Nesmírně vám to celé zjednodušujeme, stačí si vzít kámoše a přijít, všechno ostatní dodáme: jídlo, pití, piknikové koše i deky a taky zábavu.

Kdysi, ví se o tom od roku 1692, se výraz pique-nique používal ve Francii ve smyslu „přinést něco malého“, konkrétně víno do restaurace. S tím by vás dneska hnali, nicméně termín se vžil pro hodování pod širým nebem. V 18. století byl piknik spojován hlavně s loveckými výpravami do lesů; pánové na chvíli přerušili lov, dámy se přidaly, služebnictvo připravilo občerstvení. Od 19. století získal piknik svou romantickou podobu – prostě se vyrazilo do přírody s piknikovým košem plným jídla. Tahle kratochvíle přežila i 20. století, byť v našich krajích byla po většinu té éry vnímaná jako buržoazní rozmařilost, a tudíž se nepraktikovala skoro vůbec, pokud nemluvíme o svačině na mezi během bramborové brigády.

S kým jste se dlouho neviděli?

O to víc si užíváme pikniků ve století 21., pro něž je příznačný i gastronomický boom, který se nese ruku v ruce se životním stylem a způsobem trávení volného času. Už není sexy makat do bezvědomí, trendem je užívat života. A proto piknik! Pro F.O.O.D. piknik jsem letos vymyslela téma, které se nabízelo: „Dejte si na pikniku rande s někým, s kým jste se dlouho neviděli“. S bývalým kolegou, vzdálenou sestřenicí, spolužákem ze střední, dávnou láskou…

Chceme tak demonstrovat tezi, že jídlo spojuje, což je prostě pravda. A kdyby vám to jako důvod nestačilo, nabízíme i hodně lákavý program: na pódiu budu vařit třeba já nebo mí kamarádi z Gastrokroužku Jana Králiková, Markéta Pavleje a Jirka Kuča a také šéfkuchaři Marek Fichtner a Filip Sajler. Celé to bude moderovat autor Gastromapy, zakladatel Gastrokroužku a milovník dobrého jídla Lukáš Hejlík. Už teď to vypadá na výborný mejdan. Stačí přijít. Těším se na vás v neděli 2. září na Ladronce.


Recept: Chlebíčky s ančovičkami a fenyklem

Tuhle dobrotu bude na F.O.O.D. pikniku připravovat na pódiu Jirka Kuča z blogu Kitchen Story. Přijďte ochutnat.

Připravte si tři bulvy fenyklu, asi čtyři stonky řapíkatého celeru a svazek ředkviček, zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Dobře vám k tomu poslouží nástroj zvaný mandolína. Z 60 ml olivového oleje, dvou lžic citronové šťávy, soli a pepře připravte zálivku a dobře ji promíchejte se zeleninou. Salát dejte do krabice, kterou lze dobře uzavřít. Chlebíčky se budou kompletovat až na pikniku, takže přibalte krajíce žitného chleba, svazek kopru, asi 40 ančoviček (ty si doma rozeberte, ať se s tím v terénu nepatláte, velký řecký jogurt a pár hrstí klíčků, třeba řeřichu. Na místě už pak jen na krajíce nandejte poctivou porci salátu, přidejte jogurt, kopr, tak dvě ančovičky a klíčky. Je to chuťová exploze, a když něco bouchne i na zem, nevadí, jsme na ­pikniku.