Kapří jazýčky: knížecí pochoutka, kterou si můžete dopřát i dnes
Dobové recepty z historických kuchařských knih nás leckdy mohou překvapit. Například schwarzenberský osobní kuchař Franz G. Zenker ve svých kuchařkách určených pro aristokratické vrstvy popisoval ty nejnákladnější a nejnáročnější recepty. Popisuje zde úpravy bažantích mozečků, zaječích ledvinek a dalších nestandardních věcí. Mezi oblíbené pochoutky té doby patřily i kapří jazyky.
Málokdo tuší, že kapři mají jazyk. A že se dá vůbec konzumovat. Rybí jazyk se nachází na spodině dutiny ústní a u kostnatých ryb je vyvinut jen slabě. Je velice malý, bez svalů, takže není schopen samostatného pohybu a chybí mu i chuťové buňky. Přesto se na přelomu 18. a 19. považoval za jednu z největších delikates. Víte, jak takový jazyk připravit?
Podívejte se na video:
Výprava do kuchyní našich prababiček
Roman Vaněk je sběratelem historických kuchařek a jídelních lístků a vždy ho zajímalo, jak chutná jídlo uvařené podle 300 let staré receptury. Aby mohl své kuchyňské pokusy realizovat, povolá vyhlášené šéfkuchaře, o pomoc požádá nejpovolanějšího z povolaných – Docenta Jídlo alias Doc. Martina France z Akademie věd, který je expertem na dějiny stravování.
Další díly Zmlsaných dějin můžete zhlédnout zde.
Co budete potřebovat na matelote s kapřími jazyky?
6× kapří jazyk
voda
sůl
cibule, mrkev, celer, petržel
anglická slanina
máslo
česnek
bobkový list, tymián, černý pepř, hřebíček
2× lahve červeného vína
4× lžíce jus lié
hladká mouka
1× úhoř
sádlo
cibulky
hlavičky žampionů
mlíčí z kapra
artyčoky
citronová šťáva
1× lahev bílého vína
6× rak
petržel