Eurovolby 2024: Radost ve vítězném štábu hnutí ANO (9.6.2024)

Eurovolby 2024: Radost ve vítězném štábu hnutí ANO (9.6.2024) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Jana Bendová: Babiš není proruský, je mušketýr. Konečná balí kufry, vzpomene si na Miladu Horákovou?

Jana Bendová

Mohli jsme mít místopředsedkyni pro Kláru Dostálovou, ale nebudeme měnit náš program za funkce. Tolik Andrej Babiš poté, co dali v Europarlamentu vale liberální frakci Renew Europe, kde „naše Klára“ měla post předjednaný. Odchod od liberálů stihli ještě předtím, než by od nich dostali kvinde. Je to logické. Babiš začínal jako pravicový politik, pokračoval jako levicový politik a teď se přehrál na národoveckého populistu-konzervativce. Zkrátka Klára Dostálová místopředsednické frčky možná nezíská, ale na tom nezáleží, záleží jen na Babišovi. V jeho hnutí to funguje jako u mušketýrů, tedy skoro: všichni za jednoho, jeden na sebe. V jaké frakci nakonec ANO bude, se uvidí.  „Nám je aktuálně nejbližší náš program,“ odpověděla Dostálová, která frakce je hnutí ANO nejbližší. Asi nějaké zenové moudro.

Nejaktuálnějším programem ANO je samozřejmě premiérství Andreje Babiše. A když ohnivé protibruselství funguje Ficovi a Orbánovi, vrhne se do něj i on. Nepodezírejme ho přitom z nějaké náhlé příchylnosti k Rusku, jak to nedůvtipně zkusilo SPOLU dětinskou parodií anoistického volebního sloganu „Rusko, pro tebe všecko“. Babiš není proruský. Babiš je probabišovský. Má-li už tady někdo slabost pro východní manýry, pak je to komunistka Konečná, která si balí kufry do europarlamentu, zatímco my si připomínáme politickou vraždu Milady Horákové spáchanou jejími stranickými předky. Slabost pro Rusko má i espéďák Foldyna, jehož politický kompas poněkud rozhodilo Srbsko, které i přes Česko prodává zbraně mířící na Ukrajinu. 

Pokračování 2 / 8

Zrcadlo, pověz

Klára Dostálová ve volebním štábu hnutí ANOBlesk:Jakub Poláček

Klára Dostálová je kandidátkou ANO na místopředsedkyni Europarlamentu, na postu místopředsedy sněmovny ji má nahradit Aleš Juchelka. Kdo povytáhne obočí, nechť stokrát opíše větu: „Politika není výběrem těch nejlepších ze společnosti, politika je zrcadlem společnosti.“ Je to dobré na nervy.

Pokračování 3 / 8

Horákova a Konečná

Celkový počet obžalovaných v tomto prvním a největším monstrprocesu 50. let se vyšplhal na 639.Mall TV

Sedmadvacátého června si připomínáme Den památky obětí komunistického režimu, výročí popravy političky Milady Horákové, zatímco jiná politička, šéfkomunistka Kateřina Konečná, si spokojeně balí kufry do Bruselu. Cynicky řečeno, paní Horáková by se možná v hrobě obrátila. Kdyby jí komunisti ovšem nějaký dopřáli.

Pokračování 4 / 8

Foldynův hlavolam

Křest knihy Spiknutí: Jaroslav Foldyna

List Financial Times přišel s informací, že Srbsko, věrný spojenec Kremlu, dodalo od počátku ruské agrese prostřednictvím třetích stran na Ukrajinu munici za dvacet miliard korun. Jasně, peníze až na prvním místě. Český poslanec SPD Jaroslav Foldyna, přítel Srbska s velkou slabostí pro Rusko teď ovšem musí řešit drobný geopolitický hlavolam.

Pokračování 5 / 8

Fotbalová hvězda radí

Emmanuel Macron a francouzská fotbalová hvězda Kylian MbappéProfimedia.cz

Když fotbalista Kylian Mbappé vyzval Francouze, aby nevolili extremistické strany, snesla se na něj chvála i kritika. Dotčený předseda Národního sdružení Jordan Bardella vzkázal, že jako multimilionář by neměl dávat rady a poučovat lidi. A do jaké částky se to smí, prosím? Ptáme se nejen pro pana AB.

Pokračování 6 / 8

Z cizího krev teče

Ruské ostřelování Ukrajiny (červen 2024)ČTK / AP / Uncredited

Dvě třetiny Čechů si myslí, že Ukrajina má přenechat část území agresorovi, když slíbí, že válka skončí. Vysvětluje se to obvykle tím lhostejným „z cizího krev neteče“. Jenže tady krev teče!

Pokračování 7 / 8

Živé bytosti na planetě

LeviStock

Skupina poslanců chce zakotvit v ústavě ochranu zvířat podobně, jako to mají Belgičané, Němci, Rakušané a další. Pravda, kdyby se do ústavy nacpaly všechny nápady, které už politici zmínili, byl by z ní Ottův slovník naučný. Ale tenhle je jiný, správný. Zbytečné se ptát proč, když zvířata jsou živí tvorové jako my (někdy i lepší).

Pokračování 8 / 8

V Louisianě (ne)bude líp

Ilustrační snímekProfimedia.cz

Louisiana se díky iniciativě republikánů stala prvním státem USA, jenž nařídil veřejným školám, že v každé třídě musí viset plakát s Desaterem přikázání. Že by to nějak pomáhalo ke zlepšení lidstva, zatím není prokázané.