Injekce na hubnutí se aplikují do podkoží.

Injekce na hubnutí se aplikují do podkoží. Zdroj: archiv Blesku

Pavel Páral: Tlusťochu, zaplať a zhubni! Firma, která vyrábí lék na obezitu, má větší hodnotu než Tesla

Pavel Páral

Jen farmaceutická firma dokáže najít zlatou žílu i v křečovce chronického tlusťocha. V roce 2017 přišla dánská společnost Novo Nordisk specializující se na léky na cukrovku na trh s látkou semaglutid. Velmi rychle se ukázalo, že tato látka dokáže poměrně účinně kromě diabetu snižovat obezitu, jíž cukrovkáři často trpí. Na trh se dostal nový preparát pod názvy Ozempic a Rybelsus pro léčbu diabetu a jako Wegovy pro snižování obezity. O něco později přibyla ke stejnému účelu Saxenda s účinnou látkou liraglutid.

Novo Nordisk sice dlouhodobě byl globální farmafirmou patřící ke světové špičce, ale najednou z něj během pár let vyrostl světový gigant. Loni se Novo Nordisk stal svou tržní kapitalizací největší evropskou firmou a předstihl producenta módního luxusu LVHM, který jen dva roky předtím přerostl potravináře ­Nestlé. Všechny tři společnosti jsou globálními hvězdami, které dominují malé evropské akciové scéně, ale dánská farmaceutická společnost je nyní extrémním případem, který všem utekl. Její hodnota odvozená od ceny ­akcií se na letos na jaře dostala přes šest set miliard dolarů, v přepočtu na české koruny je to skoro čtrnáct biliónů českých korun a přesáhla tržní hodnotu automobilky Tesla.

Dánský farmazázrak

Novo Nordisk přitom už před tím vyrostl z malých dánských poměrů pozoruhodným způsobem. Společnost vznikla v roce 1989 spojením dvou malých dánských výrobců, kteří už v roce 1923 začali s produkcí tehdy čerstvě objeveného inzulinu. Na cukrovku se specializuje dodnes a kromě toho se zaměřuje na léky pro léčbu vzácných onemocnění krve a léky pro endokrinologii. Prodává ve 170 zemích světa a má 64 tisíc zaměstnanců, z nichž jen něco přes sedm tisíc pracuje v Dánsku. Nedávno získal Novo Nordisk povolení pro prodej svých přípravků na hubnutí v Číně, která je podle některých průzkumů nejtlustší zemí na světě a do roku 2030 by mělo více než pět set miliónů Číňanů trpět nějakým stupněm obezity. Takže je to mimořádný úspěch. Nicméně ne na moc dlouho, protože patentovaná ochrana účinné látky skončí v Číně už za dva roky a místní firmy už se na to pochopitelně chystají. V Evropě a jinde na světě je semaglutid nicméně chráněn do roku 2031.

Firma tak vytrvale zvyšuje výrobní kapacity, poptávka ale stále převyšuje možnosti výroby. Letos v únoru tak hlavní akcionář Novo Nordisk, společnost Novo Holdings, vstoupila za 16,5 miliardy dolarů do společnosti Catalent, což je největší firma na světě, která na smluvním základě vyrábí na zakázku léky pro světové farmaceutické společnosti a tři její závody převedla pod svého výrobce Wegovy.

Zdálo by se, že Novo Nordisk nemá strop. Evropa ale už dávno není svět a na americkém akciovém trhu překonávají Novo Nordisk svou hodnotou akcie jiné farma­ceutické společnosti Eli Lilly z USA. Ta je ovšem pro dánskou společnost přímým konkurentem na totožném trhu, protože vyrábí obdobný lék na hubnutí pod komerčním názvem Zepbound a lék proti cukrovce Mounjaro na bázi účinné látky tirzepatid. Akcie Eli Lilly je ohodnocena na burze na 48násobek očekávaných budoucích zisků, zatímco Novo Nordisk na 32násobek. Důvodem je, že Eli Lilly má v portfoliu zajímavý lék na Alzheimera.

Třetí hráč

Hlad po lécích na hubnutí má přitom k nasycení velmi daleko. Nejenže oba současní výrobci zvyšují kapacity, co to dá a investují miliardy, ale do hry chce

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!