Jaromír Soukup by si přál zápas s Karlosem Bendou

Jaromír Soukup by si přál zápas s Karlosem Bendou Zdroj: Repro Clash of the Stars

Jaromír Soukup a Eva Feuereislová
Vaření se Soukupem
Soukup live
Jaromír Soukup
Jaromír Soukup
7
Fotogalerie

Bartkovský: Všechny strany Jaromíra Soukupa. Bývalý televizní magnát a boxer se nyní kamarádí se Šlachtou

Martin Bartkovský

Byly časy, kdy byl Jaromír Soukup na tuzemské mediální scéně velké zvíře. Když se ale objevily problémy, rozhodl se spasit krachující televizi tím, že každý týden vyrobil jeden nový pořad se svým jménem. Nakonec se přidal k obskurní zápasnické organizaci Clash of the Stars, ve které se po desetisekundové bitvě s Alešem Bejrem (kdy byl druhý jmenovaný diskvalifikován) chystá na druhý zápas. Mezitím ale stíhá i aktivní politickou kariéru. Podívejte se, jaké všechny strany prošel či k nim měl blízko.

V červnu letošního roku ztratil Jaromír Soukup veškerou moc nad svou televizí Barrandov. Podnikatel Jan Čermák, který nyní TV vlastní, nechal Soukupa vymazat z představenstva a zrušil všechny jeho pořady. Těch byla úctyhodná řádka a vystudovaný právník, reklamní magnát a televizní moderátor byl za to častým terčem kritiky. Televizi s miliardovým dluhem tak nechal na krku jiným a sám se teď věnuje boxu v organizaci Clash of the Stars a plnění bulvárních stran tím, s kým zrovna chodí.

Nyní ale upozornil na další aspekt svého života, a tím je aktivní angažování se v politice. S tou má něco společného už od roku 1990, kdy působil v Občanském fóru. Krátce nato byl příznivcem tzv. Transnacionální radikální strany, která prosazovala lidská práva, jako právo na potrat či rovná práva práva LGBT+ osob. Kolem roku 2006 pomáhal financovat stranu Zelených a podílel se na tvorbě jejího programu. Tehdy se dokonce dostal do vlády jako náměstek ministryně školství mládeže a tělovýchovy Dany Kuchtové ve vládě Mirka Topolánka

Pak ale přišly hádky s Martinem Bursíkem a jeho odklon směrem k Olze Zubové a její Demokratické straně zelených, kterou financoval a také za ni kandidoval do Evropského parlamentu ve volbách v roce 2009. Ta ale získala jen něco málo přes půl procenta hlasů. V roce 2010 pak podporoval Věci veřejné Víta Bárty a Radka Johna a staral se straně o PR služby. V prezidentských volbách roku 2012 pak zase podporoval bývalého úřednického premiéra Jana Fischera. Následovalo propagování prezidenta Miloše Zemana a Jiřího Ovčáčka napříč různými pořady TV Barrandov, aby Soukup nakonec otočil a začal natáčet rozhovory s Miroslavem Kalouskem. Nutno podotknout, že v době, kdy Kalousek už nezastával žádné politické funkce.

V roce 2019 založil vlastní stranu s názvem List Jaromíra Soukupa. Nestihl ale ve straně založit povinné orgány, a tak byla po třech letech rozpuštěna. Spekuloval o vlastní kandidatuře v prezidentských volbách roku 2023, ale kandidaturu nikdy oficiálně nepodal. Politický comeback ohlásil prostřednictvím strany Přísaha, kdy jej do televizní debaty pro krajské a senátní volby nominoval Robert Šlachta.

„Česká televize stanovila opět absurdní pravidla předvolební Superdebaty. Sice pozvala hnutí Přísaha, protože splňujeme kritéria dle volebních potenciálů, ale nesmím se jí zúčastnit já jako předseda, protože kandiduji do Senátu, ani nemůže jít nikdo jiný, kdo kandiduje v krajských volbách. Takže abych upozornil na absurdnost nastavených pravidel Českou televizí, rozhodl jsem se za Přísahu jmenovat svým zástupcem v debatě pana Jaromíra Soukupa. Známe se dlouhou dobu, jsme přátelé, jsem moc rád, že se rozhodl mne podpořit a do debaty nastoupí místo mne. Moc si toho vážím a děkuji mu,“ uvedl k angažování Soukupa do Přísahy na Twitteru Robert Šlachta.

Na otázku, zda Soukup posílí jeho stranu, odpověděl, že to zatím není na pořadu dne. Když ale sledujeme kariéru Jaromíra Soukupa, ukazuje se, že nic není nemožné. Pokud přežije svůj druhý zápas v Clash of the Stars s kulturistou Karlosem Bendou, možná jej bývalý policista povolá do služby ve volbách sněmovních. A pokud by se opravdu zadařilo, mohl by pomýšlet třeba i na post ministra kultury v případné třetí vládě Andreje Babiše. Protože jiný důvod existence než být stravitelným vládním partnerem šéfa Agrofertu Šlachtovo hnutí nemá. A Soukupova kariéra by tak dostala další parádní kudrlinku. Ale to už opravdu hodně předbíhám. 

Název PořaduPoznámka
Aréna Jaromíra Soukupa 
Agáta Jaromíra Soukupaod r. 2022
Barrandovský Silvestr31. 12. 2018 19.30
Česko volí prezidentamoderoval spolu s Michaelem Kocábem
Dobrý večer, Česko! 
Duel Jaromíra Soukupa 
Hovory Kalousek Soukup 
Instinkty Jaromíra Soukupa 
Interview Jaromíra Soukupapůvodním názvem Jak dopadly Kauzy Jaromíra Soukupa
Jak zbohatnoutprvní díl odvysílán 26. ledna 2022
Jaromír Soukup LIVEod 27. srpna 2018
Jaromír Soukup: Bez brzdyod r. 2018
Jasně a stručněod 26. srpna 2019
Kauzy Jaromíra Soukupa 
Kdo je...pouze jeden díl
Kvíz Jaromíra Soukupaod r. 2023
Moje zprávy 
Moje zprávy plusod 12. prosince 2018
Moje zprávy, komentářeod r. 2019
Na ostří nože se Soukupemod 24. září 2021
Na rovinu se Soukupemod r. 2021
Nebezpečné vztahy 
Osudové okamžikyod 21. února 2019
Politický kabaretod 8. února 2019
Právník ve studiuprvní díl odvysílán 6. září 2021
Prezident aneb co byste měli slyšet od hlavy státu 
Případ (původně Skutečné krimi události) 
RE:akce Jaromíra Soukupaod r. 2023
Tajemství (původně Hvězdy minulosti) 
Takhle tu žijeme! 
Takový byl týden Jaromíra Soukupa1. 7. 2018 22.05, sestřih z jeho pořadů
Týden podle Jaromíra Soukupa 
Týden s prezidentem 
U tebe nebo u měod 26. srpna 2019
Vaření se Soukupemod 11. září 2021
VIP svět 
Volejte a pište šéfoviod 22. května 2019