V kterých krajích prohraje Babišovo ANO?

V kterých krajích prohraje Babišovo ANO? Zdroj: Profimedia

Reflex tipuje výsledky voleb: V kolika krajích prohraje ANO a kdo se stane senátorem už v prvním kole?

Rozhodli jsme se v redakci udělat tu nejméně vděčnou věc, která se může novináři stát. Natipovat den před uzavřením volebních místností výsledky voleb do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Po evropských volbách se předpovídala tzv. světlomodrá tsunami, tedy vítězství hnutí ANO prakticky ve všech krajích. Politická kampaň, chování některých aktérů a hlavně probíhající povodně pořádně zamíchaly kartami. Rozhodli jsme se proto v politickém oddělení Reflexu natipovat, v kolika krajích ANO prohraje. Vedle toho také tipujeme jasné senátní favority, tedy kandidáty, kteří se stanou senátory už v prvním kole tím, že získají víc než 50 % hlasů. Jak to podle nás dopadne? Nejen to zjistíte v článku.

Podle členů politického oddělení Reflexu to vypadá, že hnutí ANO prohraje minimálně ve třech, maximálně pak v šesti či sedmi krajích. A co za to může? Schopnost některých hejtmanů z konkurenčních stran zvládat krize, případně pak dobrá historická zkušenost jejich občanů kraje s jejich správou. Co se senátorů týče, je tu jeden absolutní favorit, který se v tipech opakuje nejčastěji a tím je vsetínský matador Jiří Čunek, proti kterému letos do boje vytáhlo jen ANO a SPD a on má tak nejsnazší pozici v historii. Máme ale i pár překvapivých tipů a černé koně, které najdete po kliknutí na tlačítko ČÍST DÁLE. Jak dopadnou volby podle vás? Napište nám své tipy do komentářů.

Pokračování 2 / 6

Martin Bartkovský

Babiš prohraje v šesti krajích

Můj odhad zní poměrně divoce, ale opravdu si myslím, že povodně přepsaly Českou politickou mapu víc, než jak to ukazují celostátní volební průzkumy. V roce 2010 prohrálo hnutí ANO ve třech krajích. Libereckém, Královéhradeckém a Středočeském. Tam mu predikuji porážky i letos. Liberecký Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) kraj drží pohromadě už tři volební období, tak proč nepřidat čtvrté. V Královéhradeckém kraji mám pocit že jsou lidé s Martinem Červíčkem (ODS) také spokojení. A ve Středočeském kraji ukazuje Petra Pecková (STAN) ten nejlepší možný kontrast k předchozí vládkyni Jaroslavě Pokorné Jermanové. K tomu bych letos přidal Jihočeský kraj a mimořádně schopného a výrazného Martina Kubu (ODS). V Pardubickém kraji to zase vidím na vítězství posledního sociálního demokrata Martina Netolického (3PK). A zlom vidím i v Jihomoravském kraji, kde by ANO mohla porazit politická regionální superstar Jan Grolich (KDU-ČSL). Pohromou by pak pro Andreje Babiše byla ztráta Moravskoslezského a Zlínského kraje, kde se hejtmani při povodních nepředvedli v tom nejlepším světle, ale tam to vidím jako větší sci-fi.

Tři senátoři z prvního kola

Letos se asi nemá vůbec smysl bavit o Jiřím Čunkovi (KDU-ČSL), který má na Vsetíně velmi slabé soupeře. Do senátu proletí bez nemenšího škrábnutí a s velmi pohodlným náskokem. Další tipování už je ošidné, ale myslím, že to vyjde i egyptologu Miroslavu Bártovi na Praze 2 a zařídí to vzrůstající odpor k nevýraznému Marku Hilšerovi a jeho vysávání státních peněz. A možná kontroverzní tip, ale myslím, že v Břeclavi vyhraje v prvním kole Robert Šlachta (Přísaha). Pomůže mu, že je mediálně velmi známý a nad padesát procent ho vytáhne úspěch Filipa Turka v provolbách. Který sice kandidoval za jinou stranu, ale to běžný volič nemá šanci odhalit.

Pokračování 3 / 6

Viliam Buchert

ANO prohraje ve třech krajích

V krajských volbách nevyhraje hnutí ANO v Libereckém kraji, kde jsou tradičně silní Starostové pro Liberecký kraj. Dále by mohlo být poraženo ve Středočeském kraji. Tam buď kandidátkou Starostů a nezávislých, kterou vede hejtmanka Petra Pecková nebo koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), jejímž lídrem je místopředseda sněmovny Jan Skopeček. Babišovci mohou být poraženi i v Jihomoravském kraji, a to opět sestavou koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), zde by to mohla ovlivnit i vyšší účast voličů v Brně a okolí.

V prvním kole zvítězí Čunek

V prvním kole do Senátu vyhraje ze 27 obvodů jen Jiří Čunek (KDU-ČSL) v obvodu Vsetín. Jednak se mu to podařilo už před šesti lety (získal tehdy 51,59 procent) a navíc tam má letos pouze dva soupeře, takže hlasy se soustředí na něj. A před dvanácti lety měl Čunek v prvním kole přes 47 procent a byl také blízko postupu v prvním kole.

Pokračování 4 / 6

Jana Bendová

Kde Babišovo ANO v krajských volbách nezvítězí

Liberecký kraj: dlouholetý hejtman Martin Půta je fenomén, vládne kraji se svými Starosty pro Liberecký kraj už od roku 2012. Navíc je to kraj malý, pravicově naladěný, ani obvyklý opoziční/protivládní bonus tady Babišovu hnutí ANO k prvnímu místu zřejmě nepomůže.

Jihomoravský kraj: mladý lidovecký hejtman Jan Grolich mandát tentokrát obhajuje s celou koalicí SPOLU, jeho aktuální nasazení při povodních by mohlo protivládní hroty otupit

Babišova prohra je možná i v Královéhradeckém a Středočeském kraji.

V prvním kole vyhrají dva senátoři

Jiří Čunek (senátní obvod č. 77 — Vsetín): 99,9%

Obhajující senátor, starosta Vsetína a krajský zastupitel má jen dva vyzyvatele, proti nimž je jednoznačně „těžká váha“. V regionu je Čunkovo jméno značka, jadrným stylem oslovuje zejména konzervativní voliče, což se mu právě na Vsetínsku vyplácí. Vymezuje se i proti stranickému šéfovi lidovců Jurečkovi, čímž osloví i část protivládních voličů.

Miroslav Adámek (senátní obvod č. 65 — Šumperk)

Rovněž je obhajujícím senátorem a současně starostou, v jeho případě Šumperka, a také má jen dva vyzyvatele. V barvách opozičního ANO a sociálních demokratů je v tradičně levicovém regionu favoritem, zaboduje i u protestně naladěných voličů, povodně mu navíc přidaly drobný mediální bonus. Výhra v prvním kole je ale méně pravděpodobná než v případě Čunka. V druhém kole se pak zřejmě utká se svým hlavním vyzyvatelem, děkanem FSS Masarykovy univerzity a zastupitelem obce Bludov Stanislavem Balíkem. 

Pokračování 5 / 6

Jiří Sezemský

ANO má nejméně šancí vyhrát v Libereckém, Jihomoravském a Středočeském kraji

V Libereckém kraji vyhrál poslední volby v roce 2020 drtivě hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který je ve funkci od roku 2012. V kraji si vybudoval silnou pozici, což znamená dobrý odrazový můstek i do letošních voleb.

V Jihomoravském kraji bude mít ANO, poznamenané kauzou Stoka, za soupeře lidoveckého hejtmana Jana Grolicha, který je letos posílený kandidaturou za koalici Spolu. Část hlasů může Babišově hnutí ubrat i bývalý brněnský primátor za ANO Petr Vokřál, kandidující za Přísahu.

Ve Středočeském kraji budou mít pohrobci ANO bývalé kontroverzní hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové za soupeře silnou kandidátku Spolu a současnou hejtmanku Petru Peckovou (STAN).

PS: Skutečnými vítězi voleb v krajích budou ti, kdo budou schopni - stejně jako na celostátní úrovni - sestavit většinovou krajskou vládu. Proto nelze vyloučit obdobný scénář jako ve volbách v roce 2020, kdy ANO neproniklo do vedení většiny krajů.

Fischer v prvním kole

Nejblíže může být ke zvolení v prvním kole obhajující senátor v obvodě Praha 12 Pavel Fischer. V roce 2018 neprošel jako nezávislý kandidát v prvním kole jen těsně, dnes ho podporuje široká koalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN). 

Pokračování 6 / 6

Jiří Štefek

V kterých krajích ANO prohraje? Ve čtřech.

Liberecký

Liberecký kraj se vždy vymykal. Pozice hnutí Starostů pro Liberecký kraj je unikátní už několik volebních období. Martin Půta ustál už leccos, veřejnost už si zvykla, že je neustále popotahován. Oponenti už mu nemají nového co vytknout. Má dobře poskládanou kandidátku.

Středočeský

Kandidátka ANO nenabízí žádný šlágr a skutečného lídra, zatímco SPOLU i STAN nasadili těžký kalibr (Skopeček, Pecková). Středočeský kraj se svým uvažování blíží Praze, kde ANO nemá na růžích ustálo. ANO volby prohraje a půjde do opozice.

Jihomoravský

Strany tvořící koalici SPOLU ve vládě zjistili, že pouze když se dají dohromady, mají šanci porazit ANO. Jižní Morava je silnou lidoveckou baštou, je to domov Petra Fialy a ODS tu má silné pozice. Společná kandidátka zafunguje jako v roce 2023.

Jihočeský

Zafunguje tady fenomén Martin Kuba. Hejtman z ODS se sice snaží odlišit od své domovské strany, přesto jako jediný se neschovává za koalici SPOLU a podobně. Má neotřelé a občas velmi ostré názory i do vlastních řad. Je vidět celé čtyři roky, teď během povodní byl mužem na svém místě. Lidé ocení to i jeho dosavadní práci.

Senátoři, kteří vyhrají hned v prvním kole

Jan Borůvka (obvod Náchod)

Kandidují zde jen tři kandidáti, Magnusek je tu do do počtu, záleží, jak velká bude volební účast a zda proběhne mobilizace nespokojených lidí proti vládě, pokud jich přijde hodně, Borůvka zvítězí. Červíčkovi uškodí, že v souběžných krajských volbách vyměnil ve své koalici Starosty za lidovce. Řada voličů STAN to Červíčkovi z trucu nemusí hodit, aby oslabili jeho pozici při vyjednávání o krajské koalici (Červíček by byl schopen jít do koalice s ANO) a nebo nebude do Senátu volit vůbec. Borůvka je navíc v Jaroměři populární a je to úspěšný komunální politik.

Miroslav Adámek (Šumperk)

Pouze tři kandidáti v regionu, Adámek je starosta a teď byl hodně na očích. Balík je děkan a také veřejně známá osobnost, ale v tomto regionu se na tyto „příkrasy“ nehraje. Je to akademik a lidi budou mít pocit, že je od nich hodně odtržen a nerozumí jejich každodenním starostem.

Petr Vícha (Karviná)

Poslední velká váha SOCDEM v Senátu, populární primátor, levice má v tomto obvodu dlouhodobě silnou pozici.

Jiří Čunek (Vsetín)

O hlasy se ucházejí jen tři kandidáti, zdejší region je tradiční lidoveckou baštou, Čunek je tu populární. Zmizel z celostátní politiky, na jeho někdejší excesy nebo skandály už si nikdo nevzpomene.