Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Repro ČT

Vladimír Mertlík: Politické debaty jako fotbal? Aleně Schillerové by poločasová přestávka prospěla

Vladimír Mertlík

Včerejší dvouhodinová Superdebata o vztahu národní a krajské politiky, vysílaná na ČT 1, odhalila v plné nahotě nepřipravenost projektu a fakt, že není možné vysílat takový formát pořadu živě dvě hodiny bez přestávky.

Zpětnému zrcátku, jež pořad sledovalo, neuniklo, že boj za práva našichlidí Alenu Schillerovou viditelně vyčerpával. Přesto, ač již po několika minutách potem zbrocena, s make upem stékajícím po tvářích místo slz, boj nevzdala. Je ale skutečně tak nemožné, ptá se Zpětné zrcátko, po cca padesáti minutách debatu přerušit a využít ji k regeneraci a úpravě účinkujících?

Je-li u fotbalových utkání běžné přerušit o poločase hru, kdy už jsou fotbalisté také zpoceni jako prase, jistě je možné tento model nasadit i při politických debatách.

Pokračování 2 / 5

Ministryně obrany Jana Černochová v Epicentru Blesku.

Web InfoPuls ústy Pavla Matouška kritizuje ministryni obrany Janu Černochovou, která pomatence tvrdící, že díky pomoci Ukrajině nyní není dost techniky pro boj s povodněmi, označila na svém účtu X za „blbečky“ slovy: „Prosím, vyřiďte blbečkům, kteří se stále nevyrovnali s naší pomocí Ukrajině, že vrtulníků máme dost. Děkuju.“

Pavel Matoušek tyto idioty definuje eufemismem „oponenti, kteří ne vždy argumentují racionálně“ a dále pokračuje: „Nazývat kohokoli „blbečky“ z pozice ministryně považuji přinejmenším za nevhodné, a hlavně zbytečně polarizující.“ Ministryně prý tím snižuje úroveň své komunikace na úroveň těch, kteří by si možná (sic!) zasloužili věcnou odpověď, nikoli urážku.

Panoptikum se domnívá, že ministryni je třeba naopak pochválit za postřeh, s jakým uhodla, kdo na výše uvedenou pomoc Ukrajině útočí a s jakým cílem. Věcná a přesná odpověď je v její prosbě do písmene obsažena. Poznámkou v prosbě „prosím vyřiďte blbečkům“ zpřesňuje množinu společnosti, jíž je její vysvětlení adresováno. Zmíněná zpřesňující poznámka vylučuje možnost, že by vysvětlením byli obtěžováni lidé od IQ 70 výš, a tím společnost polarizována.

Přiznejme bez ironie, že Pavel Matoušek má dobré úmysly. Přiznejme však také, že apel na vládu: „Jasně a trpělivě vysvětlit, proč pomáháme, co z toho Česko získává, a jakým způsobem se pomoc Ukrajině promítá do domácího rozpočtu“ byl řečen už tisíckrát a doložen dokumenty a grafy. Jistě, paní ministryně mohla použít i jiné označení adresátů svého vysvětlení, již mnohokrát vysloveného. Mohla použít odbornou definici mentální retardace, která označuje výrazně sníženou inteligenci oproti průměru populace, popsanou i na Wikipedii.

Původní rozdělení mentální retardace podle IQ, které má vliv na schopnost vést běžný život, je dáno termíny debil (50–69), imbecil (IQ 35–49) a idiot (IQ pod 35). Ty se však již z důvodu pejorativního významu nepoužívají. Mentální retardace se proto rozlišuje na lehkou (IQ 50–69), střední (35–49), těžkou (IQ 20–34) a hlubokou (IQ pod 20). Nejnovější klasifikace Americké psychiatrické společnosti DSM-V užívá označení intellectual disability (intelektuální neschopnost). Soudím však, že pak by tweet paní ministryně nesplňoval na sítích požadovanou stručnost. 

Pokračování 3 / 5

Lukáš Pollert, český lékař a bývalý vodní slalomář, schytal od Hradilka kritiku

Zlatý olympijský kanoista Lukáš Pollert je důkazem, že výše uvedená problematika je ještě složitější a zařazení některých lidí do zmíněných kategorií může mít přesahy.

Na sociálních sítích se Pollert vymezil proti varování a zákazům plavby či plavání na rozvodněné Vltavě i jiných řekách. Absenci libida a sexu (slovník cizích slov: smyslnost, touha, žádostivost, pohlavní pud; psychická energie odvozená z primitivních biologických pudů (mj. pudu sebezáchovy, ale zvláště pudu sexuálního) kompenzují rizikem ohrožení životů svých i těch, kteří jsou záhy nuceni je zachraňovat.

Pollert nesmyslně argumentuje ve prospěch těchto asexuálních blbů typu Honimír Mastipírko tvrzením, že tak činí lidé odjakživa a za jejich současný mediální lynč (sic!) prý může jen internet. „…Vodáci zcela přirozeně sjížděli rozvodněné řeky a nikomu to nevadilo, nikdo je totiž neviděl. Co se změnilo? Mediální obraz reality je jiný než skutečná realita. Díky internetu nás střídá jedna apokalypsa za druhou…“ píše Pollert, který si plete přirozeně divokou řeku a profesionála s řekou rozvodněnou, plnou všeho, co na své ničivé cestě spláchla. Zloděj, kterého při krádeži nikdo neviděl, tedy není zlodějem a neviděný vrah nikoho nezabil? Podle Pollerta ano. Také však platí, že i tak nevídaný blb nepřestává být blbem. Za komentář stojí i pointa mudrcovy úvahy, z níž vyplývá, že za současné povodně může mimo vlády Petra Fialy i internet. Tak na to se napijem´!

Pokračování 4 / 5

Moderátor Luboš Xaver Veselý na oslavě 80. narozenin exprezidenta Václava Klause (18. 6. 2021)

Moderátor a člen rady České televize Luboš Xaver Veselý, který mimo jiné rozhodoval o volbě jejího generálního ředitele, měl v mezičase, kdy stále marně čeká na „roztržení prdele paní Magdy Vašáryové mrazem“,  ve svém karavanu návštěvu odpovídající jeho intimním libůstkám.

Hostem Veselého show byla pornohvězda Nikol Lauberová, která v Clash of the Stars po soupeřce házela výkaly. Inu, proč ne, Luboš Xaver Veselý dělá totéž celé společnosti již léta a prochází mu to. Co je na tom úžasného pro výkon člena Rady ČT by nám mohl říci princ Bajaja boje za morální kredit zaměstnanců, její generální ředitel a Xaverův příznivec. 

Pokračování 5 / 5

Vizualizace přehrady Nové Heřminovy, která by měla část obce zaplavit.

Obec Nové Heřminovy letošní povodeň totálně zmasakrovala. Hydrologové spočítali, že plánovaná stejnojmenná přehrada by ze stoleté vody v Krnově a Opavě udělala pouze pětiletou a obě města i okolní obce zachránila. O přehradě se mluví od 50. let minulého století a vláda o její stavbě rozhodla v roce 2008.

„Vinen je stát, stát nezabezpečil města a obce před povodněmi na řece Opavě! Měl na to 27 let! My jsme stavbu přehrady nezpozdili ani o den!“, volá Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky, které v zájmu Brouka Pytlíka a svého aktivistického byznysu bojuje proti stavbě přehrady 26 let! Proti stavbě se v roce 2008 postavili i občané, včetně těch, jejichž domy budou nyní kvůli špatné statice zlikvidovány…

Výsledkem odporu místních a bojovníků za brouky jsou dvě zcela zničená města a další obce. Nepřežily ani filcky, natož Brouk Pytlík. Poté, co Ústavní soud odmítl další námitky proti stavbě, začne její stavba v letech 2027 až 2032.

Tak jak by řekl Olda Říha: „Někdy příííštěěě…“