Video placeholder

Král Babiš si vybírá partnery, slabý Šlachta musí zabrat a Piráti se probrat. Co ukázaly krajské volby

Oliver Adámek

Volby do krajských zastupitelstev nejspíš zatřesou politickou scénou víc, než jsme si mysleli. Jen považte – skončit v čele Pirátů po nich může Ivan Bartoš. Andrej Babiš po nich může myslet na to, jaké si po dalších volbách vybere koaliční partnery. A Robert Šlachta s Přísahou vidí, že bez Filipa Turka budou mít problém. Jaké jsou nejdůležitější zprávy z krajských voleb?

Pokračování 2 / 5

Král Babiš je zpět

Krajské a senátní volby 2024: Volební štáb ANO

Tohle byl jeden z nejlepších výsledků hnutí ANO vůbec. Celostátně přes 35 % je skutečný válec. ANO může zdvojnásobit svůj počet hejtmanů a polepšilo si o víc než stovku mandátů. Pozoruhodný je třeba obrovský nárůst ve Středočeském kraji, kde ANO poskočilo o 15 procent nahoru, zjevně zásluhou druhdy vysmívaného Karla Havlíčka. Pro vládní strany je to jasný vzkaz, že musí něco radikálně změnit.

Pokračování 3 / 5

Přísaha bez motoru

Předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta

Naopak do žádného zastupitelstva se nedostalo hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Ochuzená o Motoristy a Filipa Turka prostě Přísaha tolik netáhla. Andrej Babiš dává všemi možnými způsoby najevo, že se Šlachtou a Turkem chce vládnout. Jenže samotný Šlachta ještě takový tahák není. Přísaha s Motoristy budou muset jít do voleb společně a co nejvíc zviditelnit právě Turka, kometu evropských voleb.

Pokračování 4 / 5

Piráti na dně

Volby 2024: Ivan Bartoš ve štábu Pirátů (21.9.2024)

Pirátský propadák je na první pohled téma těchhle voleb, nakonec přiměl předsedu Ivana Bartoše a celé vedení k rezignaci. Jenže kdo jiný než Bartoš, symbol všech pirátských úspěchů, by je měl vést do dalších bojů? Markéta Gregorová, která je spokojená v Bruselu a zpět do Čech se nehrne? Jan Lipavský, ztělesňující Bartošovo křídlo a pirátské angažmá ve vládě? Nebo snad Zdeněk Hřib, který však málokdy vyjádří k něčemu mimo pražskou politiku? Tohle dilema Pirátům asi nikdo nebude závidět.

Pokračování 5 / 5

Konečná pořád jede

Volby 2024: Kateřina Konečná ve štábu KSČM (21.9.2024)Volby 2024: Kateřina Konečná ve štábu KSČM (21.9.2024) | Blesk:Alexandr Malachovsky

Po zvolení Kateřiny Konečné do čela KSČM zaplavila sociální sítě ta nejbanálnější slovní hříčka: „To je pro komunisty konečná.“ Opak se ale ukázal být pravdou. Nová lídryně vrátila komunisty zpátky na koleje, geniálně je schovala pod jinou značku a míří do příští sněmovny. I ona je vedle Šlachty vysněný partner Andreje Babiše, který si cokoli přeje víc než vládnout s Okamurou.