Volební štáb ODS (28.9.2024)

Volební štáb ODS (28.9.2024) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Volby do Senátu: Fiala kličkuje, Šlachta je kůl v plotě, osvěžení přinesou vědec Bárta a politolog Balík

Viliam Buchert

Pokud se o něco premiér Petr Fiala skutečně snaží ze všech sil, tak to je zdůvodňování, že nevýhry, které jeho ODS zaznamenala v krajských a senátních volbách, nejsou moc důležité. Předvedl to i v sobotu po sečtení výsledků voleb do Senátu. Pravdu ale nemá. V krajském hlasování dostaly strany vládní koalice výprask. V Senátu budou mít sice nadále většinu, ale postupně oslabují. Vítězem je v obou případech hnutí ANO. A pokud jde o Senát samotný, objeví se v něm nové zajímavé osobnosti, jako jsou egyptolog a myslitel Miroslav Bárta, politolog Stanislav Balík, vozíčkář a šéf Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora nebo kontroverzní expolicista a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Na výsledky senátních voleb neměla žádný vliv bitka, při které v minulých dnech na politickém pískovišti premiér Fiala rozkopal Pirátům bábovičky a poslal na hanbu Ivana Bartoše. O vítězích rozhodovala osobnost jednotlivých kandidátů, někdy příslušnost k silné straně či koalici i to, zda voliči znali toho kterého člověka v příslušném obvodu. K druhému kolu senátních voleb přišlo jen 17,54 procenta voličů. Je to málo, ale už čtyřikrát jsme zaznamenali ještě menší číslo. A na volby neměly zásadní vliv ani povodně.

Do Senátu míří nově několik výrazných osobností. Už teď o nich víme, že tam přinesou originální pohledy. Patří mezi ně například egyptolog a myslitel Miroslav Bárta. S jeho názory nemusíte souhlasit, ale je to člověk, nad jehož myšlenkami je dobré se zamyslet. A ve svém oboru patří k světové špičce. Bárta porazil v pražském obvodu končícího senátora a někdejšího prezidentského kandidáta Marka Hilšera. Je dobře, že Hilšer prohrál. Založil si totiž hnutí, pomocí kterého šest let inkasoval státní příspěvek, který přísluší stranám. V tomto případě o tom rozhodoval Hilšer se svými kamarády. Ne, není to nelegální, ale je to nehezká vypočítavost. 

Dalším osvěžením bude v Senátu politolog Stanislav Balík (ten předtím psal texty do Reflexu – poznámka autora). Balík ví toho o politice daleko více než celé skupiny senátorů dohromady. Takže to tam bude mít vlastně těžké… U Stanislava Balíka je pozoruhodné, že to byl skutečně nezávislý kandidát a jeho zvolení je v letošních volbách zjevením. 

Zajímavým osvěžením bude i podnikatel, vozíčkář a předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. Ten má ideově blízko k jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi a představuje svět, který vyznává činorodost a menší zásahy státu do chodu společnosti. Sýkorův životní příběh je vzhledem k zdravotním omezením inspirativní, ale s tím se širší veřejnost jistě více seznámí v blízké době.

Na druhém pólu bude v Senátu předseda hnutí Přísaha a expolicista Robert Šlachta, který nechvalně proslul tím, že „sundal“ v roce 2013 vládu Petra Nečase. Vítězství Šlachty v jeho obvodu bylo jednoznačné, rozdrtil poslance ANO Janulíka. Jenže šéf Přísahy těžko najde v horní komoře parlamentu jemu blízké duše. Bude jako kůl v plotě. Nebude sice blábolit jako senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, ale nic neprosadí.

Uvidíme pak, jak si bude počínat v Senátu klub hnutí ANO. Je košatější a bude mít poprvé v historii i svého místopředsedu horní parlamentní komory. A bude se chystat na další posílení, které může přijít za dva roky.

Nejsem vyznavač prosazování genderové vyrovnanosti za každou cenu. Je ale ostudou českých politických stran a hnutí, že dokážou vygenerovat z 27 obvodů jen čtyři ženy, které vyhrají (Jana Mračková Wildumetzová, Vladimíra Ludková, Lena Mlejnková a Hana Žáková). Můžeme u toho použít hlášku z cimrmanovské hry Vražda v salonním coupé – Hledej, šmudlo!