Johanna Kammerlanderová

Johanna Kammerlanderová Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Jiří Štefek: Hrubý Rohozec a restituční bumerang. Kauza Walderode se vrací na samý začátek

Jiří Štefek

Miliardová restituční kauza Walderode nekončí. Naopak, po více než třech dekádách se vrací na svůj úplný začátek datující se do raných porevolučních let. Spor o to, zda by měl stát vrátit zámek Hrubý Rohozec, lesy a pole na Turnovsku jeho původním šlechtickým majitelům, se tak potáhne ještě další roky. Paradoxně nejvíce na tom bude bit samotný zámecký objekt, jenž by potřeboval investice jako sůl. Památkáři je nyní budou muset stopnout a soustředit se jen na nejnutnější opravy a údržbu.

Skutečnosti, že zámek Hrubý Rohozec by potřeboval pořádnou finanční injekci, si všiml snad každý turista, který na něj zavítal během prázdninové návštěvy či pobytu v Českém ráji. Zatímco u jiných hradů, zámků a dalších pamětihodností v této oblasti je jasné, komu patří a kdo se o ně má starat (a podle toho to také vypadá), tady to jasné nebylo a stále není. A vlastně jen tak brzy ani nebude.

Ústavní soud totiž minulý týden vyhověl stížnosti Johanny Kammerlanderové, vdovy po Karlovi des Fours Walderode, který po druhé světové válce přišel o panství v části Semilska, Jablonecka a Liberecka.

Jak to bylo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!