Marek Výborný a Monika Brzesková (Žídková)

Marek Výborný a Monika Brzesková (Žídková) Zdroj: ČTK / Glück Dalibor

Jiří Sezemský: Průvan ve vedení KDU-ČSL aneb Spasí miss lidovecký Titanic?

Jiří Sezemský

Titulek je samozřejmě nadsázka. Nová akvizice ve vedení KDU-ČSL, Monika Brzesková (Žídková), není zárukou zázračného obratu přízně veřejnosti, stejně tak jsou předčasné skeptické ohlasy, že lidovcům už není pomoci a směřují do zapomnění. Pro tuto chvíli platí, že průvan v lidoveckém vedení je razantnější, než se očekávalo. Nezůstal v něm kámen na kameni.

Grolich se stáhl

Mnozí pozorovatelé soudí, že jedinou skutečnou šanci oživit stranu s více než stoletou historií, jejíž preference se delší dobu pohybují mezi dvěma až čtyřmi procenty, má populární jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Tento bývalý starosta Velatic, vystudovaný právník a příležitostný stand-up komik se vymezuje proti ultrakonzervativnímu křídlu, tzv. Katolibanu, kolem senátora Jiřího Čunka a poslance Šimona Hellera. Jistě by prospěl i stylem komunikace.

Grolich před krajskými volbami kandidaturu nevylučoval. S tou podmínkou, že by nenastoupil proti Marianu Jurečkovi v případě, kdyby se rozhodl svůj post obhajovat. Nechal se i slyšet, že pokud by měl stranu vést, potřebovala by výraznější změny než jen výměnu předsedy. Lidovci podle něj musí získat i jiné než tradiční voliče.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!