Miloš Zeman a psychiatrička Džamila Stehlíková.

Miloš Zeman a psychiatrička Džamila Stehlíková. Zdroj: Archiv Blesku

Zemanův pokus o pomstu skončil fiaskem. Džamila Stehlíková se nemusí omlouvat za své výroky o jeho zdraví

Jiří Štefek

Bývalý prezident Miloš Zeman si na svůj štít připsal další osobní nezdar. Podle dnešního verdiktu odvolacího Městského soudu v Praze se mu za výroky o jeho zdraví v době jeho hospitalizace nemusí omlouvat lékařka a někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Ta v říjnu 2021 mimo jiné uvedla, že Zemanovo abstinování v nemocnici vedlo k náběhu na delirium tremens. Zmínila také těžce poškozený mozek nebo metabolický rozvrat kvůli alkoholické jaterní cirhóze. Soud už letos na jaře konstatoval, že Stehlíková pravdivost svých tvrzení prokázala.

K zasazení celé události do náležitého kontextu je potřeba se vrátit o tři roky nazpět, do období krátce po zlomových volbách do Poslanecké sněmovny. V neděli 10. října po poledni byl Zeman převezen na Jednotku intenzivní péče do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) ve Střešovicích. O jeho zdravotním stavu dlouhé dny jeho nejbližší spolupracovníci mlžili a příliš sdílné nebylo ani vedení nemocnice, neboť nedostalo potřebné svolení.

Jisté bylo, že tato událost byla vyvrcholením Zemanových dlouhodobých indispozicí, kvůli kterým nebyl schopen plnohodnotně vykonávat svůj úřad. Jeho hospitalizace následně ztěžovala i vyjednávání o vzniku a jmenování nové vlády. Do celé záležitosti pak zasáhli i někteří senátoři, kteří si vyžádali zprávu o Zemanově stavu a zveřejnili odpovědi na otázky, zda je z lékařského pohledu Zeman schopen dalšího výkonu funkce. Ale to už odbíháme od případu Džamily Stehlíkové.

Předmětem Zemanovy žaloby byl její článek „Ať o prezidentově zdravotním stavu vydá zprávu lékařské konzilium!“ publikovaný na jejím blogu na webu Aktuálně.cz dne 6. října. Tedy ještě před volbami a ještě před spěšným povolebním odvozem Zemana do Střešovic. V něm se píše: „Od 14. září do 22. září byl Miloš Zeman hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Pro objasnění uplynulých týdnů je třeba několik odborných lékařských termínů: podle anamnézy (z osobních kontaktů s panem prezidentem staršího data a nedávných informací od kolegů) lze předpokládat, že důvodem hospitalizace byl metabolický rozvrat v rámci alkoholické jaterní cirhózy. Infuzní léčba ve vojenské nemocnici zažehnala metabolický rozvrat, ale abstinence od alkoholu v průběhu osmidenní hospitalizace vedla k náběhu na delirium tremens. Dobu pobytu prezidenta v nemocnici mohla prodloužit mj. právě léčba počínajícího deliria.“

Na začátku února 2022 Stehlíkovou Zeman, tehdy ještě úřadující prezident, prostřednictvím advokáta Marka Nespaly zažaloval. Soud se však přiklonil na stranu Stehlíkové a totéž potvrdil dnes i odvolací soud. Ten zamítl i požadavek na milionové odškodné, které chtěl Zeman poslat na Fond ohrožených dětí. Ten byl do celé záležitosti vtažen nepochybně proto, aby Zeman veřejnosti ukázal, že má i ušlechtilé úmysly a jak je velkorysý člověk. Ve skutečnosti to mělo zakrýt hlavní motiv žaloby, kterou není nic jiného než jeho osobní pomsta.

Není první ani poslední. Miloš Zeman je totiž proslulý tím, že všem, kteří mu nezobou z ruky a nepoklonkují mu, se zavile a urputně mstí, mydlí schody a plive jedovaté sliny jako kulomet. Vzhledem k tomu, že výkon jeho prezidentského mandátu skončil obrovskou ostudou a blamáží a Zeman je většinově hodnocen jen jako neschopný a neúspěšný mluvka, kterému se nic nepovedlo, je zástup jeho kritiků vskutku velký. O tom, s jakou humpoláckou až vulgární mluvou se s oblibou Zeman vyjadřoval o svých oponentech či novinářích, se snad ani není potřeba více rozepisovat.

Zemanův právní zástupce Jaromír Císař řekl, že je z rozsudku zklamaný. Podle něj šlo ve sporu o to, zda má jakýkoli občan právo na to, aby jeho zdravotní stav nebyl propírán na veřejnosti bez jakýchkoli podkladů. Advokát též uvedl, že ve hře je podání k Nejvyššímu soudu. Uvidíme.

Pro Zemana je dnešní verdikt nepochybně tvrdým úderem. Na druhou stranu se říká, že na hrubý pytel patří hrubá záplata. Kdyby se během svého úřadování na Hradě choval jinak, tedy důstojně, kultivovaně a s nadhledem, možná by k této kočkované ani nedošlo.

Více už však nechme soudům, ať rozhodnou. Důležité pro českého daňového poplatníka je to, že si Zeman bude platit soudní výlohy ze svého a nebude dojit erár, jak v minulosti bylo jeho zvykem. Třeba se mu na to složí i jeho kamarádi, kteří mu nedávno uspořádali opulentní narozeninovou trachtaci. Tedy pokud Zemana k něčemu v budoucnu ještě budou potřebovat…