Video placeholder

30 let s Přáteli na obrazovce. Co možná nevíte o slavném seriálu

Jiří Holubec

Před třiceti lety se na kanále NBC začal vysílat seriál Přátelé. Z nenápadného sitkomu o osudech Moniky, Rachel, Phoebe, Rosse, Chandlera a Joeyho se stal celosvětový fenomén, který je dnes oblíbeným námětem hospodských znalostních kvízů. Pokud se jich účastníte, můžou se vám hodit některé málo známé detaily a historky ze zákulisí.

V archivech televizní zábavy bychom asi těžko hledali známější sitkom než Přátele. Příhody šestice kamarádů hltaly za dob největší slávy stovky milionů diváků po celém světě a finále seriálu patří mezi pětici nejsledovanějších televizních pořadů v historii. Na rozdíl od jiných kultovních televizních počinů Přátelům neopadla sledovanost ani dnes, kdy od premiéry uplynulo třicet let. Přesto se určitě najde dost zajímavostí, které jste o slavném seriálu nevěděli.

Pokračování 2 / 9

Název Přátelé dostal seriál jako výraz rezignace

Seriál Přátelé

Název Friends, tedy Přátelé, dlouho mezi tvůrci vůbec nefiguroval. Původní verze byly: Six of One (Šest za jednoho), Across the Hall (Naproti přes chodbu), Insomnia Cafe (Kavárna u nespavců) a Friends Like Us (Přátelé jako my). Do diskuzí o konečném názvu zasáhl až těsně před premiérou producent Kevin Bright, který tvůrcům oznámil, že v rozporu s jejich přáním dostal seriál vysílací čas ve čtvrtek večer. Zároveň s neradostnou zprávou jim sdělil, že seriál mohou pojmenovat klidně Friends (Přátelé), protože jestli poběží ve čtvrtek, tak na jméně stejně nesejde. Důvod, proč čtvrtečnímu večeru Bright nevěřil, je zajímavý sám o sobě. V 80. letech platily čtvrtky na NBC za prémiový čas, kdy běžely hity jako Cheers, LA Law a Cosby Show. Na začátku 90. let ale zájem o čtvrteční seriály na NBC upadal, hlavně kvůli rozhodnutí stanice Fox nasadit proti nim ve stejný termín Simpsonovy. Přátelé ale zvládli trend otočit a čtvrteční večery vybojovali pro NBC zpět. Kromě nich běžely ve čtvrtek další ikonické seriály 90. let jako byl Seinfeld, ER (Pohotovost) nebo Will & Grace.

Pokračování 3 / 9

Titulní píseň měli nahrát R.E.M.

C. Cox v Přátelích

Titulní skladba I’ll Be There For You dnes k seriálu patří stejně neodmyslitelně jako červený gauč v kavárně Central Perk (rekvizitáři ho mimochodem údajně našli v hromadě vyřazeného nábytku ve skladu studií Warner Brothers). Producenti však měli ještě nedlouho před premiérou jiný záměr, a na úvodní titulky pilotního dílu původně nasadili hit Shiny Happy People kapely R.E.M. Dvojici tvůrců Martě Kauffman a Davidu Craneovi se ale volba nezdála. R.E.M. sice v 90. letech platili za megahvězdy a píseň by novému seriálu přinesla pozornost. Slova a melodie Shiny Happy People ale u scénáristů nerezonovala. Dávali přednost jinému hitu R.E.M. - It's The End of the World as We Know it, který ale zase k seriálu nezapadal tematicky. Nakonec se rozhodli napsat text vlastní a kapele The Rembrants dali instrukce, aby se při zhudebnění melodicky drželi jejich oblíbené skladby R.E.M. a písničky Paperback Writer od Beatles. Lavírování s úvodní skladbou zapříčinilo, že titulková sekvence, kde herci tančí u fontány v Central Parku, byla natáčena bez hudebního doprovodu. Od režiséra dostali pouze instrukce, aby si zpívali „I’ll Be There For You“. Při natáčení proto nebyla moc legrace, probíhalo navíc uprostřed noci a hercům, kteří museli dovádět ve vodě kašny, byla strašná zima. Možná proto úvodní písnička nikomu z herců nepřirostla k srdci. Jennifer Aniston se v talkshow The One v roce 2016 svěřila, že ji nemá ráda dodnes.

Pokračování 4 / 9

Nejistý casting

Poslední díl seriálu Přátelé

Otevřené bylo dlouhou dobu i obsazení seriálu. Jediný herec, který měl roli napsanou na tělo, byl David Schwimmer. Ostatní museli o role bojovat na castinzích. Matthew Perry se jich nejprve ani nehodlal zúčastnit, protože v té době hrál ve scifi seriálu o letištních zřízencích. V jistou chvíli za ním ale začali chodit kamarádi s prosbou o radu s rolí, která jim Perryho povahu velmi připomínala. Matthew jim radil a dával tipy tak dlouho, dokud se nerozhodl na casting jít sám, těsně před tím, než bylo obsazení uzavřeno. Mezi finalisty figuroval například Jon Favreau (režisér Iron Mana a představitel jeho řidiče Luckyho) nebo Jon Cryer (Alan ze seriálu Dva a půl chlapa). Nejasné bylo i obsazení role Phoebe, kde producenti usilovali o známé tváře. Jejich nabídky ale odmítla jak Jayne Lynch (Glee), tak Ellen DeGeneres a roli získala Lisa Kudrow – mimo jiné proto, že již měla zkušenosti s natáčením před živým publikem. Joeyho zase mohl hrát australský herec Louis Mandylor (Moje tlustá řecká svatba) nebo dokonce Hank Azaria, který na castingy chodil i poté, co ho producenti odmítli.

Pokračování 5 / 9

Odmítnutí herci ve vedlejších rolích

Jennifer Aniston a Matt LeBlanc jako Rachel a Joey v Přátelích

Řada herců, kteří neuspěli v boji o hlavní role, se objevovala v Přátelích v rolích epizodních. Louis Mandylor si například zahrál v jedné epizodě Joeyho nepovedené dvojče Karla. Jon Favreau zase vystupoval v několika epizodách jako Moničin přítel, miliardář a neúspěšný zápasník Pete. Hanku Azariovi vynesla vytrvalost roli Phoebina zamilovaného vědce Davida a měl díky ní naději dostat se mezi hlavní postavy. S Davidem měli totiž tvůrci velké plány a až do poslední sezóny uvažovali o alternativním konci, kdy Phoebe skončí právě s ním. Nakonec ale dali přednost hudebníkovi Mikeovi v podání Paula Rudda, který byl u diváku oblíbenější a jeho postava umožňovala větší svobodu při psaní zápletek. Paul Rudd měl přitom dlouho u studiových šéfů velký vroubek a v talk show Grahama Nortona se přiznal, že hned během natáčení svých prvních epizod málem dostal padáka. Jennifer Aniston se prý tehdy pohybovala po studiu na Segwayi, protože měla poraněný palec na noze. Na popud Matt LeBlanca si Rudd Segway vypůjčil a začal s ním vyvádět kaskadérské kousky. Při jednom z nich nechtěně přejel Jennifer Aniston nohu a palec jí definitivně zlomil. Postava Mikea už ale byla u diváků zavedená, a jeho představitel byl proto vzat na milost.

Pokračování 6 / 9

Nejisté vztahy

David Schwimmer

Láska Rosse a Rachel figurovala údajně už v prvotním záměru scénáristů. Ostatní milostné pletky se ale utvářely až během natáčení. Monika měla mít například podle plánů vztah s Joeym a londýnská epizoda s Chandlerem byla původně napsaná jako jednorázový úlet. Nadšené reakce diváků ale scénáristy přiměly se nad jejich postavami zamyslet a krátce poté se ukázalo, že jim zdánlivě neslučitelné povahy obou postav nabízí obrovskou svobodu při vymýšlení dalšího děje. Ani Ross a Rachel ale neměli vše narýsované dopředu. Tvůrci chtěli například Rosse ponechat daleko déle s jeho anglickou láskou Emily. Ukázalo se ale, že její představitelka, britská herečka Helen Baxendale, nemá dostatečné komediální nadání. Herci si s ní příliš nerozuměli a ona sama těžce snášela náročný natáčecí rytmus. Když před zahájením páté sezóny otěhotněla, rozhodla se odcestovat zpátky do Británie, a scenáristé museli vymyslet, jak vztah rychle a věrohodně ukončit. Nápad jim vnuknul sám David Schwimmer. Během zkoušek se prý přeřekl a namísto „Emily, máme tu taxík“, zavolal „Rachel, máme tu taxík“. V tu chvíli tvůrce napadl jeden z nejslavnějších „cliffhangerů“ v historii televizní zábavy.

Pokračování 7 / 9

Diváci ve studiu ovlivňovali dění na scéně

Přátelé

Slavné přeřeknutí: „Beru si tě, Rachel…“ bylo jedním z mála momentů, které se nenatáčely před živým publikem. S výjimkou napjatých scén na závěr sezón diváci sledovali ve studiu každou scénu, a řada hostujících hvězd se kvůli tomu zdráhala role přijmout. Tvůrci museli například dlouho přesvědčovat Brada Pitta, který se atmosféry živého publika bál. V některých momentech se také kvůli divákům odehrávaly scény, které by jinak nevznikly. Matt LeBlanc například dlouho vzpomínal na natáčení epizody ze Dne díkuvzdání, kde Rachel servíruje nepovedený dezert. V závěru scény nechce Ross přiznat, že mu kombinace banánů, šlehačky a hovězího na cibulce nechutná, a hltavě svou porci spolyká. Při natáčení měl ale David Schwimmer naloženo příliš mnoho jídla. Nezvládl ho do sebe naládovat, s kašlem vyplivl několik soust zpátky na talíř. Mezi diváky tím vyvolal salvy smíchu a Matt LeBlanc, který kolegovo plivání přehlédl, se domníval, že se diváci baví celou scénou. Aby o atmosféru nepřišel, chtěl rychle záběr zopakovat. Jelikož on sám už svou porci dojedl, shrábl ze Schwimmerova talíře několik soust na svůj a zavelel, ať kamery pokračují. Když coby Joey dezert polykal, netušil, že banány se šlehačkou jsou už předžvýkané.

Pokračování 8 / 9

Proč se Joey jako jediný dočkal pokračování?

Televize HBO Max oznámila vysílání speciálního pořadu s protagonisty seriálu Přátelé.

Jak se seriál blížil k závěru, začali tvůrci uvažovat o možných pokračováních. Nejvážnějším kandidátem na spin-off byla dvojice Ross a Rachel.  Ani jeden z herců ale neměl o pokračování zájem. David Schwimmer si chtěl od Rosse odpočinout a Jennifer Aniston už měla naplánovanou filmovou kariéru. Stejný postoj zaujali i Monika a Chandler – ani Courteney Cox ani Matthew Perry o další pokračování nestáli. V roce 2014, při příležitosti oslav dvacátého výročí premiéry, se bývalý prezident NBC Warren Littlefield přiznal, že v zákulisí dlouho existovaly plány vytvořit spin-off s Joeym a Chandlerem. Záměry ale zhatil vývoj postav, který z jedné poloviny mládeneckého dua udělal šťastně ženatého manžela. Littlefield to prý dlouho nemohl přenést přes srdce, protože Matt a Matthew podle něj mohli vytvořit nejlepší komediální dvojici v historii televize. Volba proto nakonec padla na Joeyho, který jako jediný zůstal v závěru seriálu svobodný, a Matt LeBlanc byl ochoten v sólo pokračování vystupovat. Spin-off Joey však u diváků příliš nezabodoval a skončil po pouhých dvou sezónách. Postava se ale poté objevila v mnoha referencích v seriálu Epizody, kde Matt LeBlanc hraje sám sebe a za roli se konečně dočkal Zlatého glóbu.

Pokračování 9 / 9

Výplata

David Schwimmer

Jedna ze zápletek seriálu Epizody je založená na premise, že Matt LeBlanc přijde kvůli podvodnému finančnímu poradci o velkou část majetku a musí zredukovat svůj extravagantní životní styl. Ve skutečnosti by Matt takové problémy neměl, protože všichni herci (či jejich dědicové) jsou díky tantiémám multimilionáři. Poměrně slušné výdělky jim role přinášely už v první sezóně, kdy každý z nich dostával za epizodu 22 500 dolarů. Ve druhé sezóně se pak výdělky rozešly podle popularity jednotlivých postav. Někteří herci údajně dostávali za každou epizodu 20 tisíc, představitelé populárnějších postav i dvojnásobek. Mezi nejlépe placené patřili David Schwimmer a Jennifer Aniston, kteří ale mezi šesticí kamarádů iniciovali před obnovením smluv kolektivní vyjednávání o nových platech. Během třetí sezóny proto všichni Přátelé pobírali stejný plat 75 tisíc dolarů za epizodu a Schwimmer a Aniston si tím oproti původně nabízené částce výrazně pohoršili. Během dalších sezón začaly platy rychle růst. Za čtvrtou dostávali 85 tisíc za epizodu, v páté sezóně už 100 tisíc, v šesté 125 tisíc a v sedmé a osmé 750 tisíc. V roce 2002 si pro závěrečné dvě sezóny Přátelé společně vyjednali za každou epizodu milion dolarů, což z trojice Kudrow, Cox a Aniston udělalo tři nejlépe placené herečky v televizi vůbec. Ani NBC, ani Warner Brothers ale na honorářích netratili, protože se ze seriálu stal doslova zlatý důl. I dnes, třicet let po premiéře, jim Přátelé vydělávají na reprízových licencích každý rok kolem miliardy. Každému z šestice hlavních představitelů z toho náleží dvě procenta – hezkých 20 milionů.