„Takhle nádherné téma nebylo možné odmítnout!“ říkají Hana a Dan Wlodarczykovi

„Takhle nádherné téma nebylo možné odmítnout!“ říkají Hana a Dan Wlodarczykovi Zdroj: Zbyněk Pecák

Minisérie Rekord(wo)man vypráví příběh skutečné intersexuální sportovkyně a rezonuje tak se současností

Vojtěch Rynda

Fenomenální atletka Zdena Koubková na Světových ženských hrách v roce 1934 v Londýně zvítězila v běhu na osm set metrů a už podruhé překonala světový rekord. Pak ale odhalila svou intersexualitu a stala se Zdeňkem Koubkem. Jeden z největších skandálů v dějinách československého sportu i příběh o svobodné volbě vlastního osudu zpracovává šestidílná minisérie Rekord(wo)man. Pro Voyo Originál ji píšou scenáristé Hana Wlodarczyková (55) a Dan Wlodarczyk (57), kteří za sebou mají například další minisérii podle skutečných událostí, Jitřní záři. Dan se ujme i režie.

Budeme mluvit o Zdeně, nebo o Zdeňkovi?

První čtyři díly ve scénářích používáme jméno Zdena a pak se to začne překlápět. V dostupné literatuře se píše o Zdeně Koubkové, protože Zdena Koubková vyhrála medaile na Světových ženských hrách v roce 1934, počítalo se s ní na olympiádu v Berlíně o dva roky později, ona byla tou „rekordwoman“. Zdeněk Koubek už nebyl zajímavý.

S tématem vás oslovila producentka Lena Hanychová. Jak jste na to reagovali?

Takhle nádherné téma nebylo možné odmítnout! I když si člověk hned poté představí ty kulturní války, které se dnes kolem podobných témat svádějí. Ale kulturní války jsou politika a ideologie, nás zajímal jednotlivý konkrétní osud, který je u každého člověka jiný a vymyká se schématům, ať už se jich chytá ultrapravice, nebo ultralevice. Zelený je strom života a šedivá teorie politiky.

Z jakých pramenů jste konkrétní osud čerpali?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!