Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Thálie pro Vondráčkou: Never more porotě, která ještě pořád čvachtá v estetice a kamaráčoftech 80. let

Redakce Reflexu

„Je to milá holka, všechno,“ řekl někdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš sice o Haně Zagorové, ale určitě si to myslel i o Heleně Vondráčkové. Té teď šoupla Thálii za muzikálové mistrovství porota vedená pánem, který „umělecky kraloval“ v téže době. Době, která se právě hrozivě vrací na Slovensko. To, že se nám nelíbí hlas Ruth Wilsonové, je vedle toho prokotina.

Marek Gregor: To se takhle v sobotu večer usadíte u televize, pustíte si předávání Thálii, akce milé a důstojné, až se najednou zakuckáte: „Thálii za celoživotní dílo v oboru muzikál dostává Helena Vondráčková.“ Hned vás napadne, kdo asi vede porotu, která vybrala zpěvačku, jež sice kdysi pěkně nazpívala Červenou řeku, ale kvůli některým kauzám se s jejím jménem spojuje nepěkná pachuť. Odpověď: Zdeněk Barták, který se proslavil hity Michala Davida Nonstop nebo hudbou pro dobové filmové „skvosty“ Jaroslava Soukupa Vítr v kapseDiscopříběh.

Kateřina Kadlecová: Třídílná minisérie Skandál po královsku (k vidění na Max) by mohla být solidní rekapitulací událostí kolem televizního rozhovoru, který zničil pověst britského prince Andrewa. Minimálně pro někoho, kdo neviděl letošní Rozhovor dekády s Gillian Andersonovou, celovečerák se stejnou tematikou. Jenže kdykoli promluví Ruth Wilsonová, představitelka novinářky BBC Emily Maitlisové, tím nepřirozeně hlubokým, strojeným, Patetickým hlasem, ještě trapnějším a hlubším, než jaký na veřejnost nahrála podvodnice Elizabeth Holmesová, máte nutkání si odkašlávat – a přepínat. Kdo tenhle uširvoucí aspekt schválil?

Vojtěch Rynda: Seriál „normalizování“ kultury ve slovenském státě pokračuje. Ředitelka SND Zuzana Ťapáková odmítla podepsat smlouvu o tamním hostování pražské scény Studio Hrdinů v rámci festivalu Drama Queer. Ten je už podle názvu zaměřený na témata LGBTQ+, což je případ i dotčené inscenace Měsíční kámen. Ťapákovou, která krok vysvětluje nedostatečným časem na podpis smlouvy, do funkce dosadila ministryně kultury Martina Šimkovičová, která proti queer tématům rezolutně vystupuje. Tak si to přeberte.