Lidé a Země

Lidé a Země Zdroj: Lidé a Země

Afghanistan
Kateřina Šedá
Mexiko
Indonesie
Bavorsko
7 Fotogalerie

Rozporuplný Afgánistán, skvostná Indonesie i Haloween v New Yorku: nové číslo LaZ právě vychází!

Veronika Kratochvílová

Podzim zalézá pod svetry, a tak nezbývá než zpomalit a zachumlat se, anebo odletět do teplejších krajin. My pro vás máme další dávku cestovatelských zážitků, které vám rozproudí krev v žilách. Těšit se můžete na místa, která bourají tabu a mění zažité stereotypy. Co si představíte, když se řekne Afghánistán?

Pro mnohé z nás je název této země synonymem místa, kam se prostě nejezdí. Je to nebezpečné, zakázané, snad tam ani není co vidět. Zvláště poslední věta ale nemůže být dále od pravdy. Když víte, jak se v této bouřlivé zemi pohybovat, uvidíte fantastické památky, zajímavou krajinu a objevíte slavnou minulost dávných národů.

AfghanistanAfghanistan|Lidé a Země

Peter Gregor vám odhalí, jaké je cestování v zemi, kde je slovo turista pro mnohé neznámý pojem. Pokusil se to zažít na vlastní kůži na kdysi slavné trase lidí z beatnické generace. Nyní zjistil, jak se země změnila od jeho první návštěvy.

Novinářka Lenka Hrabalová, která se věnuje Blízkému východu a saharské Africe, vás vezme až do srdce Hindukúše, obávané hory v rukou Tálibánu.

Afghánistánu se dotkne i premiérová reportáž Terezy Inkové.

Ohřejeme se v Indonésii. Konrkétně na souostroví Banyak, které je doslova odříznuté od civilizace. Cesta sem trvá z nejbližšího většího města 24 hodin. Právě tenhle fakt, který mnoho cestovatelů nejspíš odradí, těm zbývajícím zaručuje nezapomenutelné zážitky. Třeba takové, o které se podělí Jakub Freiwald.

IndonesieIndonesie|Lidé a Země

Halloween se sice slaví po celé Americe a vlastně ve všech anglofonních zemích, ale v New Yorku je v mnohém jedinečný. Provází ho několik speciálních akcí, které rozhodně stojí za návštěvu a jinde je neuvidíte. Víc vám ve své reportáži odhalí Jakub Kocurek.

Barevnější bude snad už jen mexická vesnická fiesta. Kristýna Baloghová se vydala do Veracruzu, které patří folklorně k nejzajímavějším státům Mexika.

MexikoMexiko|Lidé a Země

Rozhovor Honzy Čermáka s výtvarkyní Lucií Šedou vám možná promění představu o tom, co je to umění.

Jakub Hloušek vás vezme na vandr dušičkovými bavorskými Smrčinami a Bronislav Jaroš pod hladinu vodní nádrže Nové Mlýny. Zatopená obec Mušov i její okolí dodnes vzbuzuje mnoho emocí.

BavorskoBavorsko|Lidé a Země

O tom, že podzim může být i hezký a barevný, se přesvědčíte v rubrice Úlet. Zaletíme si do malebné kopcovité krajiny uprostřed Blanského lesa.