Video placeholder

Houdek: Uteč, schovej se, bojuj. Na útok střelce se lze připravit. Zveřejnění jeho identity je špatně

Martin Bryś

Střelec na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zavraždil 14 lidí a další desítky zranil. Bezprecedentní útok vyvolal řadu otázek. Mimo jiné také jak v obdobné situaci minimalizovat riziko a jak se útočníkovi ubránit. Jak se má zachovat jednotlivec a jak celá společnost? A jaký by měl být správný přístup médií? I na tyto otázky odpovídá instruktor sebeobrany a kriminolog Pavel Houdek.

Uteč, schovej se, bojuj. Tato posloupnost říká, jak se správně zachovat, aby člověk v krizové situaci minimalizoval rizika. Udržet chladnou hlavu a jednat racionálně rozhodně není snadné, většina lidí vystavená takovému nebezpečí zamrzne a nedokáže bezprostředně reagovat. I proto je potřeba mít představu o tom, co si počít. Samotná skutečnost, že člověk o dané situaci přemýšlí a uvažuje, jak by se zachoval, je důležitá. Potřeba je také pracovat s psychickými následky, které se po útoku dostavují, a to nejen u samotných přeživších. V případě potřeby je určitě vhodné vyhledat pomoc u svých blízkých či trénovaných specialistů. Za tímto účelem jsou v současnosti posíleny telefonní linky poskytující psychologickou pomoc na následujících číslech:

-        Linka první psychické pomoci – 116 123

-        Linka pro rodinu a školu – 116 000

-        Linka důvěry – 222 580 697

V situacích, jako je tato, není důležitý jen přístup jednotlivce, ale celé společnosti a médií. Ta by měla jednat podle jasně daných principů a vyvarovat se sekundární viktimizaci obětí i nechtěné nápomoci útočníkovi v dosažení jeho cílů. Proto není vhodné zveřejňovat jeho identitu. To může vést ke zvýšenému riziku nápodoby takového jednání.

Jak konkrétně může sebeobrana vypadat? Jak překonat psychické následky krizové situace? A jak podobným útokům předcházet? Dozvíte se ve videu.