Video placeholder

Kocáb: Rusové kdysi chtěli vstoupit do NATO. Putin se urazil, když ho západní politici nevzali do party

Martin Bryś

Michael Kocáb nedávno navštívil východ Ukrajiny, ve zničeném Izjumu nedaleko frontové linie natočil klip a vystoupil na hudebním festivalu v Kyjevě. Na základě těchto zkušeností je přesvědčen, že odhodlání Ukrajinců bojovat je nezlomné. Sám sebe označuje jako putinofoba, nikoliv rusofoba. Kulturní odkaz ruských umělců je podle něj nezpochybnitelný. Není ale Vladimir Putin tím autentickým produktem a reprezentantem ruského národa?

Před více než třiceti lety dojednával stažení sovětských vojsk z Československa, má tak s ruskou mocí silnou osobní zkušenost. A byl také jedním z mála, kdo před nebezpečím, které Rusko představuje, neustále varoval. I když to 90. letech vypadalo, že se staré časy nikdy nevrátí, a na poli mezinárodní politiky docházelo k takovým úkazům, které jsou dnes nemyslitelné. Třeba že by Rusko chtělo vstoupit do Severoatlantické aliance. Jak se dalo dnešní situaci předejít a co západní politici podcenili? 

Bude v Rusku někdy svoboda a kdo přijde po Putinovi? Jaké to je, jednat s Rusy? A dá se s nimi uzavřít věrohodná dohoda? Dozvíte se ve videu.