Video placeholder

Vojtaano: Vtipnost se dá naučit, abych udělal komedii, potřebuji lidi a pódium. Doma jsem smutný klaun

Martin Bryś

Vojtěcha Záveského znáte spíš pod jeho uměleckou přezdívkou Vojtaano. Kromě herectví a písniček se věnuje hlavně standupům. Letos na podzim spolu s komiky Arnym a Nastym vyráží po České republice v rámci Evropa 2 Comedy tour. Jaké vtipy si pro vás připravili? Jak důležité je pro komika publikum? A je nějaký vtip, který vždycky funguje?

Kultura Standupů v posledních letech válcuje zažité komediální formáty a dostává se do všeobecného povědomí. Co jsme si dřív dělali tak nějak po česku, dnes pomalu dotahuje zahraniční vzory. Přesto jsou Češi co se týče humoru stále specifické publikum. To si myslí i komik Vojtaano. Jak se úroveň standupů vyvíjí, je vidět, že se komici čím dál víc učí. Z koníčku nebo na základě osobního temperamentu se stává řemeslo. „Myslím si, že jsem se časem propracoval k tomu, že i na akci, kterou bych před pěti deseti lety vůbec nedal nebo bych prostě shořel, jsem schopný udělat dobrou show a všichni jsou spokojení a já neodjíždím zpocený nebo s pocitem, že jsem zaprodaný nebo že se to nepovedlo,“ dodává Vojtaano.

Jak se z třídního šaška stane profesionální komik? Kde má Vojtaano nastavené hranice humoru? A o čem se dnes už žertovat nesmí? Dozvíte se ve videu.