Video placeholder

Izraelská exministryně: Gazu okupovat nemůžeme. Vznik palestinského státu je jediné spravedlivé řešení

Oliver Adámek

Vedla za Izrael jednání s Palestinci, prosadila stažení vojsk z Gazy a bojovala za vznik státu pro Palestince. Ve dvou-státní řešení konfliktu věří i dnes, ač pro něj chybí politická vůle. Exministryně zahraničí Izraele Tzipi Livni říká, že Izrael nemůže Gazu znovu okupovat. „To by byla obrovská chyba,“ říká v rozhovoru v Prostoru X a uznává, že tvrdá operace v Gaze Izrael mezinárodně poškozuje.

Tzipi Livni je politička, která proslula snahou o mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Tvrdí, že okupace palestinských území nemůže trvat věčně: „To by nás směřovalo k realitě jednoho velkého státu od řeky k moři, kde by ale tvořili většinu Palestinci, což by znamenalo konec Izraele jako židovského státu,“ říká exministryně.

Livni zastávala několik vysokých funkcí v izraelské vládě, byla ministryní zahraničí nebo spravedlnosti. Byla členkou strany Likud Benjamina Netanjahua, z té však kdysi vystoupila a dodnes je jeho oponentkou.

Jaká je v posledních týdnech atmosféra v Izraeli?

Atmosféra je teď lepší, i když jsme stále ve válce na několika frontách, řízených Íránem. Ale myslím, že vojenské úspěchy proti Hizballáhu a Hamásu atmosféru zlepšily.

V projevu na pražské konferenci Shifts jste mluvila o tom, co má nastat po ukončení války v Gaze a Libanonu. Řekla jste, že ji lídři musí vzít jako příležitost vytvořit nové, lepší uspořádání. Co tím myslíte?

Za prvé, jak Hamás, tak Hizballáh reprezentují náboženskou, džihádistickou ideologii. S nimi nemůže být mír, proto jednáme vojensky stejně jako proti všem proxy organizacím Íránu v regionu. A abych se dostala k otázce: myslím, že je potřeba vytvořit novou realitu. Musíme přemýšlet nad tím, jak udělat skutečnou změnu, a to ve spolupráci s dalšími hráči v regionu, což jsou USA, Egypt, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Katar, a především Palestinci, kteří reprezentují legitimní palestinské zájmy. To tedy není Hamás, ale Palestinská autonomie (vládnoucí na okupovaném Západním břehu Jordánu; pozn. red.). Já ale představuji jen své pohledy, izraelská vláda má bohužel jiné názory.

Ano, říkají třeba, že Izrael by měl znovu okupovat Gazu, či ji dokonce kolonizovat osadami. S tím ale nesouhlasíte, že?

To by byla obrovská chyba. Byli jsme tam, okupovali jsme Gazu a rozhodli se odejít (dle mezinárodního práva byla Gaza okupovaným územím i po stažení izraelských vojsk; pozn. red.). Co jste v otázce naznačil, v sobě nese největší spor v dnešním Izraeli. Já věřím v demo­kratický Izrael s židovskou většinou a v porozumění s Palestinci, pročež je potřeba dvoustátní řešení, jediná spravedlivá možnost. Na druhé straně, včetně dnešní izraelské vlády jsou ti, kdo věří v nárok Izraele na celé území. My ale musíme žít s Palestinci ve dvou oddělených státech. Představa, že bychom opět okupovali dva milióny lidí, není možná,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!