Je bílá mouka opravdu nepřítelem našeho zdraví?
Bílá mouka, zdánlivě nevinná surovina, často využívaná při pečení a vaření, se vzhledem k stále sílící osvětě o zdravém životním stylu stává předmětem diskusí ohledně svého vlivu na naše zdraví. Pojďme se podívat na to, co bílá mouka vlastně je, proč je někdy označována za "bílého zabijáka". Zároveň si představíme zdravější alternativy, kterými můžeme její konzumaci v našem jídelníčku omezit nebo úplně nahradit.
Co je bílá mouka a kde ji konzumujeme?
Bílá mouka vzniká mletím obilných zrn, přičemž jsou odstraněny obaly a klíčky obsahující vlákninu a další živiny. V důsledku toho dochází k odstranění většiny prospěšných látek - vitamínů, minerálů a již zmiňované vlákniny. Tradičně se bílá mouka používá v pekárnách a kuchyních na přípravu pečiva, těstovin, a dalších pečených dobrot.
Proč je bílá mouka označována za "bílého zabijáka"?
Jak již bylo zmíněno díky procesu zpracování ztrácí bílá mouka většinu prospěšných živin. Naopak obsahuje vysoké množství lepku, jehož vlastností je zanášení střev. Střeva se pak stávají méně propustnými pro ostatní živiny. Její konzumace navíc zatěžuje i slinivku břišní, naše trávení a přispívá k obezitě. Náš organismus není jednoduše k trávení bílé mouky a takového množství lepku uzpůsoben. Díky zvýšenému obsahu škrobu a lepku v našich střevech může docházet k množení různých plísní v našem těle, jenž mohou vést až k poškození střevní sliznice.
Podobně jako bílá mouka jsou také bílý cukr a sůl označovány za takzvané "bílé zabijáky", a konzumaci i těchto surovin byste se měli co nejvíce vyhýbat.
Zdravější alternativy bílé mouky:
Mandlová mouka
Bohatá na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky.
Připravována z jemně mletých blanšírovaných mandlí.
Ideální pro pečení, přípravu těstovin a dezertů.
Kokosová mouka
• Nízký obsah sacharidů, bohatá na vlákninu a bílkoviny.
• Bohatá na minerály jako je železo, draslík, zinek, fosfor nebo mangan či měď.
• Skvělá pro bezlepkovou stravu.
Celozrnná mouka
• Na rozdíl od bílé mouky nepřichází o vlákninu, vitamíny a minerály.
• Oproti bílé mouce má také nižší glykemický index.
• Vhodná pro přípravu chleba, těstovin i dalšího pečiva.
Rýžová mouka
• Bezlepková alternativa z jemně mleté rýže.
• Ideální variantou pro celiaky.
• Má přirozeně nasládlou chuť a je poměrně lepkavá.
Čiroková mouka
• Má nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin.
• Zachovává přirozené antioxidanty.
• Ideální pro bezlepkovou stravu a snižování glykemického indexu jídel.
I když vaše tělo nemusí podstupovat přímo bezlepkovou dietu, určitě není na škodu se nad svým stravováním a konzumací bílé mouky konkrétně, zamyslet. Přechod na zdravější alternativy bílé mouky může přinést několik zdravotních benefitů a přispět k celkově vyváženější stravě.