Zdroj: Tetra Pak Česká republika s.r.o.

Budoucnost potravinářského průmyslu: 50 % společností usiluje o zavedení udržitelných řešení

Reklama

Výroba potravin je i nadále závislá na energeticky náročných procesech a fosilních palivech, což pro výrobce představuje nové výzvy. Rostoucí tlak na optimalizaci zdrojů, jako jsou suroviny, energie a voda, a také procesů výroby obalů se shoduje s rostoucími provozními náklady, včetně cen surovin, poplatků za emise CO2 a plýtvání vodou. V důsledku toho se výrobci potravinářského průmyslu stále častěji obracejí k udržitelným řešením ve všech oblastech provozu. Značná část energie používané při výrobě potravin a nápojů pochází z fosilních paliv, především ze zemního plynu - podle zprávy Food & Drink Federation Achieving Net Zero: A Handbook For The Food And Drink Sector.

Průzkum společnosti Tetra Pak[1] odhaluje významné posuny v přístupu potravinářského průmyslu ke změnám. Pro polovinu dotázaných společností jsou rostoucí očekávání spotřebitelů hnací silou zavádění udržitelných postupů ve výrobě a zpracování. Klíčovou roli hrají konečná nákupní rozhodnutí, přičemž 74 % spotřebitelů vyjádřilo ochotu vybírat si výrobky od ekologicky uvědomělých společností. To zdůrazňuje, že přechod na udržitelnější procesy a výrobky není jen reakcí na trendy, ale reakcí na jasný signál trhu. Zásadní výzvou však zůstává: jak mohou moderní výrobní technologie současně snížit náklady výrobců potravin, a tím podpořit tento sektor v zavádění těchto změn?

Udržitelnost: Optimalizace a snižování nákladů

Výrobci zdůrazňují tři klíčové oblasti udržitelnosti[2], které ovlivňují obchodní strategii: snižování emisí CO2 a minimalizace využívání omezených zdrojů, jako je energie pocházející z fosilních paliv, voda a čisticí prostředky nezbytné pro bezpečnost potravin.

Laurentiu Boncica, ředitel divize Processing Solutions East Europe společnosti Tetra Pak, vysvětluje: „Pozorujeme, že se v průběhu času postupně mění zaměření výrobců potravin. V současné době klademe v našich diskusích s potravinářskými společnostmi důraz na dosažení provozních úspor. Prioritou se stalo vylepšování stávajících výrobních linek, protože i cílené úpravy výrobních procesů mohou vést k podstatnému snížení nákladů a zajistit efektivní využívání zdrojů v souladu s cíli udržitelnosti.“

Neustálý vývoj v potravinářském průmyslu

Přechod k udržitelnosti ve výrobě potravin zahrnuje inovace a modernizaci procesů. Šedesát pět procent vedoucích pracovníků v tomto odvětví zdůrazňuje význam inovativních řešení při snižování uhlíkové stopy potravinářských systémů[3].

Odborník společnosti Tetra Pak zdůrazňuje, že řešení orientovaná na udržitelnost přesahují rámec jednotlivých komponent a mohou být hnacím motorem změn v celých výrobních linkách. Pro výrobce, kteří usilují o rozsáhlou optimalizaci, tyto komplexní přístupy povyšují efektivitu a řízení zdrojů na zcela novou úroveň. A uvádí příklad z mlékárenské výroby: Zefektivněním výroby a snížením počtu kroků zpracování mléka mění linky UHT využívající technologii OneStep mlékárenskou výrobu. Výsledky jsou jasné: díky až o 35 % nižší spotřebě vody a 44 % nižší spotřebě energie ve srovnání s tradičními linkami UHT přináší tato technologie výrazné snížení dopadu na životní prostředí i provozních nákladů. Snižuje také spotřebu tepelné energie až o 29 % a emise uhlíku až o 36 %, což z ní činí zásadní krok k dosažení cílů udržitelnosti v mlékárenském průmyslu.

Strategická změna pro budoucnost

Udržitelná změna v potravinářském odvětví je více než jen reakcí na spotřebitelské trendy. Je to strategická iniciativa pro dlouhodobou stabilitu a inovace. S rostoucím povědomím zavádějí výrobci potravin po celém světě inovace, které jsou prospěšné jak pro efektivitu provozu, tak pro planetu. Tyto snahy, vedené principy oběhového hospodářství a zaměřením na snižování množství odpadu, vytvářejí obchodní modely, které šetří přírodní zdroje a budují důvěru spotřebitelů. Udržitelnost se stává konkurenční výhodou, která nutí společnosti zkoumat nové technologie a postupy. V důsledku toho se potravinářský průmysl nejen přizpůsobuje změnám, ale aktivně utváří svou budoucnost a přináší hodnoty, které přesahují tradiční způsoby výroby a distribuce.

 

 

[1] B2B studie společnosti Tetra Pak 2023 o výzvách, kterým čelí naše planeta a jejich dopadu na výrobce potravin a nápojů, n = 346.

[2] B2B studie společnosti Tetra Pak 2023 o výzvách, kterým čelí naše planeta a jejich dopadu na výrobce potravin a nápojů, n = 346.

[3] https://www.tetrapak.com/about-tetra-pak/news-and-events/newsarchive/tetra-pak-unveils-action-oriented-approach-towards-food-systems-transformation