Nejistá sezóna: V českých lyžařských střediscích se na prahu zimy mísí očekávání s obavami
Podnikatelé a hoteliéři ve Špindlerově Mlýně mají před sebou období, které náležitě prověří nejen jejich nervovou soustavu, ale i byznysovou odolnost. Zatímco v minulých letech pro ně zimní sezóna takřka vždy znamenala období hojnosti a pohádkových výdělků, nad tou letošní se kvůli stále nezvládnutému šíření koronaviru v zemi vznáší veliký otazník nejistoty. Aktuální vývoj indexu protiepidemického systému (PES), v jehož důsledku se mohou opětovně zavřít všechny hotely a hospody, tuto nejistotu ještě citelně zesiluje.
„Za tuto dohodu jsme velice vděční. Je to pro nás zásadní zpráva.“ Řediteli Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hronešovi zcela určitě spadl kámen ze srdce. První prosincový pátek v podvečer se totiž on – stejně jako ostatní provozovatelé lanovek a vleků po celé České republice – dozvěděl datum, kdy může zmáčknout pomyslný knoflík a začít vyvážet lyžaře a snowboardisty na svah. Oním dnem D měl být pátek 18. prosince. Radost Hronešovi však vydržela jen tři dny. Doslova pár minut před uzávěrkou tohoto vydání ministr zdravotnictví Jan Blatný oznámil, že svůj návrh na znovuotevření areálů stáhl a vše je rázem jinak. Aktuálně tak platí, že areály zůstávají do dalšího rozhodnutí vlády uzavřené. Blatný zároveň oznámil omezení provozu barů a restaurací do 20 hodin.
Jen pár hodin po původním, pátečním oznámení jsme se vyrazili s fotografem podívat, jak to ve Špindlerově Mlýně vypadá a jak místní podnikatelé pokročili v přípravách na zimní období. Většina z nich ještě nedávno plánovala, že letošní sezónu naplno zahájí již v sobotu 12. prosince, tedy v termínu původně plánovaného skiopeningu. Podle aktuálního ministerského rozhodnutí sice zatím gastroprovozy mohou částečně fungovat, zásadní ale je, jak to bude právě se skiareály.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!