Wim Hof, celosvětový fitness guru a ledový muž. pro jedny mluvka, pro jiné výjimečný člověk se silným životním příběhem

Wim Hof, celosvětový fitness guru a ledový muž. pro jedny mluvka, pro jiné výjimečný člověk se silným životním příběhem Zdroj: Roman Černý

Otužilec Wim Hof
Otužilec Wim Hof
Na hlavní scéně Colours of Ostrava převzal Wim Hof od ředitelky Zlaty Holušové Cenu diskusního fóra Meltingpot, Gamechangers Awards. Cenu za změnu paradigmatu ve společnosti, v jeho případě za pozitivní dopad na zdraví a psychiku lidí v době pandemie koronaviru, získal jako první.
Nizozemec Wim Hof
V ledu je Wim jako doma.
13 Fotogalerie

Led, meditace a pár facek. Exmanželka obvinila známého „ledového muže“ Wima Hofa z domácího násilí

Barbora Prchalová

Wim Hof. Pětašedesátiletý Nizozemec, kterého většina lidí zná pod přezdívkou Ledový muž. Proslavil se tím, že jen v šortkách vystoupal na Mount Everest až do výšky 7200 metrů. Jindy pro změnu uplaval 60 metrů pod ledem. Za polárním kruhem polonahý uběhl půlmaratón. Teď ho ale jeho bývalá žena obvinila z domácího násilí, kterého se měl dopouštět na ní, svém synovi a nevlastních dětech.

Zásluhy, že jeho tělo tak snadno zvládá chlad a překonává sám sebe, Hof připisuje metodě, kterou vytvořil a samozřejmě nazval po sobě. Podle jeho webových stránek se metoda zakládá na třech základních pilířích: dýchání, otužování a síly vůle. Při dýchání člověk musí v podstatě hyperventilovat, následně zadržet dech a až poté vydechnout. A to čtyřikrát za sebou. Guru na stránkách upozorňuje, že praktika může vést ke ztrátě motoriky a ve vzácných případech i vědomí.

Otužování jsou samozřejmě ledové sprchy a koupele. Síla vůle pak závisí na tom, že člověk se odevzdá celému procesu metody, čímž se zbaví stresu a naučí se lépe vnímat své tělo a mysl. To vše má přispívat ke zvýšení energie, nakopnutí imunity či lepšímu fyzickému výkonu.

Hofova metoda pak sociální sítě zaplavila jako ledová voda, ve které se Hof tak rád koupe. Z českých celebrit se k otužování a dýchání přihlásily třeba misska Taťána Kuchařová nebo herečka Jitka Čvančarová, která se chlubila, že s Hofem vystoupala nahá Sněžku.

Guru zdraví zavítal i do České republiky, konkrétně před dvěma roky na Colours of Ostrava. „Nepotřebujeme nemocnice. Nepotřebujeme farmaceutický průmysl. Je načase, aby rodiče pochopili, že sami dovedeme přinést štěstí a sílu do každé rodiny na světě. Já jsem tu jen proto, že jsem nikdy žádnou školu nedokončil,“ hlásal tenkrát na pódiu.

To byl ale slabý odvar. Na tiskové konferenci hlásal, že jeho metoda léčí rakovinu. Na stránkách pak uvádí, že praktikováním otužování a meditací je možné potlačit symptomy artritidy, astmatu či Parkinsonovy nemoci.

„Jsme tak hluboce zasaženi poznatky z neurovědy, že si ani neuvědomíme, že teď už umíme porazit nemoc a depresi jinak než pomocí farmaceutik. Budeme pořád říkat „je to nemožné“, tahle psychologie je velice hluboce zakořeněna v lidské mysli. A lidé to prostě nechtějí opustit, tuhletu víru. Paradigma věcí, jež má zůstat tak, jak vždycky bylo, je velice hluboce zakořeněno v lidských myslích a je velmi těžké je opustit. Ale lidi, jak vidíte, se probouzejí. Protože to, co přináším, je vědecky dokázáno. Jsou to zkrátka fakta,“ řekl Reflexu před dvěma lety Hof.

Týrání začalo v těhotenství

Jenže podle zjištění vědců z univerzity v Bernu to tak úplně pravda není. Metodu v roce 2022 vyzkoušeli na 42 zdravých mužích po dobu 15 dní, přičemž pozitivní účinky se podle Hofa mají projevit již za deset. Slibované zlepšení mentálního stavu ani kardiovaskulární funkce se u účastníků neprojevilo.

Ani to ale nezastavilo Hofovo impérium zdraví v rozrůstání. Instagramový profil, na kterém jsou zachyceny poslední novinky ze světa meditace a dýchání, sleduje 3,5 milionu lidí. V roce 2022 jeho firma vydělala šest milionů eur, tedy zhruba 152 milionů korun. A jako u každé významnější postavy v novodobé historii se o něm filmaři z Conerstone Film rozhodli natočit film. Hofa měl hrát hvězda filmu Zamilovaný Shakespeare Joseph Fiennes.

Ovšem nyní se zdá, že místo inspirativního příběhu o tom, jak člověk dokáže porazit živly svou vůlí, budou muset filmaři natočit horor o domácím násilí. Jeden z producentů totiž oslovil Hofovu bývalou ženu Caroline, se kterou má guru syna. A ta se rozhodla po mnoha letech odloučení od Hofa promluvit o jejich manželství s nizozemským deníkem De Volkskrant.

Caroline se s Hofem dala dohromady v roce 2001. Guru měl čtyři děti z předchozího manželství, přičemž matka jeho dětí v roce 1995 spáchala sebevraždu, Caroline měla dvě. Mimochodem Hof před dvěma lety Reflexu řekl, že pokud by tenkrát věděl to, co nyní, dokázal by své předchozí ženě pomoci s depresí. „Posunul jsem moderní psychiatrii ke zcela novému porozumění. Je tady evidence, důkazy – existují autonomní procesy v mozku, které souvisejí s regulací nálady – našli jsme k tomu klíč. Takže pokud budete následovat moji metodu, dá se pomoct depresi, dá se znovu nastavit hormonální dysbalance,“ tvrdil Hof.

Hof se ke Caroline přestěhoval a snažil se ji přesvědčit, ať si spolu udělají dítě. A to i přesto, že ve svých 42 letech dalšího potomka nechtěla. Caroline zjistila, že je těhotná v roce 2002. Její dcera Nathalia pak uvedla, že Hof „začal být více agresivní, cítil se silnější“.

První fyzické násilí pak podle Caroline přišlo, když byla ve třetím měsíci těhotenství. Hof jí dával za vinu, že jeho děti odmítly s ním bydlet. Podle Caroline jí v záchvatu vzteku dal facku, tahal po obýváku za vlasy a snažil se ji kopnout do břicha, což se mu nepovedlo. Pak odešel a vrátil se s omluvami o pár dní později. Caroline ho vzala zpátky.

Odsouzen za napadení

Tak pro rodinu údajně začal teror. V roce 2003 na pohotovosti si doktor po vyšetření Caroline poznamenal: „Stopy po úderu litinovou pánví na pravém lokti. Týraná manželem.“ Fyzicky měl napadat i své nevlastní děti, Nathalie popisuje, že jí jednou vychrstl horké kafe do obličeje, jindy jí loktem praštil do tváře. Podle Caroline se vždy po nějakém výstupu omlouval a snažil se ji zahrnout láskou. Hof samozřejmě všechny incidenty odmítá, stejně tak jeho čtyři starší děti.

Ovšem nizozemský deník kromě výpovědí čerpá i z dokumentů sociálních orgánů, záznamů policie a nemocničních personálů, e-mailů a zpráv. Hof své nevlastní dceři měl říkat, že je tlusté prase. Nelíbilo se mu, když Caroline mluvila s jinými muži, v jednom z e-mailů ji nazval špinavou děvkou. „V každém vztahu lidé používají termíny asociované s týráním. Tento si nepamatuji,“ podotkl podle De Volkskrant Hof.

Zpětně se Hof nehlásí k otcovství svého syna Noaha, kterého má s Caroline, tvrdí, že Noahovým otcem je Hofův bratr. Podle rodiny pak Hof nadměrně pil alkohol, což ještě podněcovalo jeho násilné chování. Vše vyvrcholilo v květnu 2010, kdy Caroline řekla Hofovi, že má opustit její dům a nevracet se. „Nechtěl jsem odejít, miloval jsem ji,“ řekl Hof.

Poté co vypil velké množství piva, Hof začal Caroline vyhrožovat. Ta zavolala svému staršímu synovi Christiaanovi, který se pak s Hofem dostal do fyzické potyčky. Po ní byl guru zatčen policisty, které přivolala Caroline ve chvíli, kdy se po Christiaanovi snažil hodit velkou skleněnou mísu. Hof se po tomto incidentu dočkal zákazu přiblížení. Ani ten mu ale nezabránil Caroline kontaktovat skrze telefon a e-maily, přičemž jí údajně vyhrožoval zabitím.

Za napadení nevlastního syna Hof musel před soud. Při stání pak prohlásil: „Tohle nejsem já. Jsem Ledový muž. Po Himálajích lezu v kraťasech. Plavu v ledové vodě. Celý tento soudní proces mi připadá ponižující.“ To soudce neohromilo. Jako trest Hofovi vyměřil 40 hodin veřejně prospěšných prací a pokutu ve výši 350 eur, tedy téměř devíti tisíc korun. Přestože Caroline nahlásila i domácí násilí, státní zastupitelství případ odložilo kvůli nedostatku důkazů.

Caroline i její děti podle svých slov i po čtrnácti letech stále trpí, zvláště proto, že Hofovu nadšení pro ledové koupele se ve veřejném prostoru v podstatě nejde vyhnout. Noahovi byla po domácím incidentu diagnostikovaná posttraumatická stresová porucha. Hof naopak tvrdí, že on byl oběť, Caroline mu prý odpírala kontakt se synem a nikdo mu nezůstal. Samozřejmě konec manželství používal jako další důkaz svého úspěchu a vytrvalosti. Sám Hof plánuje zažalovat deník Volkskrant za pomluvu. „Obvinění z domácího násilí, jak jsou vylíčena, jsou nejen velmi zveličená, ale také hluboce zraňující,“ uvedl Hof v tiskovém prohlášení.

Guru syndrom

Je samozřejmě těžké říct, jestli se vše stalo tak, jak Hofova bývalá žena popisuje, vzhledem k tomu, že státní zastupitelství případ domácího násilí odložilo. Z pohledu justice je ale potvrzené, že guru napadl Christiaana, policisté pak mají spoustu záznamů o tom, že Caroline Hofovo agresivní chování nahlašovala. Podle psycholožky Zlatky Rakovec-Felser je velmi častou součástí domácího násilí to, že se chování pachatele střídá mezi agresivitou a příjemným jednáním, při kterém slibuje, že se změní, což Caroline popisovala.

Traumata, která domácí násilí obětem způsobuje, jsou popsána nespočetněkrát od depresí, posttraumatických stresových poruch, sociálních fobií po nízké sebevědomí. Nejčastější otázkou, na kterou se okolí i veřejnost ptá, je, proč žena s násilníkem často dále zůstala? Kvantitativní studie nizozemské univerzity v Gronigenu právě na ni chtělo odpovědět, přičemž vyzpovídalo 20 obětí domácího násilí. Výsledky pak ukázaly tři hlavní důvody: investice, láska a uvěznění.

Oběti totiž často ve vztahu příliš moc investují, ať už je to čas nebo emoce, na to, aby jen tak odešly, zvláště pak pokud mají malé děti nebo chtěly udržet rodinu pospolu. Násilník je pak často izoluje od přátel či rodiny, bývají na něm finančně závislé a zároveň jsou manipulovány do toho, že samy sebe z násilí obviňují. Většina z dotázaných pak uvedla, že násilníka milovaly, a proto zůstaly.

Studie se pak zaměřila i na důvody, proč ženy odchází. Mezi ně patřila podpora, ať už okolí či profesionálů, strach z ubližování a ochrana dětí. Další častou otázkou hlavně u podobně známých případů je: proč o tom mlčela? Oběti často uvádí, že se bály, že jim nikdo neuvěří, ať už jejich okolí nebo policie, nebo že budou násilníkem napadeny ještě hůře. Dost často se i stydí a berou vinu za domácí násilí na sebe. V případě Caroline pak hrála roli i sláva Hofa, který na konci jejich vztahu začal být známý svými kousky. Podle jejích slov se bála, že by jí nikdo nevěřil, jelikož byl Hof tak obdivovaný.

Hof ale není první a nejspíš ani poslední guru zdraví, který byl obviněn z domácího nebo sexuálního násilí. Lze připomenout třeba gurua jógy Bikrama Choudhuryho, jehož obvinilo sedm z jeho studentek ze sexuálního obtěžování a napadení či znásilnění. Z české scény se dá připomenout třeba guru Jára neboli Óm nadsamec, který své studentky tantry „odháčkovával“.

Proč se tedy tito „výjimeční“ lidé, kteří přísahali, že vše, co dělají, je pro dobro ostatních, dopouští zločinů? Psycholog Steve Taylor to příznačně nazývá guru syndromem. Popisuje, že někteří z guruové už mohou mít postranní úmysly na začátku, jiní jsou ale zkaženi svým postavením, proslavením a obdivem svých následovníků až postupem času.

„Opravdu věří, že jsou dokonalí, dokonce že jsou božští. Ztrácejí morální kompas, protože věří, že to nejvíce neetické chování je v jejich případech přijatelné. Uprostřed neomezené moci – a sexuálního pokušení – ztrácejí jakýkoli smysl pro zdrženlivost,“ napsal Taylor pro web Psychology Today.

Podle něj je ale možné, aby guruové byli spirituálními učiteli tak, jak by to mělo být. Problém ale nastává v tom, že obdiv následovníků bezpochyby podnítí v guruech vlastní výjimečnost a nezničitelnost. „Ve skutečnosti to nejlepší, co může duchovní učitel udělat, je vyhnout se uctívání. A to nejlepší, co může udělat ten, kdo hledá spiritualitu, je vyhýbat se guruům,“ podotkl Taylor.